Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα του παιδιού με σωστό διατροφικό πρόγραμμα

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες κατά τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού συμβάλλουν στην υγεία του, όχι μόνο στη φάση της ανάπτυξης αλλά και εφ’ όρου ζωής. Από την άλλη, ένα από τα πιο συχνά γαστρεντερολογικά προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα παιδάκια σε αυτή την ηλικία είναι ηδυσκοιλιότητα.

Τι πρέπει να περιέχει η διατροφή των παιδιών μας και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η δυσάρεστη αυτή κατάσταση; Ας δούμε πιο αναλυτικά:

Απαραίτητο είναι τα παιδιά να μάθουν να καταναλώνουν διαφορετικά φαγητά από όλες τις ομάδες τροφών της διατροφικής πυραμίδας.

1. Ομάδα δημητριακών: Αυτές οι τροφές αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Προτιμήστε το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και το ψωμί.Μία μερίδα ισοδυναμεί με: α) μία φέτα ψωμί, β) μισό φλιτζάνι ζυμαρικά ή ρύζι.

2. Ομάδα λαχανικών: Πρέπει να καταναλώνονται 3-5 μερίδες την ημέρα. Αυτές οι τροφές αποτελούν φυσικές πηγές βιταμινών και μετάλλων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία. Προτιμήστε τα καρότα, το κολοκυθάκι, τα πράσινα φασολάκια. Μία μερίδα ισοδυναμεί με: α) ένα φλιτζάνι ωμά λαχανικά και β) μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά.

3. Ομάδα φρούτων: Πρέπει να καταναλώνονται 2-4 μερίδες την ημέρα. Αυτές οι τροφές αποτελούν φυσικές πηγές βιταμινών και μετάλλων. Ακόμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Προτιμήστε τα μήλα, τις μπανάνες, τα πορτοκάλια και τα αχλάδια. Μία μερίδα ισοδυναμεί με: α) ένα φρέσκο φρούτο, β) μισό φλιτζάνι κομπόστα και γ) μισό φλιτζάνι χυμό φρούτων.

4. Ομάδα γαλακτοκομικών: Πρέπει να καταναλώνονται 2-4 μερίδες την ημέρα. Οι τροφές αυτής της ομάδας είναι πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση των δοντιών και των οστών σε καλή κατάσταση. Προτιμήστε το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Μία μερίδα ισοδυναμεί με: α) ένα φλιτζάνι γάλα με 2% λιπαρά, β) ένα φλιτζάνι γιαούρτι και γ) μία φέτα τυρί.

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy