Ωτοπλαστική: Άλλο πεταχτά και άλλο μεγάλα αυτιά!

Μετά την πρώτη μας ενασχόληση με το θέμα της ωτοπλαστικής πραγματικά τα μηνύματα σας ήταν καταιγιστικά. Έτσι, το infokids.gr θέλοντας να απαντήσει έγκυρα στα ερωτήματά σας μίλησε με έναν από τους κορυφαίους πλαστικούς χειρουργούς της χώρας μας τον Νώντα Καποσίτα, M.D,PhD, Εξειδικευμένο στο University of Illinois, Chicago, USA, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή Πλαστικής Χειρουργικής της Βιοκλινικής Αθηνών.

Τα πεταχτά αυτιά

Τα πεταχτά αυτιά είναι η πιο συχνή διαταραχή των πτερυγίων των αυτιών που προεξέχουν από το κεφάλι. Tο 5% των παιδιών, τα οποία γεννιούνται σ’ όλον τον κόσμο, γεννιούνται με πεταχτά αυτιά, ανεξάρτητα από φυλή ή γεωγραφική περιοχή της γης. Επίσης, πεταχτά αυτιά, που συγχρόνως είναι και υπερμεγέθη, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Το “ πέταγμα ” των αυτιών δεν είναι σ’ όλα τα άτομα το ίδιο. Άλλοτε παρατηρείται ελάχιστο και άλλοτε υπερβολικό, μέχρι και καθέτου προσανατολισμού ως προς το κεφάλι. Oρισμένες εκ γενετής μικρές ανωμαλίες θέσεως και μορφής του πτερυγίου του αυτιού (π.χ. τσαλάκωμα), διορθώνονται από μόνες τους ικανοποιητικά με την ανάπτυξη του νεογνού. Aν όμως το νεογέννητο έχει πράγματι ευδιάκριτα πεταχτά αυτιά, τότε η υπομονή, ώστε με το χρόνο να γίνουν τα αυτιά από μόνα τους αρμονικά και πιο όμορφα και να μην πετάνε, δεν προσφέρει απολύτως τίποτα.
Τα πεταχτά αυτιά δημιουργούν έντονο ψυχολογικό πρόβλημα σε άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια. Πολλοί και πολλές βρίσκουν τρόπους να τα καλύπτουν με τα μαλλιά τους και αρκετοί αποφεύγουν τη θάλασσα ή να εκτεθούν στο αέρα. Θεωρείται μια επέμβαση ρουτίνας που γίνεται από πλαστικούς χειρουργούς με τοπική αναισθησία.

Η επέμβαση: Η επέμβαση μπορεί να γίνει σε κάθε άτομο μετά τα 5 χρόνια και δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας. Γίνεται με τοπική αναισθησία εκτός και εάν δεν συνεργάζεται ο ασθενής (συνήθως παιδιά από 5-12 χρονών) και μπορεί να απαιτηθεί μια ελαφρά μέθη για την επέμβαση. Όλες οι ωτοπλαστικές γίνονται επί εξωτερικής βάσεως δηλαδή δεν χρειάζεται να μείνουν οι χειρουργημένοι στην κλινική.
Η τεχνική: Η επέμβαση ξεκινάει με την αφαίρεση μιας λουρίδας λεπτής δέρματος από την οπίσθια επιφάνεια του αυτιού. Κατόπιν η πρόσθια επιφάνεια του χόνδρου ξύνεται με ειδικό ξέστρο ούτως ώστε να μπορέσει να γυρίσει προς τα πίσω. Σε ειδικά σημεία του χόνδρου τοποθετούνται ειδικά αδιαφανή μη απορροφήσιμα ράμματα για να μπορέσει να διπλώσει ο χόνδρος. Με αυτό τον τρόπο γυρίζει το αυτί πιο πίσω προς το κεφάλι και παράλληλα δημιουργείται η ανατομία της ανθέλικας. Το δέρμα στην πίσω επιφάνεια κλείνει με ράμματα και η επέμβαση τελειώνει με μια ειδική επίδεση.
Η ανάρρωση: Όλοι οι χειρουργημένοι φορούν την επίδεση στα αυτιά για 48 ώρες. Μετά την αφαίρεση του επιδέσμου μπορούν να κάνουν μπάνιο.
Όλοι παίρνουν προληπτικά αντιβιοτικά και τα παυσίπονα που χρειάζονται είναι της τάξης του Depon, lonarid ή Ponstan. Η αφαίρεση των μικρών ραμμάτων από την οπίσθια επιφάνεια του αυτιού γίνεται σε μια εβδομάδα από την επέμβαση. Μετά την αφαίρεση του επιδέσμου κάποιοι-ες μπορεί να έχουν μερικές εκχυμώσεις στα αυτιά που υποχωρούν γρήγορα. Η επάνοδος στις δραστηριότητες γίνεται μετά από 4-5 ημέρες από την επέμβαση ενώ η επάνοδος στην γυμναστική μετά από 3 εβδομάδες εάν πρόκειται για σπορ (ποδόσφαιρο-μπάσκετ) για αποφυγή τραυματισμού του αυτιού. Η τομή στο πίσω μέρος του αυτιού εξαφανίζεται σχετικά γρήγορα.

Τα μεγάλα αυτιά

Η ωτοπλαστική μπορεί να μικρύνει το μέγεθός των αυτιών εάν είναι δυσανάλογα μεγάλα με τα άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου. Το αυτί χωρίζεται σε τριτημόρια. Το μεσαίο ονομάζεται κόνγχα, το άνω σκάφη, και το κάτω λοβίο. Πολλές φορές το αυτί είναι μεγάλο σε όλα τα τμήματα και μπορούμε να μειώσουμε τόσο το ύψος όσο και το πλάτος. Εάν πάσχει το άνω τρίτο του αυτιού τότε η σκάφη (το κοίλο του άνω τμήματος ) είναι πλατύ και μεγάλο. Άλλα αυτιά είναι λεπτά και ψηλά ή άλλα έχουν μεγάλο λοβίο.
Η τεχνική: Πολλές τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με σκοπό να μειώσουν το μήκος αλλά και το φάρδος ενός αυτιού. Η πιο δημοφιλής τεχνική είναι αυτή που χρησιμοποιεί μια κρυφή τομή μεταξύ έλικας και ανθέλικας. Κατ’ αυτή την τεχνική αφαιρείται ένας μηνίσκος μεταξύ έλικας και ανθέλικας με σκοπό να μειωθεί το εύρος της σκάφης του άνω τμήματος του αυτιού και να επανέλθει η αναλογία μεταξύ του άνω και του μέσω τρίτου του αυτιού. Οι μειώσεις είναι της τάξεως του εκατοστού (1cm) και επιτυγχάνεται ικανοποιητική μείωση του εύρους και του μήκους του αυτιού. Εάν τα αυτιά είναι και πεταχτά τότε οι δύο διορθώσεις γίνονται σε δύο διαφορετικές επεμβάσεις με την πρώτη να μειωθεί το μήκος των αυτιών και η δεύτερη μετά από 6 μήνες να φέρουν τα αυτιά πίσω.
Η επέμβαση: Ό,τι και στα πεταχτά αυτιά
Η ανάρρωση: Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, δεν χρειάζεται οι χειρουργημένοι να μείνουν στην κλινική και καλύπτονται με τον ίδιο επίδεσμο της ωτοπλαστικής. Η επάνοδος στις δραστηριότητες γίνεται μετά από μια εβδομάδα μέχρι δηλαδή να υποχωρήσουν οι εκχυμώσεις.