Αρχική InfoTeens InfoΓνώση 10 Μαΐου - Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη δουλεία

10 Μαΐου - Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη δουλεία

Η δουλεία εμφανίστηκε στην αρχαιότητα, αλλά στην πραγματικότητα, στην Ευρώπη, αναπτύχθηκε τον 16ο αιώνα, με σκοπό την αύξηση του εργατικού δυναμικού στις αποικίες του «Νέου Κόσμου».

Έτσι, το δουλεμπόριο ξεκίνησε από τα μεγάλα λιμάνια της Νάντης η οποία πολύ γρήγορα μετατράπηκε στο μεγαλύτερο λιμάνι δουλεμπορίου νέγρων, γνωστό ως «τριγωνικό» εμπόριο δούλων και εμπορευμάτων μεταξύ της Ευρώπης, της Αφρικής και της Αμερικής.

Η ζωή των δούλων στις γαλλικές αποικίες, όπως η Μαρτινίκα, η Γουαδαλούπη ή η Γαλλική Γουιάνα, ήταν οργανωμένη σύμφωνα με έναν συγκεκριμένο κώδικα, το Μαύρο Κώδικα, που όριζε τους δούλους ως «κινητή και διαπραγματεύσιμη περιουσία».

Η δουλεία καταργήθηκε για πρώτη φορά το 1794. Στη συνέχεια ο Ναπολέων Βοναπάρτης την επανέφερε το 1802, ενώ στη Γαλλία καταργήθηκε οριστικά στις 27 Απριλίου 1848.

Ωστόσο, περάσαν πάνω από 150 χρόνια, έως το 2001, για να κυρήξει η Γαλλία, με το νόμο της 21ης Μαΐου, το δουλεμπόριο και τη δουλεία ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, να καταγράψει την ιστορία τους στα σχολικά βιβλία και στη συνέχεια να ανακυρήξει την 10η Μαΐου ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης για το δουλεμπόριο, τη δουλεία και την κατάργησή τους».

Φέτος, στις 10 Μαΐου, η Γαλλία γιορτάζει τα δέκα χρόνια από το νόμο του 2001. Δέκα χρόνια που συμφιλιώθηκε με μια μαύρη σελίδα της ιστορίας της, σε μια διπλή ύπαρξη αναγνώρισης και αλήθειας, χωρίς τις οποίες η συλλογική μνήμη θα είχε χαθεί.

Όμως, δεν πρέπει να παραλείψουμε, πως η εξαφάνιση της δουλείας στον κόσμο, ήταν μια μακροχρόνια μάχη, περίπου δύο αιώνων, που ολοκληρώθηκε τη δεκαετία το ’80, όταν η τελευταία χώρα, υπέρμαχος της δουλείας των μαύρων, η Μαυριτανία, έβαλε το επίσημο τέλος της, στα εδάφη της.

Έτσι, η νόμιμη δουλεία εξαφανίστηκε, αλλά την αντικατέστησαν άλλες μορφές της, όπως η παιδική εργασία, η καταναγκαστική εργασία, ή η εμπορία ανθρώπων, μορφές που στερούν την ελευθερία από εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών ανά τον κόσμο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.