rss twitter facebook
Athens Attiki Greece

22/07/2014
Sunny
35°C
23/07/2014
Sunny
32°C
 
Salonica Thessaloniki Greece

22/07/2014
Partly sunny
30°C
23/07/2014
Partly sunny with thundershowers
31°C
 

Μαρμελάδα Κυδώνι Εκτύπωση άρθρου

Αγαπημένο γλύκισμα που συνοδεύει το πρωινό μας, αλλά και τις στιγμές που κάτι γλυκό θέλουμε να βάλουμε στο στόμα μας. Κι αν είναι σπιτική, φτιαγμένη από τα χεράκια σας… μμμ…. σκέτη υγιεινή μαγεία. Μη το σκέφτεστε, δεν είναι δύσκολη η συνταγή, και η πρωινή απόλαυση είναι δεδομένη. Η μόνη προσοχή που πρέπει να δώσετε είναι στα βάζα που πρέπει να είναι καλά αποστειρωμένα για να διατηρηθεί η μαρμελάδα σας για πολύ πολύ καιρό (μέχρι και δύο χρόνια).

Υλικά

1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε μικρές φέτες
1 κιλό ζάχαρη
ένα κλαδάκι αρμπαρόριζα
2 κ. σ/ χυμό λεμονιού (θα τον σουρώσετε πρώτα)

Οδηγίες
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζετε τις φέτες του κυδωνιού και καλύπτετε με αρκετό νερό.
Αφήνετε να πάρουν βράση.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τα κυδώνια να σιγοβράσουν μέχρι να γίνουν αρκετά μαλακά (περίπου 30 λεπτά).
Στη συνέχεια σουρώνετε τα κυδώνια, τα βάζετε στην άκρη και φυλάμε το νερό.
Από το ζωμό της κατσαρόλας κρατάμε περίπου 31/2 φλιτζάνια.
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα κυδώνια.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τον πολτό από τα κυδώνια, το ζωμό που έχουμε φυλάξει και τη ζάχαρη (χρησιμοποιούμε για κάθε δύο φλιτζάνια ζωμό 1 φλιτζάνι ζάχαρη).
Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα κομμένη σε ψιλά φυλλαράκια.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 55-60 λεπτά περίπου, έχοντας το καπάκι της κατσαρόλας μισοκλεισμένο.
5 λεπτά πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, αλλά την αφήνουμε στην κατσαρόλα να κρυώσει.

Και τώρα η αποθήκευση
Ρίχνετε τη μαρμελάδα σε δύο ή τρία βάζα. Κλείνουμε χαλαρά τα καπάκια τους και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα που θα τα χωράει. Γεμίζουμε με νερό ώστε να σκεπάζονται τα 2/3 των βάζων, κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση το νερό. Αφού αφαιρέσουμε με προσοχή τα βάζα, σφίγγουμε πολύ καλά τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε τα βάζα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα. Τώρα είναι έτοιμη να τη διατηρήσουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Καλή επιτυχία!

Tips: Όσο κρυώνει η μαρμελάδα τόσο πιο πολύ πήζει.
Για να καταλάβουμε ότι έδεσε η μαρμελάδα μας βάλτε λίγη σ’ ένα κρύο πιάτο και μόλις κρυώσει λίγο σπρώχνετε ελαφρά με το δάχτυλο την επιφάνεια. Αν κάνει ζάρες είναι έτοιμη !

4 Σχόλια στο "Μαρμελάδα Κυδώνι"

  1. Ο/Η Σοφια λέει:

    Νομιζω οτι εγινε πεντανοστιμο! Πρωτη φορα ασχολουμε με αυτα τα πραγματα και χαιρομε που τα καταφερα! Τα παιδια μου ξετρελαθηκαν……..

  2. Ο/Η Κωνσταντίνα λέει:

    Προσωπικά, δεν θα σου το πρότεινα. Καλύτερα να ακολουθήσεις τα βήματα της συνταγής. Αν κάποια άλλη φίλη, έχει να μας προτείνει κάτι διαφορετικό, να την ακούσουμε.

  3. Ο/Η ΑΡΙΣΤΕΑ λέει:

    Γεια σας. Ήθελα να ρωτήσω αν θα πρέπει να βράσουμε τα φλούδια και τα κουκούτσια για να πήξει η μερμελάδα.

  4. Ο/Η Κωνσταντίνα λέει:

    Μου άρεσε η συνταγή. Απλή, και νομίζω το αποτέλεσμα θα είναι πολύ νόστιμο!

Γράψτε το σχόλιό σας.
* Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, πεζά (μικρά γράμματα).