7 σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας ασκεί bullying σε άλλα παιδιά

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μία μορφή επαναλαμβανόμενης αρνητικής κατάστασης κατά την οποία ένα παιδί, το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του/της, παρενοχλείται από ένα άλλο ή και περισσότερα παιδιά στο χώρο του σχολείου.

Αυτό που διαχωρίζει τον σχολικό εκφοβισμό από το απλό πείραγμα, είναι η ένταση, η διάρκεια και η επανάληψη μιας κατάστασης και κυρίως η ανισορροπία δύναμης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Με αλλά λόγια, στον σχολικό εκφοβισμό το παιδί «θύτης», δηλαδή το παιδί που εκφοβίζει, υπερέχει σωματικά από το παιδί που εκφοβίζεται δηλαδή το παιδί «θύμα» ή αλλιώς το παιδί «στόχο» (target). Αντιθέτως, όταν για παράδειγμα δυο παιδιά της ιδίας ισχύος έχουν «πιαστεί στα χέρια», αυτό το περιστατικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχολικός εκφοβισμός. Επίσης, ο μαθητής που εκφοβίζεται μπορεί να είναι συχνά μικρότερης ηλικίας και δεν έχει προκαλέσει τον μαθητή-θύτη.

Τι μορφές μπορεί να πάρει ο σχολικός εκφοβισμός;

  • λεκτικός εκφοβισμός (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια)
  • κοινωνικός εκφοβισμός (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα συνομηλίκων)
  • σωματικός εκφοβισμός (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές)
  • ηλεκτρονικός εκφοβισμός (εκβιασμός και προσβλητικά μηνύματα μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).

Έρευνες έχουν δείξει τα αγόρια ως συχνότερους χρήστες εκφοβιστικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στο σχολικό περιβάλλον σε χώρους χωρίς επίβλεψη από εκπαιδευτικούς, όπως η αυλή ή ο διάδρομος. Εν γένει, φαίνεται πως τα αγόρια συμμετέχουν συχνότερα στην πρόκληση σωματικής βίας, σε αντίθεση με τα κορίτσια που συμμετέχουν πιο συχνά στην χρήση λεκτικής και ψυχολογικής βίας.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα 7 σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας -δυστυχώς- είναι θύτης σχολικού εκφοβισμού και με άλλα λόγια αποτελεί φόβο και τρόμο για τους υπόλοιπους συμμαθητές του.

bullying

1. Το παιδί έχει διαταραχές ύπνου

Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan που διεξήχθη ανάμεσα σε 341 παιδιά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έχουν προβλήματα με τον ύπνο τους τα οποία συνδέονται με αναπνευστικές δυσλειτουργίες έχουν την τάση να ασκούν bullying στα υπόλοιπα παιδιά.

2. Έχει προβλήματα συμπεριφοράς

Αν ένα παιδί  είναι ευέξαπτο, ξεροκέφαλο και επιθετικό συγκεντρώνει τρία χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν ως υποψήφιο για να ασκεί bullying σε άλλα παιδιά. Τα παιδιά που εκφοβίζουν νευριάζουν αρκετά εύκολα, δεν είναι συμπαθή στους περισσότερους και γενικά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υπακοής και πειθαρχίας. Έχουν συχνότερα επιθετικές προθέσεις απέναντι στο κοινωνικό τους περιβάλλον και έχουν πιο θετικές απόψεις για την βία. Είναι παρορμητικά άτομα, έχουν την ανάγκη να εξουσιάζουν άλλα παιδιά και δεν παρουσιάζουν ενσυναίσθηση για τα θύματα τους

3. Πρωταγωνιστεί συχνά σε μπελάδες και φασαρίες στο σχολείο

Στην περίπτωση που το παιδί σας είναι συχνά η αιτία πίσω από καβγάδες και τσακωμούς με άλλα παιδιά στο σχολείο τότε μάλλον μεγαλώνετε μέσα στο σπίτι σας ένα θύτη bullying! Προσπαθήστε να του αλλάξετε τη συμπεριφορά και να τον κάνετε να μιλά και να συμπεριφέρεται όμορφα σε όλα τα παιδιά.

4. Αγαπά να είναι το κέντρο της προσοχής των άλλων παιδιών και επιδιώκει να είναι δημοφιλές και αρεστό

Το παιδί που εκφοβίζει είναι δημοφιλές. Είναι συνήθως δημοφιλή παιδιά με πολύ καλές κοινωνικές δεξιότητες που προσελκύουν υποστηριχτές, τους οποίους μπορούν εύκολα να χειριστούν. Η θέση που έχουν μέσα στην ομάδα συνομήλικων είναι σημαντική αφού ενισχύει την δύναμη τους.

5. Οι φίλοι του έχουν εκδικητικές τάσεις και επιθυμούν να τσακώνονται

Αν το παιδί σας σας φαίνεται ένα χαριτωμένο πλάσμα που αδυνατείτε να πιστέψετε ότι ασκεί bullying τότε πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία και στις παρέες του. Αν οι φίλοι του διαπιστώνετε ότι τους αρέσουν οι καβγάδες και οι τσακωμοί τότε είναι πολύ πιθανό και το δικό σας παιδί να έχετε τις ίδιες προτιμήσεις. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι πολλά παιδιά πιέζονται από τους φίλους τους για να γίνουν νταήδες.

σχολικός εκφοβισμός

6. Βιώνει λεκτική βία ή ξύλο μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον

Τα παιδιά θύτες bullying iσως βιώνουν σωματική ή λεκτική βία ή επιθετικότητα στο σπίτι, βλέπουν θετικά αυτή τη συμπεριφορά και κάνουν το ίδιο. Ίσως χτυπούν ή σπρώχνουν άλλα παιδιά.

7. Δεν παίρνει τρυφερότητα και αγάπη από τους γονείς

Όπως οι παράγοντες προσωπικότητας, έτσι και οι οικογενειακές καταστάσεις έχουν επίδραση στην επιθετικότητα. Οι οικογένειες των θυτών έχουν έλλειψη ενότητας και ομόνοιας, και επικεντρώνονται στην επιβολή δύναμης του ενός επάνω στον άλλον. Έτσι γίνονται θύτες για να έχουν και αυτά έλεγχο και προσοχή από τους άλλους.

Το bullying, είναι σημάδι ότι ένα παιδί δεν έχει μάθει να ελέγχει την επιθετικότητά του. Χρειάζεται συμβουλευτική για να μάθει υγιείς τρόπους να συναναστρέφεται με άλλους. Έτσι θα μάθει ότι το bullying είναι βλαβερό και πληγώνει τους άλλους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο θύτης θα μάθει τη συμπόνια, που σημαίνει να είναι ευαίσθητος και με κατανόηση στα αισθήματα των άλλων. Καλό είναι να εμπλακεί και ο γονιός στη θεραπευτική διαδικασία, για να μειωθεί ο θυμός και να υπάρχει θετική αλληλεπίδραση στην οικογένεια.

Πηγή: www.everydayhealth.com