- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Φακοί επαφής: “Ναι” με μέτρο και υπό προϋποθέσεις

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης φακών επαφής, το τι πρέπει να προσέχουμε, αλλά και περιπτώσεις στις οποίες δεν ενδείκνυται η χρήση τους αναλύει μιλώντας στο infokids ο γιατρός Γεώργιος Βέττας, Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Διαγνωστικού Κέντρου Euromedica-Εγκέφαλος.

Η όραση με τους φακούς επαφής είναι αρκετά καλύτερη σε σύγκριση με τα γυαλιά ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις και φυσικά είναι καλό να τους φοράμε όσο το δυνατόν λιγότερο προκειμένου να ξεκουράζονται τα μάτια μας. “Ως καλύτερη λύση βέβαια προτείνω το laser εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις”, αναφέρει ο κ.Βέττας.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει π.χ μόνο μυωπία ή υπερμετρωπία η όραση με τους φακούς είναι σαφώς καλύτερη, όταν όμως υπάρχει παράλληλα και αστιγματισμός, και εδώ μιλάμε για τορικούς φακούς επαφής, η εφαρμογή τους λόγω του αστιγματισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση και συχνά μπορεί να προκαλέσουν θαμπή όραση ακριβώς λόγω της κακής εφαρμογής.

Όσον αφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των φακών επαφής έναντι των γυαλιών αυτά είναι: Καλύτερη όραση γενικά αλλά και ειδικότερα σε περιπτώσεις στις οποίες ο ασθενής έχει μεγάλη διαφορά βαθμών π.χ μυωπίας μεταξύ των δύο ματιών (ανισομετρωπία). Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πιθανές σφαιρικές εκτροπές με το κρύσταλλο των γυαλιών και άρα λιγότερο καλή όραση.

Άλλωστε όπως εξηγεί ο γιατρός ένας ασθενής με μεγάλη δαφορά βαθμών στα δύο μάτια θα ζαλίζεται εάν φοράει γυαλιά.

Πότε αντεδείκνυται η χρήση των φακών επαφής;

Οι ξηροφθαλμίες (μεγάλη έλλειψη δακρύων) είναι αντένδειξη για κάποιον που θέλει να βάλει φακούς, όπως επίσης και οι χρόνιες φλεγμονές όπως χρόνιες βλεφαρίτιδες και επιπεφυκίτιδες. Υπάρχουν όμως και ειδικές περιπτώσεις ξηροθφαλμίας όπως για παράδειγμα όταν τα μάτια μας ξηραίνονται γιατί βρισκόμαστε σε περιβάλλον χωρίς υγρασία, με πολλή σκόνη ή καπνό. Οπότε σε αυτές περιπτώσεις είτε προτιμάμε να φοράμε γυαλιά η αποφεύγουμε να μείνουμε αρκετή ώρα -φορώντας φακούς- σε ένα χώρο με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Παρά το συγκριτικό τους πλεονέκτημα έναντι των γυαλιών ως προς την ποιότητα της όρασης, ενέχουν και κίνδυνοι από την χρήση τους. Ο βασικότερος και πιο συνηθισμένος είναι οι μολύνσεις που μπορεί να οδηγήσουν κυρίως σε επιπεφυκίτιδα και προκαλούνται λόγω κακής υγιεινής και συντήρησης των φακών. Κάποιες φορές όμως, όπως επισημαίνει ο κ.Βέττας η κακή συντήρηση ή η εφαρμογή των φακών με μολυσμένα χέρια μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα όπως βλάβες στον κερατοειδή.

Πρέπει να προσέχουμε

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχει κάποιος που φοράει φακούς είναι η καθαριότητα, τόσο των ίδιων των φακών αλλά και των χεριών. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, σημειώνει ο κ.Βέττας και να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας πριν την εφαρμογή των φακών χωρίς να ακουμπήσουμε οτιδήποτε άλλο που μπορεί να φέρει μικρόβια. Δεν επιτρέπεται να σκουπίζουμε τα χέρια και φυσικά πρέπει να φροντίζουμε για τη σωστή συντήρηση των φακών. Ακόμα και εκείνοι που δεν φορούν σε καθημερινή βάση τους φακούς θα πρέπει να φροντίζουν να μην μένουν με το ίδιο υγρό για ημέρες.

Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους για πολλές ώρες και σε κάθε περίπτωση είναι απαγορευτική η χρήση τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέχουν όσες γυναίκες χρησιμοποιούν φακούς επαφής είναι ότι το μακιγιάζ πρέπει πάντα να ακολουθεί της εφαρμογής των φακών. Επίσης πρέπει να φροντίζουμε τα υγρά συντήρησης να μην τα έχουμε σε μέρη με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες π.χ δίπλα σε καλοριφέρ ή στον ήλιο γιατί βοηθάει στην ανάπτυξη μικροβίων και επομένως σε μολύνσεις. Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέχει κάποιος που φοράει για πρώτη φορά φακούς είναι να κάνει σταδιακή χρήση τους, π.χ την 1η ημέρα μπορεί να τους φορέσει για 1 ώρα, την 2η ημέρα για 2 ώρες κ.ο.κ.

Η χρήση τους ενδείκνυται και για παιδιά;

Εφόσον δεν είναι θέμα αισθητικής, που είναι και ο συνηθέστερος λόγος που οι έφηβοι με προβλήματα όρασης εγκαταλείπουν τα γυαλιά συνήθως γύρω στα 15 τους χρόνια, μπορεί ένα παιδί να βάλει φακούς επαφής. Πρόκειται για θεραπευτικούς φακούς οι οποίοι βοηθούν κυρίως σε περιπτώσεις τραυματισμού του κερατοειδή (απόπτωση του επιθηλίου του κερατοειδούς) και όχι για να διορθώσουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Βέττας η εφαρμογή των φακών επαφής προϋποθέτει ότι έχουν γίνει οι ειδικές εξετάσεις για το έαν ενδείκνυται ή όχι η χρήση τους. Δεν πρέπει δηλαδή κάποιος που απλά έχει μια συνταγή για γυαλιά με βαθμούς μυωπίας να πάρει αυθαίρετα αντίστοιχους φακούς.

Τι ισχύει για τους έγχρωμους φακούς;

Πέρα απ’ το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται για λόγους αισθητικής θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το χρώμα που βλέπουμε στο κουτί δεν είναι απαραίτητα και αυτό που θα δείχνουν τα μάτια μας αλλά έχει να κάνει με το συνδυασμό της φυσικής ίριδας και του φακού.

Βέβαια υπάρχουν και έγχρωμοι φακοί που πέραν το χρώματος έχουν όλα τα άλλα χαρακτηριστικά των απλών φακών επαφής. Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες υγιεινής και εφαρμογής. Υπάρχουν και κάποιοι που χρησιμοποιούναι για θεραπευτικούς λόγους. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε επίσης είναι ότι έχουν πιο περιορισμένο οπτικό πεδίο σε σχέση με τους απλούς φακούς.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία τον κ. Γεώργιο Βέττα, Διευθυντή του Οφθαλμολογικού Τμήματος του Διαγνωστικού Κέντρου Euromedica-Εγκέφαλος.