- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Χάλκινο μετάλλιο από τον Ηλιάδη

Το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα είναι γεγονός. Ο Ηλίας Ηλιάδης πήρε το χάλκινο μετάλλιο, καθώς νίκησε με yuko (1-0) τον Βραζιλιάνο Τιάγκο Καμίλο στον μικρό τελικό της κατηγορίας των -90 κιλών. Αυτό είναι το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο που κατακτά ο Ηλιάδης για τη χώρα μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το χρυσό της Αθήνας το 2004 στην κατηγορία -τότε- των -81 κιλών.

«Εδειξα το εθνόσημο μετά τη νίκη μου γιατί είναι πολύ δύσκολες οι στιγμές που περνά η Ελλάδα», δήλωσε ο Ηλιάδης μετά το τέλος του αγώνα και πρόσθεσε «δεν ξέρω τι να πω. Εσείς πρέπει να μου πείτε που είδατε απ΄ έξω τον αγώνα. Είμαι ακόμη σαστισμένος. Ευχαριστώ το Θεό. Το μετάλλιο πάει για το Αγιο Όρος, αυτό μπορώ να πω. Δικαιώθηκα για τη σκληρή προετοιμασία και όλες αυτές τις δύσκολες προπονήσεις που κάνω. Αυτή είναι η στιγμή που χρειάζεται τα μετάλλια η Ελλάδα. Αφιερώνω το μετάλλιο πρώτα στο Θεό και μετά σε όλους τους Ελληνες, τόσο σε αυτούς που βρέθηκαν εδώ όσο και σε αυτούς που περιμένουν πίσω. Φυσικά στην κόρη μου και στο γιο μου που με περιμένει στη Χαλκιδική».

Για την αναμέτρηση που έκρινε το μετάλλιο σχολίασε: «Η εμπειρία μου έπαιξε μεγάλο ρόλο στη νίκη, αλλά έμπειρος ήταν και ο Βραζιλιάνος αντίπαλός μου. Είναι 34 ετών και έχει πολλές διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακολούθησα πιστά την τακτική που είχα επιλέξει και όλα πήγαν καλά. Τώρα ηρεμία, ξεκούραση και να περάσω λίγες στιγμές γαλήνης με την οικογένειά μου».

Για να φτάσει ο Ηλιάδης στον μικρό τελικό πέτυχε μια άνετη νίκη στα ρεπεσάζ. Ο Έλληνας ολυμπιονίκης επικράτησε μόλις σε 39” με ippon του Αυστραλού Μαρκ Αντονι (10-0).

Προηγουμένως, ο Ηλιάδης έμεινε εκτός ημιτελικών καθώς ηττήθηκε με δύο yuko από τον Ρώσο αντίπαλό του Κιρίλ Ντενίσοφ στα προημιτελικά (2-0). Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 2004 και δις παγκόσμιος πρωταθλητής (2010, 2011), νωρίτερα επικράτησε με waza-ari τόσο του Λιθουανού Κάρολις Μπάουζα στη φάση των «16», όσο και του Σλοβάκου Μίλαν Ραντλ στη φάση των «32».