Ψηφιακό το Σχολείο του Μέλλοντος

«Πρώτα ο μαθητής» το σύνθημα του νέου σχολείου σύμφωνα με τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Το νέο σχολείο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας θα ενθαρρύνει τις ηλεκτρονικές εργασίες και τα διαγωνίσματα, θα έχει εβδομαδιαίως ώρα αφιερωμένη στο θέατρο και θα πιστοποιεί τη γνώση ξένων γλωσσών και πληροφορικής.

Η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο τις βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών με το σύνθημα «Πρώτα ο μαθητής», οι οποίες ωστόσο αφορούν και τους εκπαιδευτικούς, τονίζοντας ότι παρά τις περικοπές που ανακοινώθηκαν υπάρχουν σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την υλοποίηση των προτάσεών της. Βασικά χαρακτηριστικά του νέου σχολείου είναι τα νέα αναλυτικά προγράμματα, η ψηφιακή τάξη (με ψηφιοποίηση όλων των βιβλίων) και η μείωση ύλης και μαθημάτων. Εμφαση δίνεται στη διδασκαλία των ελληνικών, των μαθηματικών, της ξένης γλώσσας και της πληροφορικής. Παράλληλα, από τις κύριες προτεραιότητες είναι η αύξηση του αριθμού των Ολοήμερων Σχολείων.

Εκτός από τις προτάσεις για το νέο σχολείο, η κ. Διαμαντοπούλου εξήγγειλε την αναμόρφωση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής, πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και τη δημιουργία Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων μεταξύ διαφόρων περιοχών, αλλά και κοινωνικών ομάδων.

Κι ακόμη, θα προωθηθεί δημιουργία τράπεζας ερωτήσεων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (από το 2013) και η ανακοίνωση ότι τα ΑΕΙ θα αποκτήσουν λόγο στην εισαγωγή των φοιτητών τους. Τα σχετικά νομοσχέδια για την υλοποίηση των εξαγγελιών αναμένεται να κατατεθούν εντός του Μαρτίου.

Οπως είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, το νέο σχολείο θα είναι ένα σχολείο… χωρίς τοίχους, με την έννοια ότι θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και στις ιδέες.