Αρχική InfoMommy Νέα 85 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης στον ψηφιακό Πλανηταριακό θόλο του Ιδρύματος Ευγενίδου

85 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης στον ψηφιακό Πλανηταριακό θόλο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Με παραγωγή πλανηταριακής παράστασης εμπνευσμένης, επενδεδυμένης και ομότιτλης με τη Συμφωνία II «Το τραγούδι της γης» του Μίκη Θεοδωράκη το Ίδρυμα Ευγενίδου αποδίδει «φόρο τιμής» στο μεγάλο συνθέτη για τα 85 χρόνια του, κορυφώνοντας μ΄αυτόν τον τρόπο τις εκδηλώσεις του για το 2010.

Σε μια περιπλάνηση συναινετική μαζί του, αφού ο ίδιος προσέφερε τη μουσική του, το Ίδρυμα Ευγενίδου δημιουργεί αυτό το «μουσικόραμα», εναποθέτοντας το ευχαριστώ του, στον άνθρωπο που μας πολιόρκησε με τη γοητεία του και που η 85χρονη παρουσία του, στοχαστική και συνθετική μας άλλαξε πολιτιστικό μέγεθος.

Με μοναδικό στόχο την ενεργοποίηση αισθημάτων, που απορρέουν από ΜΥΘΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ, ο θόλος του Πλανηταρίου, θα λάμψει από την πολύπλευρη δημιουργικότητα του Μίκη και την «αφηγηματική ψηφιοποίηση» της Συμφωνίας Νο 2 «To τραγούδι της γης». Το μουσικό μανιφέστο του Μίκη όπως έχει χαρακτηρισθεί.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Παναγιώτης Σιμόπουλος με επίγνωση ότι ο Μίκης ήταν και είναι μπροστά από την εκάστοτε εποχή του, δημιούργησε μια παράσταση ακριβώς όπως θα ήθελε -και όπως έζησε- o Μίκης: ελεύθερη αλλά συγχρόνως αιχμάλωτη των ονείρων του. Μια παράσταση - πρόταση απόδρασης - από τα ασφυκτικά όριά μας… Ένα πλανηταριακό εγχείρημα, εφεδρία φωτός - óπως και ο Μίκης - στη σημερινή σκιερή και αμήχανη πραγματικότητα, με κυρίαρχο εφαλτήριο έμπνευσης, τη μουσική του.

Συγχρόνως στους χώρους του Ιδρύματος φιλοξενείται και η έκθεση «85 χρόνια Μίκης». Μíα ομαδική έκθεση έργων φιλοτεχνημένων από μεγάλους σύγχρονους ζωγράφους, η οποία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως καθρέπτης της ψυχής του Μίκη, διεισδύοντας συγχρόνως και στα μονοπάτια της δικής μας ψυχής…
Πυροδοτώντας τα συναισθήματά μας όλα τα έργα καρέ-καρέ καταγοητεύουν το βλέμμα μας και το συμπαρασύρουν σ΄έναν απόλυτα αναγνωρίσιμο Μίκη, παρά τις διαφορετικές επιρροές και την εκφραστική ιδιαιτερότητά τους.
Μια συνάντηση μοιραία, μια πολυσχιδής απόπειρα αφήγησης ενός ζωντανού Μύθου, όπου διασταυρώνονται, πολύτιμοι δρόμοι διαφορετικής εικαστικής γραφής και ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής έκφρασης.

Τα εγκαίνια της παράστασης θα γίνουν σε “κλειστή” εκδήλωση, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κ. Τηλέμαχου Χυτήρη και με κύριους ομιλητές τον δημοσιογράφο-συγγραφέα κ. Γιώργο Μαλούχο και τον Μουσικολόγο-μουσικοκριτικό κ. Γεώργιο Μονεμβασίτη, αλλά τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου από τις 5μμ μέχρι τις 10μμ θα προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο για όλους όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν. Φυσικά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας άφιξης στο Πλανητάριο.

Παράλληλα, στο ισόγειο χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου θα φιλοξενείται η έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη Νικόλα Κληρονόμου «Τα παιδικά του χρόνια…ένα ταξίδι». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, προσφορά του ζωγράφου στο μεγάλο συνθέτη.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα έως και Κυριακή 10.00 – 20.30.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.