3 πανεύκολες και λαχταριστές συνταγές με γλυκοπατάτα

Η αγάπη μικρών και μεγάλων για τις πατάτες -σε κάθε εκδοχή τους- είναι αδιαμφισβήτητη! Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κάνει δυναμική είσοδο στη διατροφή μας και η γλυκοπατάτα. Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλής όσο η κοινή πατάτα, αποτελεί όμως μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή που μπορούμε να καταναλώσουμε σε διαφορετικές εκδοχές. Ανακαλύψαμε και σας προτείνουμε τρεις νόστιμες και εύκολες συνταγές που μπορείτε να σερβίρετε στο πρωινό γεύμα, ως ορεκτικό στο μεσημεριανό ή ως κολατσιό για το γραφείο και το σχολείο. Τα παιδιά θα τις λατρέψουν! Ας ξεκινήσουμε…

Κροκέτες γλυκοπατάτας

Υλικά:

2 μεσαίες γλυκοπατάτες
2 κουτ. της σούπας λιωμένο βούτυρο
4 φύλλα φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
1 αυγό
1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι
τριμμένη φρυγανιά
λάδι
τριμμένη παρμεζάνα & ξύσμα λεμονιού (για το σερβίρισμα)

Συνολικός χρόνος: 50′   Προετοιμασία: 35′   Επίπεδο: Εύκολο   Μερίδες: 12

Εκτέλεση:

Βράστε τις γλυκοπατάτες σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε για 10 λεπτά. Στραγγίστε καλά και ξεφλουδίστε τις γλυκοπατάτες. Έπειτα, πολτοποιήστε τις και ανακατέψτε με το βούτυρο, το φασκόμηλο και το αλατοπίπερο. Βάλτε για λίγο το μείγμα στο ψυγείο και προσθέστε το αυγό. Ξαναβάλτε το στο ψυγείο χωρίς να το σκεπάσετε μέχρι να παγώσει -τουλάχιστον για 5 ώρες.

Με ένα κουτάλι της σούπας, πάρτε λίγο από το μείγμα κάθε φορά και σχηματίστε ρολλάκια, τα οποία θα πασπαλίσετε με την τριμμένη φρυγανιά. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε πάνω σε λαδόκολλα και να τα καταψύξετε για λίγη ώρα. Ζεστάνετε το λάδι σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέστε προσεκτικά τις κατεψυγμένες κροκέτες. Τηγανίστε για 3-4 λεπτά, πασπαλίστε με αλάτι και επαναλάβετε με τις υπόλοιπες κροκέτες. Πριν από το σερβίρισμα, πασπαλίζετε με παρμεζάνα και ξύσμα λεμονιού.

Πηγή: goodhousekeeping.com

Σούπα γλυκοπατάτας με μπέικον

Υλικά:

4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού μαύρο πιπέρι
3 γλυκοπατάτες
1 κύβο ζωμό κοτόπουλου
1 λάιμ σε χυμό

Συνολικός χρόνος: 40′   Προετοιμασία: 10′   Επίπεδο: Εύκολο   Μερίδες: 4

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίστε το μπέικον σε μέτρια φωτιά. Αφήστε το να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και στο ίδιο κατσαρολάκι προσθέστε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα, συνεχίστε με το σκόρδο και μαγειρέψτε το για 2 λεπτά, προσθέτοντας το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.

Ξεφλουδίστε και κόψτε τις γλυκοπατάτες σε κύβους. Αφήστε τις να σιγοβράσουν μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για 27-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Χτυπήστε το μείγμα με το μπλέντερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί και προσθέστε το χυμό από το λάιμ. Γαρνίρετε με το ψιλοκομμένο μπέικον.

Πηγή: delish.com

Αλμυρά muffins γλυκοπατάτας

Υλικά:

2 μικρές γλυκοπατάτες
1 κουτ. της σούπας νερό
9 αυγά
¼ κουτ. του γλυκού αλάτι
5 φέτες μπέικον
¼ κουτ. του γλυκού πιπέρι
½ κούπα τυρί φέτα σε κομμάτια
2 κρεμμύδια

Συνολικός χρόνος: 55′   Προετοιμασία: 40′   Επίπεδο: Μέτριο   Μερίδες: 6

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώστε τις φόρμες για τα muffins και χρησιμοποιήστε τον αποφλοιωτή λαχανικών για να κόψετε τις γλυκοπατάτες κατά μήκος. Κρατήστε μισή γλυκοπατάτα για να την τεμαχίσετε σε μικρά κομμάτια.

Βάλτε για 4 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων ένα μπολ με τις ψιλοκομμένες πατάτες και το νερό. Απλώστε σε κάθε φόρμα 4 λωρίδες γλυκοπατάτας -ώστε να φτιάξετε μια φωλιά- και μοιράστε τις ψιλοκομμένες πατάτες. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το ψιλοκομμένο μπέικον, τη φέτα και τα κρεμμύδι. Μοιράστε το μείγμα στις φόρμες και ψήστε για 20 λεπτά.

Πηγή: goodhousekeeping.com