Ανησυχία στο νοσοκομείο Παίδων – Νοσηλεύεται βρέφος 10 ημερών κατόπιν ανίχνευσης του δονάκιου της χολέρας

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καθώς εντοπίστηκε εντεροπαθογόνο δονάκιο της χολέρας σε νεογνό 13 ημερών που νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Όπως δημοσιεύει το protothema.gr, δείγμα κοπράνων του νεογνού έχει σταλεί για περαιτέρω έλεγχο, μετά τα πρώτα αποτελέσματα του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου, στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ).

Παραλλήλως αναμένεται να γίνουν έλεγχοι και στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου το βρέφος γεννήθηκε πριν από 13 ημέρες.

Ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ μιλώντας στο protothema.gr εκτιμούν πως πρόκειται για εντεροπαθογόνο δονάκιο μη τοξικογόνο. Μόνον τα στελέχη του Vibrio cholerae Ο1 και Ο139 που παράγουν τοξίνη προκαλούν σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται ως χολέρα και επιδημίες. Οι υπόλοιποι ορότυποι του βακτηρίου, τοξινογόνοι ή μη, μπορούν να προκαλέσουν ήπιο διαρροϊκό σύνδρομο και δεν θεωρούνται ικανοί να οδηγήσουν σε γέννεση επιδημιών.

Σε κάθε περίπτωση, η διερεύνηση του περιστατικού με το βακτήριο της χολέρας λίγες ημέρες μετά τον εντοπισμό του δονακίου στο υπόγειο του «Έλενα Βενιζέλου» ευλόγως γεννά προβληματισμό.

Τι είναι το δονάκιο της χολέρας

δονάκιο της χολέρας

Υπάρχουν δύο ποικιλίες Vibrio cholerae (Δονάκιο της χολέρας) , οι οποίες είναι ενδεχομένως παθογόνες για τον άνθρωπο. Ο κύριος τύπος που προκαλεί τη χολέρα είναι ο . cholerae O 1, οι άλλοι τύποι είναι γνωστοί ως μη – O 1. Ο . cholerae O 1 είναι υπεύθυνος για την ασιατική ή επιδημική χολέρα . Τα ξεσπάσματα είναι πολύ σπάνια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και εμφανίζονται κυρίως στις (υπό)-τροπικές περιοχές. Η χολέρα συνδέεται πάντα με το μολυσμένο νερό ή τα μαλάκια που προέρχονται από μολυσμένα ύδατα. Ο μη-Ο1 . cholerae μολύνει μόνο τους ανθρώπους και τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά Συσχετίζεται με τον . cholerae O 1, αλλά προκαλεί ασθένεια η οποία είναι λιγότερο έντονη σε σχέση με τη χολέρα. Τα παθογόνα και τα μη παθογόνα γένη του οργανισμού βρίσκονται στο θαλασσινό νερό καθώς και στις εκβολές των ποταμών. Αυτός ο οργανισμός έχει αναφερθεί ως vibrio μη-χολέρας (NCV) και ως nonagglutinable vibrio (NAG) στο παρελθόν.

Η διάγνωση της χολέρας

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την απομόνωση του Vibrio cholerae Ο1 και Ο139 από τα κόπρανα. Σε σποραδικά κρούσματα η ανίχνευση τοξίνης σε απομονωθένταστελέχη Vibrio cholerae Ο1 και Ο139 βοηθά στη διάγνωση. Το βακτήριο αναπτύσσεται στα κοινά καλλιεργητικά υλικά αλλά και στα ειδικά εκλεκτικά υλικά, όπως το Τhiosulfate Citrate bile sucrose agar (TCBS). Συστήνεται η μεταφορά των δειγμάτων κοπράνων ή ορθικού επιχρίσματος να γίνεται είτε άμεσα στο εργαστήριο είτε σε υλικό μεταφοράς Cary Blair. Τα στελέχη ταυτοποιούνται περαιτέρω με ειδικούς αντιορούς.

Συχνότητα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο σημειώνονται 3-5 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας και 100.000-130.000 θάνατοι λόγω του νοσήματος . Στην Ευρώπη η νόσος δεν ενδημεί. Τα λιγοστά κρούσματα που καταγράφονται προκύπτουν μετά από ταξίδι σε ενδημική για τη νόσο περιοχή. Η πιθανότητα πρόκλησης επιδημίας είναι μικρή λόγω του υψηλού υγειονομικού επιπέδου των χωρών.

Περίοδος επώασης και μεταδοτικότητας

Η περίοδος επώασης του νοσήματος κυμαίνεται από λίγες ώρες έως πέντε ημέρες,συνήθως 2-3 ημέρες. Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί όσο το βακτήριο βρίσκεται στα κόπρανα, συνήθως για λίγες ημέρες μετά την επώαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις η φορία μπορεί να παραταθεί για αρκετούς μήνες. Η θεραπεία με αντιβιοτικά μειώνει την περίοδο μεταδοτικότητας αλλά συνιστάται μόνο για τη θεραπεία σοβαρών μορφών της νόσου.