5 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί την απογοήτευσή του

Όλα τα παιδιά θα ζήσουν απογοητεύσεις και οι αντιδράσεις τους σε αυτές ποικίλλουν από μια μικρή ενόχληση μέχρι δυνατό θυμό. Και αυτά είναι συναισθήματα και καταστάσεις που μπορεί να μειώσουν την αυτοπεποίθηση και να κάνουν τα παιδιά να νιώσουν αποκαρδιωμένα!

Η ζωή, όμως, δεν σταμάτα στις απογοητεύσεις. Αυτό είναι κάτι που τα παιδιά μας πρέπει σίγουρα να μάθουν.

Πώς, λοιπόν, βοηθάτε το παιδί σας να διαχειριστεί μια απογοήτευση;

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές φράσεις-κλειδιά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να βοηθήσετε την ψυχολογία ενός απογοητευμένου μικρού ανθρώπου:

  1. Αντί να πείτε: “Έλα τώρα, κάνεις σαν μωρό”. Πείτε: “Καταλαβαίνω ότι απογοητεύτηκες πολύ από αυτό που συνέβη”. Προσπαθήστε να πάρετε στα σοβαρά αυτό που του συμβαίνει, ακόμα κι αν ξέρετε ότι μπορεί να γίνει αργότερα ή σας φαίνεται γελοίο. Η απογοήτευση που νιώθει το παιδί σας, ειδικά αν μιλάμε για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, είναι μεγάλη. Δείξτε λοιπόν κατανόηση.
  2. Αντί να πείτε: “Αυτή είναι τελευταία φορά που σου αγοράζω κάτι ξεχωριστό”. Πείτε: “Περάσαμε πολύ ωραία σχεδιάζοντας την ημέρα μαζί, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε σήμερα το ξεχωριστό παιχνίδι σου”. Κάθε δραστηριότητα που σχεδιάζετε με το μικρό σας έχει τα στάδιά της: Το πρώτο είναι προσμονή, το δεύτερο ο σχεδιασμός και το τρίτο η υλοποίηση. Η απογοήτευση έρχεται όταν τα σχέδιά σας ακυρώνονται. Τουλάχιστον, έχετε περάσει χρόνο και διασκεδάσατε μαζί και αυτό πρέπει να καταλάβει το παιδί σας.
  3. Αντί να πείτε: “Προτείνω να κάνουμε αυτό. Θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα”. Πείτε: “Τι πιστεύεις πρέπει να κάνουμε για να νιώσεις καλύτερα;”. Το μητρικό ένστικό σας προστάζει να δώσετε αμέσως λύση έτσι ώστε να δείτε το παιδί σας και πάλι χαρούμενο. Ωστόσο, μπορείτε να δυναμώσετε την ψυχολογία του ενθαρρύνοντάς το να λάβει μέρος στην αναζήτηση της λύσης για το θέμα που το απασχολεί. Δώστε του χρόνο να σκεφτεί με ηρεμία και συζητήστε μαζί του…
  4. Αντί να πείτε: “Έτσι είναι η ζωή πρέπει να συνηθίσεις”. Πείτε: “Ας σχεδιάσουμε και μια δεύτερη εναλλακτική σε περίπτωση που το σχέδιό μας δεν εξελιχθεί όπως θέλουμε”. Αν και δεν είναι πάντα εφικτό, προσπαθήστε να έχετε πάντα ένα δεύτερο πλάνο, το οποίο θα έχετε σχεδιάσει με το παιδί σας, για να είστε προετοιμασμένοι. Έτσι και εκείνο θα καταλάβει καλύτερα ότι καμιά φορά τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλουμε…
  5. Αντί να πείτε: “Οι απογοητεύσεις θα σε κάνουν να νιώθεις άσχημα. Δέξου το”. Πείτε: “Όλοι απογοητευόμαστε, και γω απογοητεύομαι. Προσπαθώ, όμως, να το ξεπερνώ γρήγορα”. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνετε το παράδειγμα για το παιδί σας. Εξηγήστε του τι σας συνέβη, γιατί απογοητευτήκατε και τι κάνατε τελικά για να το ξεπεράσετε και βοηθήστε το ουσιαστικά…