Υπό την προστασία της Google οι γλώσσες υπό εξαφάνιση

Με σκοπό να βοηθήσει τη διατήρηση των γλωσσών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, η Google δημιούργησε μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα.
“Η τεκμηρίωση τουλάχιστον 3.000 γλωσσών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν είναι ένα σημαντικό βήμα για να διατηρήσουμε τις πολιτιστικές διαφορές, να τιμήσουμε τους παλαιότερους και να δώσουμε δύναμη στους νέους” επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Google.

“Η τεχνολογία μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες αυτές, βοηθώντας τους νέους να δημιουργήσουν αρχεία υψηλής ποιότητας για μεγαλύτερούς τους, που συχνά είναι οι τελευταίοι οι οποίοι μιλούν μια γλώσσα, φέρνοντας σε επαφή διαφορετικές κοινότητες και διευκολύνοντας την εκμάθηση γλωσσών.”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Google θα παραδώσει την διαχείριση της ιστοσελίδας μετά από μερικούς μήνες στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του ανατολικού Μίσιγκαν, το Ινστιτούτο Γλωσσικής Τεχνολογίας και Πληροφορικής.

Η Google διευκρίνισε πως το πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται από το φιλανθρωπικό της σκέλος, το Google.org, και κάλεσε και άλλους οργανισμούς να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