- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

20 Mαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας και “Συμπονετική Κουζίνα”

H Mη Kυβερνητική Oργάνωση Psychanimal ενημερώνει ότι η 20η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας το 1985 με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) και έχει εξαπλωθεί και εκτός των ορίων των ΗΠΑ.

Η διεθνής αυτή καμπάνια μέσω της ημέρας αυτής στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού από τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται στα ζωικά προϊόντα. Εστιάζεται:

-στην κακοποποίηση των ζώων στα σφαγεία,

-στα περιβαλλοντικά προβλήματα από τις μεγάλες φάρμες,

-αλλά και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Η Μ.Κ.Ο. ενημερώνει ότι από άποψη υγείας: «Η σχεδόν καθημερινή κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων, όπως γίνεται σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι ο κυριότερος λόγος της επιδημικής αύξησης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας», λέει κατηγορηματικά ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος. Μια μεγάλη μελέτη, των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (η Diet and Health Study), η οποία διήρκεσε μία δεκαετία και δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό «The Archives of Internal Medicine», έδειξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας ή επεξεργασμένο (αλλαντικά), έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν συντομότερα, ιδιαίτερα από έναν από τους δύο χειρότερους δολοφόνους (καρδιοπάθειες και καρκίνο), σε σχέση με τους ανθρώπους που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες αυτών των τροφών.
Εξίσου όσον αφορά στα ίδια τα ζώα: «στα σφαγεία όλα τα ζώα πεθαίνουν τρομοκρατημένα ενώ πολλά απο αυτά πριν ξεψυχήσουν υποφέρουν, ειδικά στις περιόδους μεγάλης κατανάλωσης όπως το Πάσχα. Κατά την άφιξη τους στα σφαγεία τα ζώα είναι φοβισμένα και ανήσυχα. Τα επίπεδα άγχους είναι ιδιαίτερα αυξημένα, γεγονός που οφείλεται και στις συχνά άθλιες συνθήκες μεταφοράς τους. Είναι γνωστό ότι πολλά γουρούνια που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα ζώα, πεθαίνουν απο το φόβο τους πριν φτάσουν στα σφαγεία. Το μαρτύριο όμως συνεχίζεται, καθώς οι άνθρωποι των σφαγείων, συχνά δρούν χωρίς οίκτο και ενδιαφέρον για το φόβο τους σαν να μήν έχουν αυτά συναισθήματα. Τα ζώα λοιπόν δεν οδηγούνται στο θάνατο εύκολα, ούτε είναι ευτυχισμένα όπως στις καμπάνιες των εμπόρων κρέατος. Αντίθετα βασανίζονται φρικτά πριν φτάσουν στο πιάτο».

Σφαγή βοοειδών: «Η αναισθητοποίηση επιτυγχάνεται είτε με 3,5 ιντσών βέλος που με πιστόλι προωθείται στο μυαλό, είτε με άσφαιρα φυσίγγια. Η μέθοδος είναι αποτελεσματική καθώς αν το πιστόλι δεν τοποθετηθεί σωστά ή αν το ζώο κουνήσει το κεφάλι του η αναισθητοποίηση δεν επιτυγχάνεται. Είναι γεγονός ότι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά στο σύνολο των χασάπηδων.»

Σφαγή χοίρων/αρνιών: «Οι χοίροι και τα αρνιά αναισθητοποιούνται ηλεκτρικά. Με τσιμπίδες ηλεκτρόδια, οι οποίες τοποθετούνται σε ειδικό μέρος του κρανίου για 7 δευτερόλεπτα. Επαρκές ρεύμα διαρρέει το κρανίο προκαλλώντας αναισθησία. Όμως έρευνα έχει δείξει ότι σπάνια τα ηλεκτρόδια παραμένουν σε επαφή με το ζώο για πάνω απο 4 δευτερόλεπτα. Αυτό τα ακινητοποιεί μα δεν τα κάνει αναίσθητα στον πόνο. Άλλωστε συχνά αυτό είναι ο στόχος καθώς τα ζώα είναι ανήσυχα. Αμέσως μετά τα ζώα αλυσοδένονται και αυτό απο τα πισινά τους πόδια και με το μεταφορέα ακολουθούν την τύχη των βοοειδών.
Η αναποτελεσματική αναισθητοποίηση έχει ως συνέπεια να ανακτούν τις αισθήσεις τους ενώ έχουν κομμένους λαιμούς.»

Σφαγή πουλερικών: «Η σφαγή των πουλερικών είναι σε μεγάλο βαθμό μηχανοποιημένη και τα πουλερικά φορτώνονται στο πρόγραμμα σφαγής ως δεδομένα υπολογιστή. Αφού καταφθάνουν στοιβαγμένα σε καφάσια, κρεμώνται απο τα πόδια στο μεταφορέα περιμένοντας το θάνατο. Τα κεφάλια τους σύρονται αργά μέσα σε δεξαμενή νερού την οποία διαρρέει ρεύμα χαμηλής τάσης, προκειμένου να αναισθητοποιηθούν. Επίσης και αυτή η αναισθητοποίηση είναι αναποτελεσματική. Συχνά αντί να αναισθητοποιούνται παθαίνουν ηλεκτροπληξία ενώ μερικά πουλιά λυγίζουν το λαιμό τους και χάνουν την αναισθητοποίηση εντελώς. Παρόλα αυτά το πρόγραμμα σφαγής περνάει στο επόμενο στάδιο, το αυτόματο μαχαίρι, το οποίο σχίζει τους λαιμούς των ζώων. Όμως μεγάλα ή μικρά πουλιά μπορούν να κοπούν στα μάτια, το κεφάλι ή το στήθος. Εκατομμύρια πουλιά σφάζονται αυτόματα έχοντας πλήρη συνείδηση και αισθήσεις. Το επόμενο στάδιο είναι η δεξαμενή με το καυτό νερό ώστε να χάσουν τα πούπουλα τους. Όμως αν τα πουλιά δεν έχουν θανατωθεί βουτιούνται στη δεξαμενή ζωντανά.»

Η ΜΚΟ Psychanimal προτείνει λοιπόν στους πολίτες να δοκιμάσουν για αρχή να μην φάνε κρέας, αυτή την ημέρα, για να δοκιμάσουν πώς είναι μία «συμπονετική» κουζίνα με κύριο συστατικό το να μην είναι συμμέτοχοι σε φόνο ζώων.

Πηγή: econews