6 πράγματα που πρέπει να σκεφθείτε πριν δημοσιεύσετε τη φωτογραφία του νεογέννητου μωρού σας στο Facebook

Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει…Περιμένατε με ανυπομονησία να περάσουν 9 ολόκληροι μήνες και να που πλέον μετράτε αντίστροφα για να σφίξετε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας.

Μια από τις δημοφιλέστερες πρακτικές των τελευταίων χρόνων επιβάλλει η ανακοίνωση της γέννησης ενός μωρού να γίνεται από τους ευτυχείς γονείς μέσω της δημοσίευσης της πρώτης φωτογραφίας του μέσα από το μαιευτήριο, στο προφίλ που αυτοί διατηρούν στα κοινωνικά δίκτυα.

Κι όμως, αυτή η “αθώα” πράξη σας για να ενημερωθούν γνωστοί, συγγενείς και φίλοι για τον ερχομό του μωρού κρύβει ορισμένα αγκάθια που κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αγνοήσετε.

Το Infokids.gr σας παρουσιάζει τα 6 πράγματα που πρέπει να σκεφθείτε καλά πριν δημοσιεύεσετε τη φωτογραφία του νεογέννητου μωρού σας στα κοινωνικά δίκτυα :

νεογέννητο μωρό

1. Η θέα ενός νεογέννητου με αίμα και ομφάλιο λώρο δεν είναι ελκυστική

Το μωρό γεννιέται καλυμμένο με αίματα και λιπαρό σμίγμα. Για κάποιον τρίτο που παρακολουθεί, λοιπόν τις αναρτήσεις σας, η θέα του νεογέννητου μπορεί να μην είναι κάτι τόσο ευχάριστο. Καλό θα είναι όποιες φωτογραφίες δημοσιεύσετε να είναι είναι από τη στιγμή αφότου ο γιατρός ή η νοσοκόμα πλύνει το νεογνό. Επίσης, πολλοί δεν αντέχουν στη θέα του ομφάλιου λώρου.  Μήπως θα ήταν καλύτερα να ποστάρετε στο προφίλ σας κάποια φωτογραφία λίγες ώρες ή μέρες μετά τη γέννηση του μωρού που θα έχει “ξεκουραστεί” από τη διαδικασία του τοκετού; Μην ξεχνάτε ότι το πρόσωπο του μωρού μόλις γεννηθεί είναι συνήθως φουσκωμένο. Γι αυτό και οι πρώτες φωτογραφίες στο μαιευτήριο διαφέρουν από τις φωτογραφίες που θα βγάλετε λίγες μέρες μετά.

νεογέννητο και μαμά

2. Δώστε προσοχή στο στιγμιότυπο που θα δημοσιεύσετε για να μην φανεί κάτι που δεν θέλετε

Μια από τις συνηθισμένες φωτογραφίες νεογέννητων είναι αυτές που τα μωράκια είναι ξαπλωμένα στο στήθος της μαμάς και είτε θηλάζουν είτε απλά χαλαρώνουν. Πρόκειται για μια χαριτωμένη στιγμή που όμως χρειάζεται να προσεχθεί καθώς μια αστοχία ή μια κακή λήψη μπορεί να αναδείξει προσωπικά δεδομένα που δεν επιθυμεί η μανούλα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ο κίνδυνος να φανεί στο στήθος της μαμάς.

