- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να αποκλείεις τα ωμέγα 3 λιπαρά από τη διατροφή της οικογένειας

Τα ωμέγα-3 [2] είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία του ανθρώπου. Χρειαζόμαστε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, όπως τον έλεγχο της πηκτικότητας του αίματος και την οικοδόμηση των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου.  Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών οξέων που δεν μπορεί να παράγει το σώμα μας, άρα πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από την καθημερινή μας διατροφή. Τα τρία είδη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που είναι γνωστά είναι το άλφα λινολενικό οξύ (ALA) το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το άλφα λινολενικό οξύ βρίσκεται στον λιναρόσπορο, καθώς και στα φύκη. Τα άλλα δύο είδη λιπαρών οξέων είναι ιχθυέλαια και τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, ο φρέσκος τόνος και οι σαρδέλες. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, ότι αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο είναι η σωστή δόση που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά σε ω-3 και η οποία είναι 300-500mg (ποσότητα που καλύπτεται με 2 φορές την εβδομάδα κατανάλωσης ψαριού, άγριων χόρτων και ξηρών καρπών).

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα [3] (EPA και DHA), μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, προστατεύοντας έτσι την καρδιά, ακόμη και όσων έχουν υψηλή χοληστερίνη ή υψηλά τριγλυκερίδια. Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Ντομινίκ Αλεξάντερ του Ινστιτούτου EpidStat του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Proceedings» της Κλινικής Mayo, μελέτησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 34 κλινικές δοκιμές και έρευνες, που αφορούσαν συνολικά πάνω από 820.000 άτομα.

Διαβάστε περισσότερα στο Infowoman.gr  [4]