Κάντε zumba και γυμναστείτε διασκεδάζοντας

Αν και στην Αμερική μετράει περίπου 20 χρόνια, στην Ελλάδα είναι κάτι σχετικά καινούργιο αλλά με ολοένα και περισσότερους νέους θαυμαστές και λάτρεις του fitness. Ο λόγος για τη zumba dance, ένα συνδυασμό αεροβικής γυμναστικής και χορού με latin διάθεση και μουσική επένδυση. Ένα πραγματικό πάρτυ στο οποίο γυμνάζεσαι χορεύοντας, όπως λέει και η zumba dance instructor Άννα Πολύζου.

Η zumba dance στην ουσία είναι χορός και γυμναστική. Περιλαμβάνει προπονήσεις στις οποίες αργοί και γρήγοροι ρυθμοί εναλάσσονται μαζί με τις κινήσεις των σάλσα, μερένγκε, ρέγκε, τσα τσα, χιπ-χοπ, φλαμένκο, σάμπα, ακόμη και του χορού της κοιλιάς.

Στο γιατί να επιλέξει κάποια/ος να κάνει zumba απαντά η κ. Πολύζου, γνωστή και από τη συμμετοχή στο show χορού “Dancing with the stars” που παραδίδει μαθήματα zumba από το 2009. Όπως μας λέει, πρόκειται για ένα πιο χαλαρό, από τεχνικής πλευράς, μάθημα χορού το οποίο όμως γυμνάζει και συσφίγγει όλο το σώμα και μας βοηθάει να χάσουμε κιλά και πόντους. Την ίδια ώρα μέσα από τη χορευτική κίνηση μας βοηθάει να απελευθερώσουμε το σώμα μας και έτσι μας δίνει την απαραίτητη αυτοποπεποίθηση ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε ή θελήσουμε να πάμε σε ένα latin πάρτυ όχι μόνο να μην διστάσουμε να μπούμε στην πίστα αλλά και να εντυπωσιάσουμε τους άλλους με την άνεσή μας στο χορό.

Είναι κάτι πολύ απλό για να παρακολουθήσει κανείς. Μπαίνεις στην αίθουσα και απλά ακολουθείς τον instructor. Το μάθημα είναι πολύ ευχάριστο αφού γίνεται με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που σε βάζουν σε mood για χορό. Χρειάζονται αθλητικά παπούτσια και ένδυση και πρόκειται κυρίως για ένα έντονο πρόγραμμα εκγύμνασης του σώματος. Σύμφωνα με την κ. Πολύζου έστω και δύο ώρες την εβδομάδα είναι αρκετές για να δείτε αποτέλεσμα ενώ φυσικά όσο περνάει ο καιρός μπορεί κάποιος να ασχολείται περισσότερες ώρες. Επίσης είναι ένα fitness πρόγραμμα που απευθύνεται και στα δύο φύλα, χωρίς διακρίσεις στην ηλικία. Κατάλληλη επίσης και για παιδιά.


Λίγα λόγια για την ιστορία της zumba

Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του γυμναστή διασημοτήτων Βέτο Περές, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κoλομβία στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η ιδέα προέκυψε όταν ο γυμναστής φτάνοντας μια μέρα στο μάθημά του συνειδητοποίησε πως είχε ξεχάσει να φέρει μαζί την κασέτα με την κλασική μουσική για αερόμπικ. Πήρε λοιπόν όσες κασέτες με λάτιν τραγούδια άκουγε στο αυτοκίνητό του και αυτοσχεδίασε στην αίθουσα υπό τους ήχους της latin, της salsa και της merenque. Έτσι γεννήθηκε η Zumba το 1986 και στις αρχές του 2000 ο Περές την μετέδωσε και στις ΗΠΑ. Από τον Ιούλιο του 2009 η Zumba διδάσκεται σε πάνω από 40.000 μέρη σε 75 χώρες ενώ χιλιάδες είναι τα άτομα που κατέχουν τα dvd της εν λόγω γυμναστικής.

Χρήσιμες πληροφορίες

Η κ. Άννα Πολύζου είναι zumba dance instructor ενώ διδάσκει και άλλα είδη χορού στη σχολή χορού Dance Action που διατηρεί στην Αγία Παρασκευή (Αγ. Ιωάννου 65 / τηλ.: 210 6009920). Εκεί ένα δίωρο την εβδομάδα κοστίζει 50 ευρώ το μήνα και μπορείτε να ξεκινήσετε οποτεδήποτε αφού δεν απαιτείται να γνωρίζει κάποιος από πριν για τη zumba. Κάθε φορά γίνονται νέες χορογραφίες και έτσι δεν υπάρχουν τμήματα αρχαρίων.