Αρχική InfoDad Άδεια πατρότητας δικαιούται και ο πατέρας εξώγαμου παιδιού

Άδεια πατρότητας δικαιούται και ο πατέρας εξώγαμου παιδιού

Στις μέρες μας, όλο και πληθαίνουν τα παραδείγματα ζευγαριών που αποκτούν τέκνα εκτός γάμου. Το νομοθετικό πλαίσιο ανταποκρινομένο στις απαιτήσεις της εποχής έχει ενσωματώσει νέες διατάξεις που καθορίζουν και επιλύουν πλήρως ερωτήματα και αιτήματα πατέρων τέκνων εκτος γάμου αναφορικά με την άδεια πατρότητας.

«Ο άγαμος μονογονέας που ασκεί την επιμέλεια ανηλίκου δικαιούται δέκα μήνες άδεια με πλήρεις αποδοχές για ανατροφή ανηλίκου, ανεξαρτήτως του εάν η μητέρα του ανηλίκου εργάζεται ή όχι, λόγω του ότι το παιδί είναι εκτός γάμου. Η τμηματική χορήγηση του εννεαμήνου δεν είναι δυνατή.» Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών σε ερώτηση του Συνηγόρου του Πολίτη ύστερα από καταγγελία μόνιμου υπάλληλου νοσοκομείου ότι είχε ζητήσει γονική άδεια ανατροφής και η υπηρεσία του καθυστερούσε να ανταποκριθεί.

Παράλληλα, η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει:

«Ο νόμος (υπαλληλικός κώδικας, Ν. 3528/2007, άρθρο 53 παρ. 2), προβλέπει ότι ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου που προβλέπει ο κώδικας. Επιπλέον, ορίζει (άρθρο 53 παρ. 5) ότι «σε περίπτωση διάστασης, διαζυγίου, χηρείας ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, την άδεια της παρ. 1 και τις διευκολύνσεις της παρ. 2 του παρόντος άρθρου δικαιούται ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια» και ότι «αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παραγράφου 2, εκτός αν λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού, σύμφωνα με βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο υπάλληλος» (άρθρο 53 παρ. 3). Για τον άγαμο ή χήρο ή διαζευγμένο γονέα που ασκεί την επιμέλεια των τέκνων του με δικαστική απόφαση προβλέπεται προσαύξηση της γονικής άδειας κατά ένα μήνα με αποδοχές (άρθρο 53 παρ. τελευταίο εδάφιο).»


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.