5 πρωτότυπες συνταγές για τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που έχετε φτιάξει ποτέ!

Φέτος τα Χριστούγεννα καθίστε με τα παιδιά, αφήστε τα να σας βοηθήσουν και περάστε χρόνο μαζί, φτιάχνοντας πεντανόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που σε τίποτα δεν θα έχουν να ζηλέψουν τα αγοραστά.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 πρωτότυπες συνταγές για τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που έχετε φτιάξει ποτέ! Δοκιμάστε τα και σίγουρα μικροί και μεγάλοι θα ενθουσιαστούν!

Χριστουγεννιάτικα Μπισκοτάκια Δέντρο με κανέλα και γλάσο

Υλικά:

3 φλ. ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. ‏μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. ‏αλάτι
1 φλ. ‏βούτυρο ανάλατο
3/4 του φλ. ‏κρυσταλλική ζάχαρη
1/4 του φλ. ( 9 μέρη ζάχαρη – 1 μέρος κανέλα ) ‏κανέλα-ζάχαρη
1 ‏αυγό


Για το γλάσο royal icing

Υλικά:
1 κούπα ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια του γλυκού γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού σιρόπι γλυκόζης
1/4 κουταλάκι του γλυκού εσάνς αμυγδάλου (μπορείτε να βάλετε και μία βανίλια)
Χρώματα ζαχαροπλαστικής της επιλογής σας

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 C. Τοποθετείτε στα ταψιά που θα ψήσετε χαρτί ψησίματος.Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και το αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μπολ ηλεκτρικού μίξερ χτυπάτε σε κρέμα το βούτυρο, τη ζάχαρη , το μείγμα κανέλας-ζάχαρης μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτε το αυγό. Συνεχίζετε προσθέτοντας σε 3 δώσεις το μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πλάθετε (με αλευρωμένο πλάστη) τη ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο. Όταν η ζύμη είναι λεία την στρώνετε και με κουπάτ σε σχήμα δέντρου σχηματίζετε τα δεντράκια. Μόλις τελειώσετε τα τοποθετείτε στα ταψιά που έχετε ετοιμάσει κι από κει στη κατάψυξη για 5-10 λεπτά πριν ψήσετε προκειμένου να παραμείνει σταθερό το σχήμα τους.Ψήνετε για 9-12 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν. Τα αφήνετε να κρυώσουν πάνω στα ταψιά για 3 λεπτά και στη συνέχεια τα τοποθετείτε σε μια σχάρα να κρυώσουν. Διακοσμείτε με γλάσσο (royal icing) και με διακοσμητικά μπαλάκια που τρώγονται.

Πώς θα φτιάξετε το γλάσο: Βάλτε τη ζάχαρη σε ένα μπολ και με έναν κουτάλι ή αυγοδάρτη, ανακατέψτε ρίχνοντας σιγά σιγά μέσα το γάλα, τη γλυκόζη και την εσάνς αμυγδάλου. Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε μια παχύρρευστη κρέμα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε λευκή αλλά μπορείτε να τη χωρίσετε σε μικρότερα μπολ και να τη χρωματίσετε με χρώματα ζαχαροπλαστικής της επιλογής σας και να διακοσμήσετε τα μπισκότα.

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα με Ζάχαρη και Κανέλα

Yλικά:

2 ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια κανέλα,
1 ½ κουταλάκι Baking Powder
¾ φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλ. καστανή ζάχαρη
1 αβγό,
1 κουταλιά μέλι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C και βάζετε αντικολλητική λαδόκολλα σε 2 ταψιά. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Στον κάδο του μίξερ βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε το αβγό, το μέλι και συνεχίζετε το χτύπημα. Μετά, βάζετε λίγο – λίγο το μίγμα του αλευριού και χτυπάτε για 1-2 λεπτά. Σταματάτε το μίξερ και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να πετύχετε μια εύπλαστη ζύμη. Τη βάζετε σε ένα μπολ, τη σκεπάζετε και την αφήνετε στην άκρη για 15 λεπτά να «ξεκουραστεί». Ανοίγετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο με πάχος 3 χιλιοστά -½ εκ. περίπου και με ένα κουπ τα κόβετε μπισκότα περίπου 5-6 εκ. σε σχήμα αστεριού ή σε όποιο άλλο σχήμα θέλετε. Τα τοποθετείτε στο ταψί και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-17 λεπτά περίπου. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα μετακινήσετε από το ταψί.

