20 Νοεμβρίου: Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα Δικαιώματα του Παιδιού

Η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Από τότε, η 20 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους και αποτελείται από 54 άρθρα.

Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμ. 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα επικυρώθηκε το 1992 (ΦΕΚ 192/2.12.92).

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

  • Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)
  • Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)
  • Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)

Οι βασικές αρχές της Σύμβασης

Παρότι η Σύμβαση έχει συνολικά 54 άρθρα, διέπεται από τέσσερις θεμελιώδεις αρχές:

* Μη-Διάκριση (άρθρο 2): Δεν πρέπει ούτε να επωφελείσαι, ούτε να υποφέρεις εξ’ αιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, ή εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή εξ’ αιτίας οποιασδήποτε πολιτικής ή άλλης θέσης, εξ’ αιτίας της κοινωνικής σου θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκες, ή επειδή έχεις κάποια αναπηρία.

* Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 3): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για σένα και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

* Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι αρχές στη χώρα σου πρέπει να σε προστατεύουν και να βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή σου – φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική.

* Συμμετοχή (άρθρο 12): Έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Τα σημαντικότερα δικαιώματα του παιδιού σε σκίτσα

Το Infokids.gr θέλοντας να τιμήσει αλλά και να αναδείξει τη σημασία του εορτασμού της σημερινής ημέρας συγκέντρωσε και παρουσιάζει ένα ξεχωριστό project με σκίτσα όπου απεικονίζονται τα σημαντικότερα δικαιώματα του παιδιού. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Μην κλείνεις τα μάτια στη καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών

Η καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών συνεχίζεται καθημερινά και αφορά όλους μας! Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, εκατομμύρια παιδιά διεθνώς εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια, την έλλειψη στοιχειωδών για την υγεία τους ή την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση. Χιλιάδες είναι και τα παιδιά στη χώρα μας που διαβιούν καθημερινά σε ακατάλληλες συνθήκες για τη ζωή τους και την ανάπτυξή τους, παιδιά θύματα κακοποίησης και παραμέλησης, παιδιά θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης, παιδιά πρόσφυγες, παιδιά θύματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα Δικαιώματα των Παιδιών πατώντας εδώ

Είμαι ένα παιδί. Έχω μάτια, χέρια, φωνή και μια καρδιά. Αλήθεια, έχω δικαιώματα;

Έχω το δικαιώμα να έχω πρόσβαση σε τροφή και νερό ώστε να εξασφαλιστεί η υγιής και ισορροπημένη μου ανάπτυξη;

Μπορώ άραγε να έχω πρόσβαση στην εκπαίδευση ώστε να διευρύνω τους ορίζοντες μου και να μάθω όλα όσα διέπουν τον κόσμο μας;

Οι άνθρωποι θα με σέβονται και θα εκτιμούν ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα, τη φυλή, τα χαρακτηριστικά μου;

Έχω το δικαίωμα να ανακαλύψω τι σημαίνει πραγματική φιλία; Ή ποια είναι η αξία της ειρήνης; Ή πόσο σημααντική είναι η προστασία και ο σεβασμός προς το περιβάλλον;

Μου επιτρέπεται να εκφράσω ελεύθερα όλα όσα σκέφτομαι και όλα όσα νιώθω ακόμα κι αν οι γονείς μου διαφωνούν με τις σκέψεις μου;

To δικαιώμα και το προνόμιο να είσαι παιδί δεν πρέπει να σου το στερεί κανείς γιατί δεν είμαστε παιδιά για πάντα!

Πού πρέπει να απευθυνθείτε σε περίπτωση καταπάτησης των Δικαιωμάτων των Παιδιών

Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ή θέλετε βοήθεια για κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Συνήγορο του Παιδιού, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συνηγόρου του Πολίτη και μπορεί
να παρέμβει όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών με σκοπό να ληφθούν μέτρα προστασίας τους.

 210 7289744 και 800.11.32000 (9πμ-3:30μμ)
 Χατζηγιάννη Μέξη 5, Αθήνα 11528

e-mail: [email protected]
 www.0-18.gr