Όλες οι απορίες σας για το θηλασμό βρίσκουν τις απαντήσεις τους

Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζουν ενεργά το μητρικό θηλασμό. Μάλιστα το 2010 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων εξέδωσε φυλλάδια με εκτενή αναφορά για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού τόσο για τη μητέρα, όσο και για το βρέφος.

Από το 1992 εορτάζεται κάθε χρόνο μια εβδομάδα ως εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Στη χώρα μας αυτή η εβδομάδα είναι 1-7 Νοεμβρίου. Όλος ο Νοέμβριος είναι γεμάτος με εκδηλώσεις για την προώθηση του μητρικού θηλασμού, υπό την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef. Υπάρχει πλέον ενημέρωση για τις υποψήφιες θηλάζουσες, όπου μπορούν να ενημερωθούν από πιστοποιημένους συμβούλους γαλουχίας, παιδίατρος, ψυχολόγους, διαιτολόγους για το οφέλη και τις πρακτικές για το θηλασμό (ιστοθέσεις, γραφεία ενημέρωσης, μαιευτήρια, ιδιώτες).

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους για το θηλασμό.

Μπορώ να καπνίζω και να θηλάζω;

Η νικοτίνη περνά στο μητρικό γάλα. Εάν καπνίζετε και θέλετε να θηλάσετε, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για εσάς και το μωρό σας είναι να σταματήσετε το κάπνισμα. Εάν δεν μπορείτε να το κόψετε τότε τουλάχιστον προσπαθήστε να επιλέγετε χαμηλά σε νικοτίνη τσιγάρα, νε μειώσετε δραστικά τον αριθμό των τσιγάρων, ενώ εξασφαλίστε ότι όταν και αν καπνίσετε να περάσουν τουλάχιστον 100 λεπτά από την τελευταία «ρουφηξιά» τσιγάρου από την ώρα θηλασμού. Επίσης, εννοείται ότι κανείς δεν καπνίζει στο ίδιο δωμάτιο ή χώρο όπου βρίσκεται ή θα βρεθεί το βρέφος. Γενικά, το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων και το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών (SIDS).

Έχω μικρό στήθος, μπορώ να θηλάσω;

Το μέγεθος του μαστού, μικρό ή μεγάλο, δεν κάνει καμία διαφορά για την επιτυχία του θηλασμού ή του όγκου της παραγωγής γάλακτος. Το μέγεθος του στήθους εξαρτάται από την ποσότητα του λίπους και του ινώδους ιστού, όχι από την ποσότητα του αδενικού ιστού.

Πόσο καιρό μπορεί να μείνει το παιδί μου σε θηλασμό ή σε φόρμουλα;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν το μητρικό γάλα ή ενισχυμένες με σίδηρο βρεφικές φόρμουλες μέχρι το πρώτο έτος της ηλικίας. Μετά από αυτό, μπορεί να ξεκινήσει κάποια γεύματα με αγελαδινό γάλα. Συστήνεται πλήρες αγελαδινό γάλα μέχρι την ηλικία των δύο.

Μήπως το νεογέννητο μωρό μου χρειάζεται επιπλέον νερό;

Τα νεογέννητα χρειάζονται λίγο ή καθόλου επιπλέον νερό. Το μητρικό γάλα ή η βρεφική φόρμουλα παρέχουν συνήθως αρκετά υγρά. Οι εξαιρέσεις είναι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς κλιματισμό, τότε μπορείτε να προσφέρετε 30-60 ml πόσιμου νερού μετά το θηλασμό. Το νερό δεν πρέπει ποτέ να πάρει τη θέση του μητρικού γάλακτος ή της φόρμουλας. Όταν το μωρό σας αρχίσει να τρώει στερεά τροφή, τότε θα μπορείτε να προσφέρετε λίγο νερό, μαζί με το γεύμα.

Είναι φυσιολογικό για ένα μωρό που θηλάζει να έχει κίτρινα κόπρανα;

Ναι, ένα μωρό που θηλάζει μπορεί να έχει υδαρή, κιτρινωπό κόπρανα, τα οποία μπορεί να μοιάζουν «κόκκους μουστάρδας».

Πώς θα ξέρω εάν το μωρό μου παίρνει αρκετό γάλα όταν θηλάζει;

Μετά την τρίτη ή τέταρτη ημέρα μετά τον τοκετό, το μωρό σας θα έχει 6 ή περισσότερες υγρές, μουσκεμένος πάνες, λερωμένες με ανοιχτόχρωμα ούρα, κάθε 24 ώρες. Το μωρό σας μπορεί να θηλάζει 8-12 φορές, κάθε 24 ώρες, κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα. Επίσης, παρακολουθείτε το βάρος του μωρού σας (πρέπει να αυξάνεται σταθερά).