Μπισκότα χιονονιφάδες

Υλικά

3 φλιτζάνια αλεύρι  για όλες τις χρήσεις
230 γρ. βούτυρο
3/4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2/3 φλιτζάνια κακάο
Λευκή σοκολάτα, λιωμένη


Εκτέλεση 

Στο μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Σιγά-σιγά προσθέστε τα αυγά και τη βανίλια μέχρι να ενωθούν και, στη συνέχεια, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ρίξτε το κακάο και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το αλεύρι, 1 φλιτζάνι κάθε φορά και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα σας να μοιάζει με ζύμη. Ανοίξτε τη ζύμη σας σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια μιας φόρμας σε σχήμα χιονονιφάδας, δώστε σχήμα στα μπισκότα σας. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τα για 10 λεπτά στους 180 ο C. Λιώστε λευκή σοκολάτα και διακοσμήστε τα μπισκότα σας από πάνω.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με μαρμελάδα

Υλικά
Για 25 μπισκότα
250 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
140 γρ. ζάχαρη
2 κουταλάκια βανίλια
380 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Μαρμελάδα
85 γρ. ζάχαρη άχνη για να πασπαλίσουμε τα μπισκότα

Εκτέλεση:

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε στο μίξερ τη βανίλια και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε μέσα στον κάδο το αλεύρι λίγο- λίγο ανακατεύοντας το με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα. Στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόχαρτο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Μοιράζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια. Στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόχαρτο σε έναν πάγκο εργασίας και ανοίγουμε πρώτα το ένα κομμάτι ζύμης. Με
ένα κούπατ κόβουμε το ζυμάρι σε στρογγυλές φέτες και τις τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο κομμάτι ζύμης. Ψήνουμε τα μπισκότα στον φούρνο για δώδεκα με δεκαπέντε λεπτά. Βγάζουμε τα μπισκότα απ’ τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα κολλάμε με τη μαρμελάδα δύο- δύο σαν σάντουιτς, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα σερβίρουμε.

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα τζίντζερ με λευκή σοκολάτα

Υλικά

2 1/4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
3/4 φλιτζάνι βούτυρο
1/2 φλιτζάνι + 3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1/4 φλιτζανιού μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 φλιτζάνια σταγόνες λευκής σοκολάτας
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Κόκκινη και πράσινη καραμέλα που λιώνει

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά το λεύρι, τη σόδα, το αλάτι, το τζίντζερ, τη κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο για 20 δευτερόλεπτα. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε μέχρι να γίνει κρέμα το βούτυρο, το 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη και την μαύρη ζάχαρη μέχρι να αναμειχθούν καλά. Ανακατεύουμε το αυγό με τη μελάσα και τη βανίλια. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε όλα τα συστατικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Τοποθετούμε μια πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε για μια ώρα να κρυώσει Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς και για κάθε μπισκότο θα χρησιμοποιήσουμε 1 1/2 κουταλιά της σούπας ζύμη όπου θα κάνουμε μπάλα όπου θα τη κυλήσουμε μετά στην υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη. Στη συνέχεια τοποθετούμε το μπισκότο στη λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά. Έπειτα αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Σε έναν φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα μαζί με μια κουταλιά λάδι ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει τελείως, στη συνέχεια βουτάμε το μισό μπισκότο και το αφήνουμε να στεγνώσει. Τέλος προσθέτουμε τη καραμέλα που λιώνει δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο γκι σε κάθε μπισκότο.