Αρχική Infokids Υγεία Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη - Αποτελεσμαική θεραπεία

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη - Αποτελεσμαική θεραπεία

Μετράτε αντίστροφα για να σφίξετε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας; Διανύετε μια από τις ωραιότερες περιόδους της ζωής αλλά δεν μπορείτε να το χαρείτε όπως εσείς θα θέλατε καθώς αντιμετωπίζετε τον εφιάλτη των αιμορροΐδων. Είχατε προετοιμαστεί για τα συνηθισμένα επακόλουθα μιας εγκυμοσύνης όπως είναι η ναυτία, οι λιγούρες, η συχνοουρία και η υπνηλία αλλά οι αιμορροΐδες ήταν μια κατάσταση που μέχρι να σας "χτυπήσει" την πόρτα δεν είχατε ποτέ διανοηθείΗ "επίσκεψη στην τουαλέτα" έχει μετατραπεί σε εφιάλτη και καθημερινά εύχεστε να τελειώσει γρήγορα αυτή η ταλαιπωρία που αρκετές φορές είναι ιδιαίτερα επώδυνη;

Τότε αυτό το άρθρο έχει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για αυτό το ιδιαίτερο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης που σχετίζεται άμεσα με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας αυτούς τους εννέα μήνες. Η αιμορροϊδοπάθεια ή αιμορροϊδική νόσος παρουσιάζεται ή επιδεινώνεται σε μεγάλο ποσοστό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της πίεσης που ασκεί η μήτρα στην ενδοκοιλιακή περιοχή, αλλά και στη δυσκοιλιότητα, στις ορμονικές αλλαγές και στη διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος που παρουσιάζεται συχνά στις εγκύους. Το πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν προς το τέλος του β' τριμήνου όταν η μήτρα και το έμβρυο αρχίζουν να μεγαλώνουν αισθητά και να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο.

Μπορεί να αποτελεί θέμα ταμπού λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής που "πλήττει", γεγονός που συμβάλλει και στην αναβλητικότητα των εγκύων να επισκεφθούν εύκολα τον γιατρό στα αρχικά στάδια της νόσου, αλλά είναι γεγονός ότι αποτελεί ένα σημαίνον ζήτημα υγείας  που χρήζει θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Άλλωστε, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των εγκύων που προσβάλλονται από αιμορροΐδες κυμαίνεται γύρω στο 25-35%, με το 85% αυτών να συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τρίτου μήνα της κυήσεως. Τα καλά νέα είναι ότι στην πλειοψηφία των περιστατικών το πρόβλημα υποχωρεί μέσα σε διάστημα τριών μηνών μετά τον τοκετό. Ενώ οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές μπορούν να δώσουν τη λύση γρήγορα, ανώδυνα και οριστικά για όλες όσες εξακολουθούν να υποφέρουν και μετά την γέννα.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Πρόκειται για αγγεία, που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος του εντέρου, και διακρίνονται σε: εσωτερικές  και εξωτερικές. Σχηματίζουν ένα δίκτυο από «αγγειακά μαξιλάρια», τα οποία δρουν προστατευτικά κατά τη διάρκεια της αφόδευσης και υποβοηθούν στη σύγκλειση του πρωκτού, συμβάλλοντας  κατά ένα μέρος στην εγκράτεια.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Οι αιμορροΐδες προκαλούν συμπτώματα όταν διογκωθούν, φλεγμανθούν, θρομβωθούν ή προπέσουν και εξαρτώνται από το σημείο εμφάνισής τους. Οι εσωτερικές τις περισσότερες φορές δεν προκαλούν πόνο ή δυσφορία εν αντιθέσει με τα συμπτώματα των εξωτερικών που μπορεί να περιλαμβάνουν επώδυνο πρήξιμο ή τη δημιουργία σκληρής μάζας γύρω από τον πρωκτό,  γνωστή και ως θρόμβωση εξωτερικών αιμορροΐδων ή κρίση αιμορροϊδοπάθειας.