Θα πρέπει να προσφέρω γάλα και από τα δύο στήθη;

Ναι. Το τελευταίο τμήμα του μητρικού γάλακτος από τον κάθε μαστό ονομάζεται «παχύ γάλα» (hind milk). Αυτό το γάλα είναι υψηλότερo σε λίπος και βοηθά το μωρό να αισθάνεται πληρότητα και ικανοποίηση. Μπορείτε να αφήσετε το μωρό σας από το στήθος με ήπιο τρόπο (πχ βάζοντας το δάχτυλό σας στη γωνία του στόματός του). Αυτό δε θα το ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα όσον αφορά το θηλασμό, τότε «γυρίστε» το μωρό και προσφέρετε το γάλα από τον άλλο μαστό σας. Με το πέρας του θηλασμού βάλτε μια παραμάνα στο σουτιέν σας ως υπενθύμιση για το ποιο μαστό να προσφέρετε πρώτο στο επόμενο γεύμα. Αυτό εξασφαλίζει ότι και τα δύο στήθη «αδειάζονται» σε τακτά διαστήματα.

Μπορώ να πιώ αλκοόλ ενώ θηλάζω;

Ναι, μπορείτε, αλλά το αλκοόλ θα πρέπει να περιορίζεται. Απολαύστε ένα ποτό μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ ή η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος θα πρέπει να αποφεύγεται. Μπορεί να προκαλέσετε υπνηλία στο μωρό και να επηρεάσετε το νευρικό του σύστημα. Θα επιβραδύνετε, επίσης, την κινητική ανάπτυξη, ενώ μπορεί να μειωθεί και η προσφορά από μητρικό γάλα. Εάν πιείτε ένα ποτό, κάντε το αμέσως μετά το θηλασμό και προσπαθήστε να μη θηλάσετε για τουλάχιστον δύο ώρες.

Χρειάζεται να αποφεύγω κάποια τρόφιμα εάν θηλάζω;

Η διατροφή κατά το θηλασμό είναι πολύ σημαντική για την υγεία του μωρού σας. Κάνετε μια θρεπτική διατροφή, μην αγχώνεστε για το βάρος σας αυτό μπορεί με παρακολούθηση του γιατρού και του διαιτολόγου σας να μειωθεί, χωρίς να μειωθεί καθόλου η ποσότητα και η ποιότητα του γάλακτος που παράγετε.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που ερεθίζουν το μωρό σας, που προκαλούν αέρια. Τέτοια συνήθως είναι το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η σοκολάτα, και ορισμένα μπαχαρικά. Ωστόσο, μερικά μωρά δεν ενοχλούνται από αυτά τα τρόφιμα καθόλου. Θυμηθείτε να περιορίσετε ή να αποφύγετε το αλκοόλ. Εάν είναι δυνατόν, μην καπνίσετε. Μην πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς πρώτα να το ελέγξετε με το γιατρό σας και τον παιδίατρο του μωρού σας. Μειώστε ή αποφύγετε την καφεΐνη. Περιορίστε τον εαυτό σας με 1 έως 2 καφεϊνούχα ροφήματα την ημέρα, με τη λήψη τους να είναι μακριά από την ώρα θηλασμού. Η καφεΐνη αποθηκεύεται στο σώμα του μωρού και δεν αποβάλλεται γρήγορα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στο μωρό σας να είναι νευρικό, οξύθυμο ή/και να έχει δυσκολία στον ύπνο.

Μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου και να εξακολουθώ να θηλάζω;
Πολλές μητέρες συνεχίζουν να θηλάζουν μετά την επιστροφή τους στην εργασία, αλλά αυτό απαιτεί μια προσαρμογή για τη μαμά και το μωρό. Μερικές μητέρες με τη βοήθεια αντλίας μπορούν να εξασφαλίσουν το γάλα που χρειάζεται το μωρό ενόσω λείπουν στην εργασία τους. Μπορεί να υπάρχει συνδυασμός μητρικού γάλακτος και βρεφικής φόρμουλας, αν δεν είναι εφικτή η δυνατότητα άντλησης ικανής ποσότητας γάλακτος. Συνεργαστείτε με τον/την παιδίατρο σας, συζητήστε μαζί του/της το πρόγραμμά σας.

Πάντως προσπαθήστε να θηλάζετε αμέσως πριν πάτε στην εργασία σας, αμέσως μετά την εργασία σας και κατά τη νύχτα, για να κρατήσετε την προσφορά του μητρικού γάλακτος ισχυρή.

Πριν την επιστροφή σας στην εργασία, βοηθήστε το μωρό να μάθει να πίνει το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα από το μπουκάλι. Αρχίστε αυτό τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες πριν ξαναπάτε στη δουλειά. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους θηλών για να βρείτε τον τύπο που το μωρό σας προτιμά. Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να συμμετάσχει πια και ο «μπαμπάς» στις τροφοδοσίες…

Ο Θηλασμός μπορεί καμιά φορά να είναι μια δύσκολη επιλογή για τους γονείς .. είναι όμως ό, τι καλύτερο για τα μωρά.

Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049
e-mail: [email protected]
e-mail: [email protected]
site: www.bertzeletos.gr