Αρχική Σχολή Γονέων Από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να διασχίσουν το δρόμο με ασφάλεια;

Από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να διασχίσουν το δρόμο με ασφάλεια;

Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η αντιληπτική ικανότητα και οι κινητικές δεξιότητες ενός παιδιού δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως μέχρι την ηλικία των 14 ετών, με συνέπεια να μη μπορεί να διασχίσει με απόλυτη ασφάλεια το δρόμο πριν από αυτή την ηλικία.

Μπορεί για έναν ενήλικα τα πράγματα να είναι πιο απλά, όμως τα παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν την κίνηση των οχημάτων, να υπολογίσουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να διασχίσουν τον δρόμο και να κινηθούν με τη σωστή ταχύτητα για να προλάβουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής ψυχολογίας Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance, μελέτησαν παιδιά ηλικίας 6-14 ετών, που κλήθηκαν να διασχίσουν σε υπολογιστή έναν ρεαλιστικά προσομοιωμένο, στενό δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία, στον οποίο περνούσαν αυτοκίνητα ανά δύο έως πέντε δευτερόλεπτα.

Τα πειράματα στο περιβάλλον της εικονικής πραγματικότητας έδειξαν ότι για ένα 6χρονο παιδί, το ποσοστό ατυχημάτων από αυτοκίνητα έφθανε το 8%, στα 8χρονα παιδιά το 6%, στα 10χρονα παιδιά το 5%, στα 12χρονα παιδιά το 2%, ενώ ουσιαστικά μηδενιζόταν μόνο για τα παιδιά 14 ετών και άνω.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έως την ηλικία των 14 ετών δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί απολύτως ένα παιδί ότι όντως είναι ικανό να περάσει απέναντι με ασφάλεια. Το πρόβλημα δεν είναι η ταχύτητα των παιδιών, καθώς διαπιστώθηκε ότι ένας εξάχρονος μπορεί να διασχίσει το δρόμο σχεδόν εξίσου γρήγορα με έναν μεγάλο. Όμως, τα παιδιά είτε βιάζονται να περάσουν, είτε αργούν να ξεκινήσουν, με αποτέλεσμα μερικές φορές να τους χτυπάει το διερχόμενο όχημα.

Με άλλα λόγια, οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις, καθώς το παιδί τους ίσως δεν μπορέσει να εντοπίσει το κατάλληλο κενό στην κυκλοφορία για να προλάβει να διασχίσει το δρόμο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.