Αρχική InfoTeens Υγεία 6 ερωτήσεις εφήβων για την αντισύλληψη (μέρος Β΄)

6 ερωτήσεις εφήβων για την αντισύλληψη (μέρος Β΄)

Οι απαντήσεις εδόθησαν από τον Παντελή Α. Τσίμαρη, ειδικό παιδογυναικολόγο, IFEPAG fellow. Μέλος: της Διεθνούς Εταιρείας Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας (FIGIJ), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας (EURAPAG) και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής & Νεανικής Γυναικολογίας. Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Παιδικής – Εφηβικής Γυναικολογίας ΠΑΙΔΩΝ ΜΗΤΕΡΑ

1. Επιτρέπεται να κάνω σεξ όταν έχω περίοδο;
Πρέπει να αποφεύγεται το σεξ στην περίοδο (έμμηνο ρύση) διότι εγκυμονεί κινδύνους για νοσήματα όπως η ενδομητρίωση και οι λοιμώξεις των έσω γεννητικών οργάνων.

2. Μπορεί να μείνω έγκυος ακόμα και την πρώτη φορά;
Παρόλο που είναι εξαιρετικά σπάνιο δεν είναι απίθανο να συμβεί. Προτιμότερο είναι να γίνεται χρήση κάποιας αντισυλληπτικής μεθόδου και ευκολότερη φαίνεται να είναι η χρήση του ανδρικού προφυλακτικού.

3. Πόσες φορές μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα προφυλακτικό;
Το προφυλακτικό πρέπει να χρησιμοποιείται από την αρχή της σεξουαλικής πράξης και πρέπει να αλλάζει αμέσως μετά την εκσπερμάτιση του άρρενος συντρόφου. Σε περίπτωση συνέχισης / επανέναρξης της επαφής απαιτείται ΑΜΕΣΗ τοποθέτηση νέου αχρησιμοποίητου προφυλακτικού.

4. Θα πονέσω την πρώτη φορά που θα κάνω έρωτα;
Είναι αρκετά συχνό σύμπτωμα το ήπιο άλγος κατά την έναρξη των επαφών αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί. Πολλές φορές, με την βοήθεια και του συντρόφου, μπορεί ο πόνος να είναι ηπιότατος, ανεπαίσθητος έως και μη διακριτός.

5. Αν απέχω από το σεξ τις «επικίνδυνες» ημέρες, μπορώ να νιώθω ασφαλής;
Αποτελεί σίγουρα μια «αντισυλληπτική μέθοδο» η αποχή από το σεξ τις «επικίνδυνες» ημέρες ΑΛΛΑ υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα. Πρώτον είναι δύσκολο να υπολογισθούν από την έφηβη οι «επικίνδυνες» ημέρες, ειδικά επειδή συχνότατα υπάρχει αστάθεια στην διάρκεια του κύκλου. Δεύτερον ο ορθός υπολογισμός των επικίνδυνών ημερών δεν αποκλείει την σύλληψη στις υπόλοιπες ημέρες εφόσον επισυμβεί πρώιμη ή καθυστερημένη ωοθυλακιορρηξία. Δεν πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτή την αντισυλληπτική μέθοδο μια έφηβη κοπέλα.

6. Αν ο φίλος μου «τραβιέται» πριν την εκσπερμάτιση, μπορώ να είμαι σίγουρη;
Η απόσυρση του συντρόφου πριν την εκσπερμάτιση αποτελεί την πλέον επικίνδυνη – επισφαλή αντισυλληπτική μέθοδο. Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και εμπειρία του άρρενος συντρόφου. Μετά την εκσπερμάτιση συχνά ακολουθεί επόμενη επαφή στην οποία μεγιστοποιείται ο κίνδυνος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.