Αρχική Infokids Υγεία Αγχολυτικές ασκήσεις στα σχολεία

Αγχολυτικές ασκήσεις στα σχολεία

Πιλοτικό πρόγραμμα κατά του μαθητικού στρες στα σχολεία επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Κι αυτό, επειδή, όπως αποκαλύφθηκε, δεν είναι μόνο οι ενήλικες που έχουν στρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το καθημερινό στρες των μαθητών, το οποίο προκαλείται από τις απαιτήσεις του σχολείου, γίνεται αγκάθι τόσο στις επιδόσεις τους όσο και στην καλή ψυχολογία και τη σωματική υγεία τους. Το χειρότερο όλων είναι ότι, σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών, το άγχος είναι υπεύθυνο για συναισθηματική ένταση και κατάθλιψη, ενώ παράλληλα ευθύνεται για τη χρήση τοξικών ουσιών, την κατάχρηση αλκοόλ, την εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς και την έξαρση αυτοκτονικών ιδεασμών.

Συμπτώματα: Η έντονη ψυχολογική φόρτιση των μαθητών εμφανίζεται με γαστρεντερικές διαταραχές, πονοκεφάλους και ζαλάδες, αϋπνία και τάση για εκτόνωση της κακής κατάστασης μέσω του φαγητού.

Αντιμετώπιση: Ο καθηγητής στο Χάρβαρντ δρ Χέρμπερτ Μπένσον πιστεύει πως αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι «να εκπαιδεύσουμε τους δασκάλους ώστε να πέσουν τα επίπεδα του στρες μέσα στην τάξη». «Αυτό που κάνουμε είναι να μάθουμε στους καθηγητές τρόπους χαλάρωσης, ώστε να χαλιναγωγήσουν το στρες. Στη συνέχεια, εκείνοι θα διδάξουν στα παιδιά ασκήσεις ηρεμίας». Σύμφωνα με τον δρ Μπένσον, όταν το μυαλό ηρεμεί από αρνητικές σκέψεις, τότε είναι πιο «ανοιχτό» στην κατανόηση και την επεξεργασία νέων δεδομένων, ενώ βελτιώνονται και οι επιδόσεις στο σχολείο. Το σημαντικότερο όμως είναι πως τα παιδιά αποκτούν μια στάση ζωής που θα τα βοηθήσει στο μέλλον. Ο στόχος είναι να αρχίσει η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος και στην Ελλάδα –στην Αμερική εφαρμόζεται εδώ και χρόνια-, γι’ αυτό και έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με το υπουργείο Παιδείας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.