Αρχική InfoSchool Λύκειο 29 Αυγούστου οι βάσεις στα σχολεία

29 Αυγούστου οι βάσεις στα σχολεία

Είναι η καταληκτική ημερομηνία από το υπουργείο. Είναι η αρχή για τα χιλιάδες παιδιά που αγωνιούν για το μέλλον τους και θέλουν να εξασφαλίσουν μια καλύτερη προοπτική σε ένα κόσμο που δείχνει όλο και πιο ζοφερός.

Ίσως γι’ αυτό και δεν θα έπρεπε να είχε σπεύσει το υπουργείο να ανακοινώσει ημερομηνίες που δεν μπορεί να εξασφαλίσει. Αρχικά μια δήλωση της υφυπουργού δημιούργησε προσδοκίες για το τέλος Ιουλίου. Στη συνέχεια ο γεν. γραμματέας ανακοινώσε το διάστημα 15-25 Αυγούστου. Για να καταλήξουμε στην 29η.

Υπήρχε λόγος για να υπάρξουν αυτές οι παλινωδίες; Μάλλον η σπουδή της ηγεσίας να κάνει ρεκόρ πρόωρης ανακοίνωσης… Βλέπετε, φέτος οι πανελλαδικές τελείωσαν νωρίτερα από ποτέ! Πού κόλλησε λοιπόν το πράγμα; Στο ότι φέτος τα μηχανογραφικά των υποψηφίων υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά! Αντί όμως αυτό να επισπεύσει τις διαδικασίες, τις καθυστέρησε. Γιατί μετά την αρχική, πρόχειρη, υποβολή έπρεπε οι υποψήφιοι να τα οριστικοποιήσουν. 1.150 όμως υποψήφιοι δεν το έκαναν! Οι περισσότεροι είχαν συγκεντρώσει χαμηλές βαθμολογίες και αδιαφορήσαν. Ανάμεσά τους όμως υπήρξαν και 60 υποψήφιοι με εξαιρετικά υψηλές βαθμολογίες. Οι οποίοι όχι μόνο δεν ήταν αδιάφοροι αλλά συμμετείχα και στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων και ειδικών δοκιμασιών για τις αστυνομικές – στρατιωτικές σχολές. Το θέμα δημιούργησε μεγάλη σύγχυση στο υπουργείο. Τι έπρεπε να κάνουν; Να ακυρώσου τα μηχανογραφικά τους ή… Έγινε λοιπόν ένας αγώνας δρόμου για να βρεθούν αυτοί οι υποψήφιοι. Το υπουργείο εν τω μεταξύ, ανακοίνωνε, εύσχημα, ότι οι βάσεις καθυστέρησαν λόγω των ειδικών εξετάσεων για τις αστυνομικές – στρατιωτικές σχολές.

Να σημειώσουμε βέβαια ότι φέτος το σύστημα υποβολής ήταν ιδιαίτερα περίπλοκο. Κάποια παιδιά επίσης, δεν κατάλαβαν ότι έπρεπε μετά την υποβολή να κάνουν και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους. Έτσι φτάσαμε σε αυτή την εβδομάδα. Η όποια συνέπεσε όμως με την κατάθεση του φουρτουνιασμένου νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επ’ ουδενί δεν ήθελε το υπουργείο να συμπέσουν οι δυο ταραχές.

Είναι ταραχή η ανακοίνωση των βάσεων; Είναι φόρτος εργασίας για το μηχανισμό του υπουργείου αφενός. Είναι επικοινωνιακός φόρτος για την ηγεσία του αφετέρου, η όποια δίνει αυτή την εβδομάδα τη μάχη των μαχών. Οι αλλαγές που προωθεί στα πανεπιστήμια είναι σαρωτικές και θα συμπαρασύρουν μελλοντικά και τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Είναι ταραχή όμως και για τις χιλιάδες οικογένειες των υποψηφίων οι οποίες δοκιμάζονται από την οικονομική, και όχι μόνο, κρίση. Αυτές προσπάθησαν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Φέτος βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι όποιες επιλογές τους είναι δεσμευτικές για το μέλλον τους. Όπως έχουμε γράψει και παλιότερα, φέτος πολλές οικογένειες δεν θα αντέξουν το οικονομικό βάρος των σπουδών σε άλλη πόλη. Πολλά παιδιά θα αρνηθούν να φοιτήσουν σε κάποια τμήμα αμφίβολης προοπτικής και θα προτιμήσουν να ξαναδώσουν πανελλαδικές. Άλλα παιδιά θα ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Είναι να μην ταράζεται κανείς;

Υπομονή, η αγωνία φτάνει στο τέλος της.

Ντάλης Βαγγέλης, φροντιστής

π ρ ό τ α σ η φροντιστήρια, Βεϊκου 12 & Ήρας 2, Γαλάτσι, τηλ. 2102914627

e-mail : protasif@otenet.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.