- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Χάστε τα κιλά των γιορτών τρώγοντας σωστά

Καλές οι γιορτές, όμορφα περάσατε, ξεδώσατε λιγάκι και τώρα ετοιμάζεστε, όπως όλοι, για τη μεγάλη «βουτιά» στην καθημερινότητα, που δεν προβλέπεται και τόσο ομαλή. Συν του ότι έχετε και αυτό το άγχος των 2-3 κιλών με τα οποία επιβραβεύτηκε η ξεγνοιασιά των ημερών και τα οποία θα θέλατε να εξαφανιστούν ως διά μαγείας. Αλλά, γίνεται; Λοιπόν, ξεκινήστε θετικά. Όλα γίνονται, αρκεί να υπάρχει σύστημα και σωστή προετοιμασία. Γιατί η διατροφή μας όσο και η δίαιτά μας πρέπει να έχουν βάση τους τη σωστή προετοιμασία για να λειτουργήσουν και να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Κι ένα από τα μεγάλα σφάλματα που κάνουμε όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε είναι να περιορίζουμε σε μεγάλο βαθμό το φαγητό που καταναλώνουμε, καθώς οι υποθερμιδικές δίαιτες μετά από περίοδο υπερφαγίας αυξάνουν την όρεξη, ακριβώς επειδή δημιουργείται έλλειψη ενέργειας που οδηγεί στην πείνα. Αντί για δίαιτα, υιοθετήστε μερικούς απλούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε, προσθέτοντας στο μενού σας τις τροφές εκείνες που κόβουν την όρεξη.

1. Πεθαίνετε για πίτσα; Ε, μετρήστε αργά ως το 20. Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιθυμία για μια συγκεκριμένη τροφή περνάει μετά από 10 λεπτά.
2. Μην παραλείπετε γεύματα. Είναι σίγουρο ότι θα πεινάτε μετά την κατάχρηση των γιορτών, οπότε με τα συχνά γεύματα θα ελέγξετε την όρεξη και τα επίπεδα ενέργειάς σας. Βάλτε στόχο να τρώτε κάθε 3 ώρες.
3. Προγραμματίστε διάλλειμα στη δίαιτά σας. Αν επιτρέπετε στο εαυτό σας να τρώτε ό,τι θέλετε σε ένα ή δύο γεύματα την εβδομάδα, όχι μόνο δεν θα βλάψετε τις προσπάθειές σας, αλλά δεν θα έχετε και αισθήματα στέρησης.
4. Μην τρώτε όταν είστε αγχωμένες, κουρασμένες ή θυμωμένες. Τα έντονα συναισθήματα μας κάνουν να τρώμε ασυναίσθητα. Έρευνα του Πανεπιστημίου Γέιλ, που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες έδειξε ότι αυτές που εκκρίνουν την περισσότερη κορτιζόλη (ορμόνη που απελευθερώνεται όταν είμαστε στρεσαρισμένες), κατανάλωσαν τη μεγαλύτερη ποσότητα παχυντικών τροφών.
5. Φυτικές Ίνες. Είναι γνωστές για τις ευεργετικές ιδιότητές τους στην υγεία μας (προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη), αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στο αίσθημα κορεσμού και γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα. Καταναλώνετε λοιπόν καθημερινά τουλάχιστον 2 φρούτα την ημέρα, 2-3 φλιτζάνια λαχανικά και 3-4 μερίδες ολικής αλέσεως ψωμί, καστανό ρύζι ή άλλα ολικής αλέσεως δημητριακά.
6. Μήλα. Τα μήλα είναι από τις πιο ισχυρές ανορεξιογόνες τροφές. Παίρνουν πολύ χρόνο να καταναλωθούν, γιατί χρειάζεται να τα μασήσουμε αρκετά, ειδικά αν τα τρώμε ολόκληρα. Επιπλέον, τα μήλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες.
7. Οι σούπες είναι ιδανική τροφή, ειδικά το χειμώνα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σούπας πριν από ένα γεύμα, βοηθά στη μικρότερη κατανάλωση θερμίδων κατά το υπόλοιπο γεύμα. Αυτό οφείλεται στο ότι η σούπα αποτελείται κυρίως από νερό, άρα προσφέρει εύκολα αίσθημα κορεσμού. Ιδανική είναι μια σούπα με λαχανικά κάθε βράδυ πριν το κυρίως γεύμα.
8. Υπάρχει η άποψη ότι ο καφές περιορίζει την όρεξη. Αλήθεια, αρκεί να μην γίνεται κατάχρηση. Καταναλώστε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα με λίγη ζάχαρη ή ακόμα καλύτερα σκέτο. Αποφύγετε όμως τους καφέδες με σιρόπια και σαντιγί.