Ό,τι πίνουν τα παιδιά στα 5 μπορεί να επηρεάσει το βάρος τους στα 15!

Οι γονείς, μπορεί να θέτουν (ιδιαίτερα) τις κόρες τους σε προβλήματα βάρους απλά και μόνο με το να τους επιτρέπουν να καταναλώνουν πάνω από δυο ροφήματα (τύπου σόδας, κόλας, και έτοιμων χυμών), ημερησίως, στη διάρκεια των παιδικών τους χρόνων.
Υψηλά σε περιεκτικότητα ζάχαρης ροφήματα, όπως οι σόδες, οι χυμοί και τα αθλητικού τύπου αναψυκτικά, στην ηλικία των 5 χρόνων, έχει επισημανθεί πως οδηγούν τα παιδιά σε προβλήματα βάρους (παχυσαρκία) μέσα στα επόμενα 10 χρόνια της ζωή τους, δήλωσε στο Rueters, η Δρ. Λάουρα Φιορίτο του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας. Επίσης σε δήλωση της στην American Journal of Clinical Nutrition, επισήμανε πως ο υψηλός δείκτης λίπους στο σώμα ενός δεκάχρονου, μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε παχυσαρκία ή άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα.
Η ομάδα της Δρ. Φιορίτο πειραματίστηκε πάνω σε 166 λευκά κορίτσια που κατά την διάρκεια των 5 μέχρι και 15 χρονών κατανάλωναν τέτοιου τύπου ποτά, μετρώντας το βάρος, το ύψος και το σωματικό λίπος τους. Το σωματικό λίπος και το βάρος δεν επηρεάζονταν από το πόσο γάλα και φυσικούς χυμούς έπιναν, εν αντιθέσει, κορίτσια που έπιναν πάνω από δυο αναψυκτικά (τύπου κόλα και χυμούς συσκευασμένους) ημερησίως, είχαν υψηλότερα ποσοστά λίπους στο σώμα τους, ζύγιζαν περισσότερο και ήταν υπέρβαρα συγκρινόμενα με κορίτσια της ίδιας ηλικίας που έπιναν λιγότερη ποσότητα από τέτοιου είδους ποτά.
Για παράδειγμα, από τα 5 έως και τα 15 χρόνια τα κορίτσια που έπιναν λιγότερο από ένα αναψυκτικό ή έτοιμο χυμό, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως περίπου 16% με 19 % είχαν προβλήματα παχυσαρκίας, στο μέλλον. Ενώ, κορίτσια που έπιναν δυο και παραπάνω ποτά τέτοιου είδους, περίπου 39% ήταν πάνω από το κανονικό βάρος στα 5 τους χρόνια ενώ το 32% παρέμειναν στην ίδια κατάσταση στην ηλικία των 15 χρόνων.
«Για αυτό οι γονείς των μικρών παιδιών πρέπει να αντικαταστήσουν τα αναψυκτικά και τους έτοιμους χυμούς του εμπορίου, που δίνουν στα παιδιά τους,  με γάλα (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά) και νερό», λέει η Δρ. Φιορίτο και η ομάδα της.
Πηγή: American Journal of Clinical Nutrition