νεογνό

3. Προσέξτε τι θα γράψετε στη λεζάντα της φωτογραφίας

Μέσα στη χαρά και την ευτυχία να ανεβάσετε τη φωτογραφία του μωρού και να απαντήσετε στις ευχές που θα σας στέλνουν υπάρχει το ενδεχόμενο είτε να κάνετε λάθος στο πώς θα γράψετε το φύλο του μωρού ή το όνομα. Για να μην αναφερθούμε στον κίνδυνο να κάνετε λάθος στο emoticon που θα συνοδεύσει τη φωτογραφία. Φαντάζεστε αντί για ευλογημένος/η να αναρτήσετε τη φράση νευριασμένος/η;
μικρό μωράκι

4. Σκεφθείτε ένα έξυπνο hashtag για να συνοδεύσετε τη φωτογραφία του νεογέννητου

Τα κοινωνικά δίκτυα και οι λάτρεις του αρέσκονται σε κάθε τους ανάρτηση να χρησιμοποιούν hashtag που σχετίζονται με το περιεχόμενο της ανάρτησης που θα κάνουν.  Το hashtag αυτό θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε εφεξής για κάθε ανάρτηση που θα κάνετε για το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Οπότε καλό θα είναι να σκεφθείτε μια παιχνιδιάρικη φράση που δεν θα ισχύει μόνο για τη στιγμή της γέννησης (πχ. #ΜωροΜαρια, #babyboy #babygirl ) αλλά ούτε και μια φράση που είναι δημοφιλής και χρησιμοποιείται από όλους ( πχ ##το μωρο μας) καθώς πατώντας τη στα κοινωνικά δίκτυα για να βρείτε τις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις που έχετε κάνει για το δικό σας παιδί θα βρεθείτε σε άσχετες φωτογραφίες ανθρώπων που έχουν επιλέξει για το μωρό τους ίδιο hashtag με εσάς. Μια έξυπνη λύση είναι να δημιουργήσετε μια φράση εμπνευσμένη από το επίθετο του παιδιού ή από κάποιο παρατσούκλι που σας ήρθε στο νου από τη στιγμή που γεννήθηκε.
βρέφος

5. Μην αφήσετε τη φωτογραφία “ανοιχτή” για όλους σας του φίλους στα κοινωνικά δίκτυα

Μπορεί το προφίλ σας στο Facebook να έχει 1.234 φίλους, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι γνωρίζετε και έχετε προσωπικές επαφές με τόσους πολλούς. Καλό θα είναι να καθορίσετε μέσω ρυθμίσεων στο εκάστοτε κοινωνικό σας δίκτυο ποιοι από τους φίλους σας θα μπορούν να δουν και να έχουν πρόσβαση σε αυτή την πρώτη φωτογραφία του μωρού σας.  Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν κάποιοι χρήστες του Instagram που κλέβουν τις φωτογραφίες μωρών από το προφίλ των γονέων τους και τις αναρτούν εκ νέου σε άλλους λογαριασμούς. Στη συνέχεια, καλούν τους followers να δημιουργήσουν φανταστικές ιστορίες με βάση τα παιδιά. Η πρακτική αυτή ονομάζεται «baby role-playing» και μια γρήγορη αναζήτηση του hashtag #babyrp αποκάλυψε ότι υπάρχουν εκατοντάδες λογαριασμοί αυτού του είδους. Τα σενάρια λαμβάνουν χώρα στο κοινωνικό δίκτυο μέσω σχολίων και συνήθως περιλαμβάνουν έναν χρήστη που ενεργεί ως γονέας και τον διαχειριστή του επικίνδυνου λογαριασμού που προσποιείται ότι είναι το παιδί.

6. Προσέξτε μήπως η φωτογραφία του νεογέννητου μωρού σας δημοσιευτεί από κάποιον φίλο ή συγγενή χωρίς την άδεια σας

Ξεκαθαρίστε εκ των προτέρων σε γνωστούς και συγγενείς όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν αναφορικά με τη φωτογραφία του μωρού και αν τους επιτρέπετε να προχωρήσουν στη δημοσίευσή της στους λογαριασμούς που διατηρούν στα κοινωνικά δίκτυα. Δώστε κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως και δείτε φωτογραφίες του μωρού σας να κατακλύζουν τα χρονολόγια φίλων, χωρίς να έχετε δώσει τη σχετική έγκριση.

Πηγή: popsugar.com