5 σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει πολύ άγχος στην οικογένειά σας

Ως γονείς ήδη γνωρίζετε ότι το άγχος αποτελεί πλέον κομμάτι της ζωής σας όπως η ρουτίνα του ύπνου και η επιλεκτική διατροφή των παιδιών. Αυτό όμως που δε γνωρίζετε είναι ότι η απογοήτευσή σας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους του παιδιού σας και πολύ σύντομα, το κάποτε ειρηνικό σπίτι σας να γεμίσει με φωνές, ξεσπάσματα και μονολεκτικές απαντήσεις.

Μπορείτε να απαλλαγείτε εντελώς από το άγχος; Είναι αμφίβολο, όμως υπάρχουν τρόποι για να το ελαχιστοποιήσετε. Παρακάτω θα δείτε επτά τρόπους για να διαπιστώσετε αν η οικογένειά σας είναι υπερβολικά αγχώδης, καθώς και μερικές χρήσιμες συμβουλές για να το περιορίσετε.

1. Κανένας δεν κοιμάται. Όταν τα επίπεδα του άγχους σας είναι υψηλά όλη την ώρα, ο ύπνος είναι ένα από τα πρώτα θύματα. Αυτή η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας κάνει πιο ανήσυχους και αγχωμένους. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βάλτε τα παιδιά στο κρεβάτι μισή ώρα νωρίτερα και το ίδιο να κάνετε κι εσείς, σύμφωνα με την παιδίατρο Tanya Altmann από την Καλιφόρνια, και εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

2. Φωνάζετε ο ένας στον άλλο. Αναρωτιέστε αν το άγχος αρχίζει να φτάνει στην οικογένειά σας; Χρησιμοποιήστε τα αυτιά σας! Πολλές φορές όσο μεγαλύτερο άγχος αισθανόμαστε, τόσο περισσότερο φωνάζουμε και αναστατωνόμαστε. Η ηρεμία στη φωνή σας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των εντάσεων, αλλά το ίδιο μπορείτε να πετύχετε κάνοντας ένα διάλειμμα από κοινού, υποστηρίζει η Dr. Altmann.

3. Περιορίσατε τα οικογενειακά γεύματα. Όταν εσείς ή ο σύντροφός σας είστε πιεσμένοι και ανήσυχοι, το παιδί μπορεί να παραλείψει το γεύμα του για να μην αναγκαστεί να σας μιλήσει, αναφέρει η ψυχολόγος Mary Alvord, και συντονίστρια δημόσιας εκπαίδευσης για την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Για να κάνετε το γεύμα πιο ευχάριστο, συνιστά να γράψει ο καθένας κάτι θετικό για ένα άλλο μέλος της οικογένειας και να το ρίξει σε ένα καλάθι στη μέση του τραπεζιού. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, τραβήξτε από το καλάθι και διαβάστε τις παρατηρήσεις δυνατά. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τονίσουμε συγκεκριμένα πράγματα, κάτι που είναι καλύτερο από το γενικό έπαινο.

4. Το παιδί σας παραιτείται. Σε περιόδους υψηλής πίεσης, ορισμένα παιδιά κλείνονται στον εαυτό τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά ενδέχεται να παραμένουν περισσότερο στο δωμάτιό τους, για παράδειγμα, ενώ τα μικρότερα ίσως σταματήσουν να ζητούν να παίξουν με φίλους τους. Σας ακούγεται γνωστό; Μιλήστε με τα παιδιά σας ξανά και ξανά, κρατήστε τη συζήτηση ανοιχτή. Και αν είστε αγχωμένοι, πείτε το: «Θα κάνω ένα ζεστό μπάνιο και θα χαλαρώσω για λίγο». Λύστε δυνατά το πρόβλημα ώστε τα παιδιά σας να ξέρουν πώς χειρίζεστε το άγχος.

5. Εσείς και τα παιδιά σας τρέχετε όλη την ώρα. Το τρέξιμο από τη μία εξωσχολική δραστηριότητα στην άλλη μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε μεγαλύτερο άγχος, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ένταση, πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι και πολλά άλλα προβλήματα. Εάν διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε υπερβολικό άγχος, προσπαθήστε να πατήσετε το κουμπί της παύσης. Σταματήστε ό,τι κάνετε και πάρτε 10 βαθιές αναπνοές. Είναι καλύτερα να φτάσετε μερικά λεπτά αργότερα αλλά πιο ήρεμοι και χωρίς απώλειες.