Αρχική Infokids Συνταγές Ψαροσυνταγές γιατί Βάγια, Βάγια και Βαγιώ τρώνε Ψάρι και κολιό!

Ψαροσυνταγές γιατί Βάγια, Βάγια και Βαγιώ τρώνε Ψάρι και κολιό!

«Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια, ήρθε η Κυριακή που τρών’ τα ψάρια. Βάγια, Βάγια και Βαγιώ, Τρώνε ψάρι και κολιό. Και την άλλη Κυριακή, Τρώνε το ψητό τ’αρνί. Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια, Ήρθε η Κυριακή που τρων ’τα ψάρια.
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι, Ήρθε η μάνα σου από την πόλη, Σου ’φερε χαρτί και κομπολόι. Γράψε Θόδωρε και συ Δημήτρη, Γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι. Το κοφνάκι μου θέλει αυγά. Κι η τσεπούλα μου θέλει λεφτά. Βάγια, Βάγια των Βαγιών, Τρώνε ψάρι και κολιό. Και την άλλη Κυριακή. Τρώνε το παχύ τ’αρνί.»

Ξιφίας σε ελαιόλαδο με φασκόμηλο

Συστατικά

600 γρ. ξιφία, κομμένο σε τέσσερα φιλέτα
4 κουτ.σ. ελαιόλαδο
1 κουτ.σ. ξίδι
2 κουτ.σ. φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
ξύσμα από δύο λεμόνια
αλάτι
φρεσκοκομμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίζουμε τον ξιφία για 1 έως 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Τραβάμε τον ξιφία από το τηγάνι τον τοποθετούμε σε πιατέλα και αλατίζουμε.
Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι δυναμώνοντας τη φωτιά σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το φασκόμηλο και το ξύσμα από το λεμόνι, τραβάμε από τη φωτιά, «σβήνουμε» με το ξίδι και περιχύνουμε αμέσως τον ξιφία.
Σερβίρουμε τον ξιφία με φρεσκοκομμένο πιπέρι και συνοδεύουμε με χοντροκομμένες τηγανιτές πατάτες.
ψήνετε στους 200 βαθμούς για 55 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Πέρκα κοκκινιστή στο φούρνο

Συστατικά

1 φιλέτο πέρκα
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
λίγο μαϊντανό
1 τοματοπολτό ή φρέσκιες ντομάτες κομμένες σε μικρά κομματάκια
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη

Εκτέλεση
Σε ένα ταψάκι βάζουμε την πέρκα και ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι, τον τοματοπολτό ή τις ντομάτες και στη συνέχεια όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε και μισό ποτηράκι νερό.
Το βάζουμε στο φούρνο στους 180 για 1/2 ώρα περίπου μέχρι να ψηθεί.

Τσιπούρα στο χαρτί με Λαχανικά

Συστατικά
(για 6 άτομα)

6 τσιπούρες των 350 -500 γρ.
2 ντομάτες, μέτριες, ώριμες
2 μέτρια κολοκύθια
1 μέτριο καρότο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
λίγο σέλινο
1 κουταλάκι του γλυκού τρίμμα από φλούδα λεμονιού
χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
πιπέρι

Εκτέλεση 
Καθαρίζετε και πλένετε τα ψάρια.
Τα αλατίζετε, τα πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τοποθετείτε κάθε ψάρι σ' ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ή σε μια λαδόκολλα.
Πλένετε τα λαχανικά.
Ψιλοκόβετε τα λαχανικά καθώς και ένα κομμάτι φλούδα λεμονιού και τα αλατίζετε όλα μαζί.
Κομματιάζετε τη δάφνη και μαζί με λίγο μίγμα λαχανικών τα βάζετε στην κοιλιά των ψαριών.
Τα υπόλοιπα λαχανικά τα μοιράζετε κατά μήκος πάνω σε κάθε ψάρι.
Περιχύνετε το κάθε ψάρι με μια κουταλιά ελαιόλαδο και κλείνουμε το αλουμινόχαρτο ή την λαδόκολλα σαν δεματάκια.
Τα τοποθετείτε σε ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
Σερβίρετε τα ψάρια ζεστά, μέσα στο αλουμινόχαρτό τους και μαζί με τα λαχανικά.

 
Ψάρι Φέτα στο φούρνο

Συστατικά
(για 6 άτομα)

1 κιλό ψάρι φιλέτο
1 1/2 φλιτζάνι τσ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ώριμη ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 ώριμη ντομάτα κομμένη σε φέτες
1 κουταλάκι ρίγανη
χυμό ενός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι με το μαϊντανό και με αυτά πασπαλίζετε το ψάρι αφού προηγουμένως το έχετε στρώσει σε ταψί.
Πάνω από κάθε φιλέτο τοποθετείτε μια λεπτή φέτα ντομάτας.
Τις υπόλοιπες τις ψιλοκόβετε και τις σκορπίζετε γύρω από το ψάρι.
Πασπαλίζετε με τη ρίγανη, το πιπέρι και το αλάτι, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι.
Ψήνετε το ψάρι για 50-60 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Γαύροι λαδορίγανη στο φούρνο

Συστατικά
1 κιλό γαύρους
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 λεμόνι
ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση 
Αφαιρείτε τα κεφάλια απο τους γαύρους
Τα πλένετε καλά και τα στραγγίζετε.
Βάζετε τα ψάρια σε ένα ταψάκι.
Αλατοπιπερώνετε.
Προσθέτετε τη ρίγανη, το χυμό του λεμονιού και το λάδι.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.

Μπαρπούνια Μαρινάτα

Συστατικά (για 6 άτομα)

12 μπαρμπούνια, μέτρια
2 φλιτζάνια τσ. ελαιόλαδο
3 ντομάτες μέτριες, ψιλοκομμένες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι (για το αλεύρωμα των ψαριών)
1 φλιτζάνι τσ. κρασί, κατά προτίμηση λευκό
1 φύλλο δάφνη
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσετε τα μπαρμπούνια, τα αλατίζετε, τα πιπερώνετε, τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε και τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο.
Τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα που έχετε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας να «αφήσουν» το λάδι τους.
Έπειτα φτιάχνετε τη σάλτσα ως εξής:
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε λίγο καθαρό ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα αφήνετε να ροδίσουν ελαφρά.
Προσθέτετε στη συνέχεια την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το δενδρολίβανο, το κρασί και τα αφήνετε να βράσουν για 20 λεπτά.
Περιχύνετε τα τηγανιτά μπαρμπούνια με αυτή τη σάλτσα και τα σερβίρετε αμέσως

Μπαρμπούνια τηγανιτά με Λεμονόφυλλα

Συστατικά  (για 6 άτομα)

1 κιλό μπαρμπούνια κάπως μεγάλα
2 φλιτζάνια τσ. ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι αλεύρι σκληρό
αλάτι
7 λεμονόφυλλα

Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα μπαρμπούνια από τα λέπια και τα εντόσθια.
Τα πλένετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά.
Τα αλατίζετε και τα αλευρώνετε και από τις δύο πλευρές.
Τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Στρώνετε μια πιατέλα με τα λεμονόφυλλα και τοποθετείτε πάνω τα μπαρμπούνια.
Σκεπάζετε με μια βαμβακερή πεσέτα και τα αφήνετε να τραβήξουν το άρωμα από τα λεμονόφυλλα για 10 λεπτά τα σερβίρετε αμέσως μετά.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.