Αίμα στα κόπρανα, αίσθημα πρηξίματος και πόνου στην περιοχή του πρωκτού, πρωκτικός κνησμός και έντονο κόκκινο αίμα στο χαρτί τουαλέτας, στα κόπρανα ή στη λεκάνη αποτελούν ένδειξη  αιμορροΐδων οπότε προκειμένου να αποφύγετε εντονότερες ενοχλήσεις που μπορεί να απαιτούν επεμβατικές θεραπείες,  είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε το Εξειδικευμένο Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο και τον  Σπύρο Ανδρικόπουλο, Διευθυντή Χειρουργικού Τμήματος του Εξειδικευμένου Κολοπρωκτολογικού Ιατρείου για να διαγνώσει με ασφάλεια αν υποφέρετε όντως από αιμορροΐδες και να σας συμβουλεύσει πώς θα απαλλαχθείτε από αυτές.

blog205_757

Γιατρέ μου θα γίνω καλά;

Η θεραπεία της νόσου κατά την κύηση είναι συντηρητική. Εκτός από τα φάρμακα για τις αιμορροΐδες (κρέμες κορτικοστεροειδών, κρέμες με λιδοκαΐνη και αμαμηλίδα) θα πρέπει να ακολουθήσετε και ορισμένες συμβουλές που θα σας ανακουφίσουν και θα βελτιώσουν τον "εφιάλτη" της τουαλέτας:

  •  Πλένετε την ευαίσθητη περιοχή με σκέτο νερό μετά από κάθε κένωση και στεγνώστε την καλά.
  • Πηγαίνετε στην τουαλέτα όποτε νιώθετε την ανάγκη και μην κρατιέστε.
  • Αποφύγετε το σφίξιμο και την μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα
  • Αποφεύγετε την ορθοστασία ή το να μένετε για πολλές ώρες καθιστή. Αν σας ταλαιπωρεί η φαγούρα χαλαρώστε μ’ ένα χλιαρό μπάνιο.
  • Να πίνετε καθημερινά 8-10 ποτήρια νερό και και να εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα την κατανάλωση φυτικών ινών.

shutterstock_249276145

Εάν οι αιμορροΐδες προκαλούν έντονο πόνο, ο γιατρός μπορεί να προτείνει ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, όπως είναι η ελαστική περίδεση των αιμορροΐδων, η σκληροθεραπεία και η καταστροφή των αιμορροΐδων με χρήση laser ή υπερύθρων, ή διπολικής διαθερμίας,  που δεν απαιτούν νοσηλεία ή γενική αναισθησία, είναι σε γενικές γραμμές καλά ανεκτές από τους ασθενείς και καλά ποσοστά επιτυχίας. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι ακόμα κι αν αποτύχουν αρχικά, μπορούν να επαναληφθούν, ενώ το μειονέκτημά τους είναι ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις εξωτερικών αιμορροΐδων.

Εάν καμία άλλη μέθοδος δεν αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα ή οι αιμορροΐδες είναι μεγάλες σε μέγεθος, ο γιατρός μπορεί να προτείνει την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων με laser και την χρήση υπέρηχων. Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (HAL – RAR ή THD) είναι μια σύγχρονη και σχετικά ανώδυνη μέθοδος. Πλεονέκτημά της είναι ότι επιτρέπει την ταχεία επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Δεν έχει ιδιαίτερες επιπλοκές, αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένη σε ασθενείς με 4ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια και σε όσους έχουν και εξωτερικές αιμορροΐδες.

Κλείστε ραντεβού για δωρεάν εξέταση και συμβουλές από τον Σπύρο Ανδρικόπουλο, Διευθυντή Χειρουργικού Τμήματος του Εξειδικευμένου Κολοπρωκτολογικού Ιατρείου στο Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Λευκός Σταυρός.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.