Baby-sitter ή παιδικός σταθμός;

Μπαίνει το φθινόπωρο και σε λίγο καιρό πολλοί γονείς θα βρεθούν μπροστά στο ερώτημα: «Να κρατήσω το παιδί σπίτι και να πάρω baby – sitter ή να το στείλω στον παιδικό σταθμό»;
Κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις. Για παράδειγμα κάποια παιδιά νιώθουν πιο άνετα σε μικρές ομάδες και κάποια άλλα προτιμούν πιο μοναχικές καταστάσεις! Ας δούμε κάποια πράγματα:

Για τον παιδικό σταθμό
Ξεκινήστε να βλέπετε -για αρχή- μόνοι σας κάποιους παιδικούς σταθμούς. Ρωτήστε για την άδεια λειτουργίας του παιδικού σταθμού. Ελέγξτε προσεκτικά για θέματα καθαριότητας (π.χ ζητήστε να δείτε την τουαλέτα και την κουζίνα). Παρατηρήστε το χώρο. Μήπως υπάρχουν π.χ σπασμένα παιχνίδια; Ελέγξτε επίσης και τους εξωτερικούς χώρους που θα παίζει το παιδί. Μιλώντας με το προσωπικό του παιδικού σταθμού, πώς νιώθετε;
Ρωτήστε για τους κανονισμούς. Μπορείτε π.χ. να πηγαίνετε όποια ώρα θέλετε χωρίς να τηλεφωνήσετε; Ποιες παιδαγωγικές μεθόδους χρησιμοποιούν π.χ. για να θέσουν όρια στο παιδί; Πείτε στους υπεύθυνους του παιδικού σταθμού τι περιμένετε από αυτούς. (π.χ. αν αρρωστήσει δεν θέλω να δοθεί κανένα φάρμακο χωρίς να έχει προηγηθεί τηλέφωνο σε μένα ή το σύζυγο μου κ.ά).
Όταν αποφασίσετε και ξεκαθαρίσετε τις επιλογές σας, πάρτε το παιδί μαζί σας να επισκεφθεί τους χώρους πριν δεσμευθείτε. Μπορεί να λατρέψει έναν χώρο ή να βάλει τα κλάματα σε έναν άλλο.
Διαβάστε παραμύθια στο παιδί με θέμα τον παιδικό σταθμό. Μιλήστε του για αυτήν την αλλαγή και εξηγήστε του για τις δραστηριότητες που θα κάνει εκεί. Δώστε χρόνο στο παιδί να συνηθίσει στην ιδέα. Δείξτε του φωτογραφίες από παιδικούς σταθμούς στο internet.
Η κοινωνικοποίηση του παιδιού είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του παιδικού σταθμού. Το ομαδικό παιχνίδι, τα όρια, η γλωσσική και σωματική ανάπτυξη (μέσα από το παιχνίδι και τις εργασίες) είναι επίσης κάποια άλλα πλεονεκτήματα. Τα παιδιά θα προετοιμαστούν για την είσοδό τους στο δημοτικό σχολείο και θα έχουν μάθει να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά και να υπακούν σε κανόνες.

Για την baby –sitter
Όπως και για τον παιδικό σταθμό, έτσι και για την πρόσληψη μίας baby-sitter, κάντε τις αρχικές συνεντεύξεις μόνοι σας. Ρωτήστε για την προϋπηρεσία του ατόμου που σκοπεύετε να προσλάβετε. Ζητήστε τηλέφωνα από προηγούμενους εργοδότες και τηλεφωνήστε τους.
Ρωτήστε την εμπειρία του ατόμου σε σχέση με τα παιδιά (π.χ. κάποια άτομα που σπουδάζουν σε παιδαγωγικά επαγγέλματα επιλέγουν να εργαστούν ως baby-sitter). Πείτε τι ακριβώς περιμένετε από τη συνεργασία σας. Ενημερώστε το άτομο που πρόκειται να προσλάβετε για τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού. Μιλήστε για εναλλακτικές λύσεις π.χ. τι θα γίνει σε περίπτωση που η baby-sitter ασθενήσει ή θέλει να φύγει για διακοπές.
Όταν καταλήξετε σε κάποιους ανθρώπους, δείτε τους εκ νέου μαζί με το παιδί. Πάλι η χημεία παίζει σημαντικό ρόλο. Εξηγήστε στο παιδί το τι πρόκειται να γίνει (π.χ. εγώ θα φεύγω για τη δουλειά και εσύ θα μένεις με την κυρία αυτή που θα σε προσέχει και θα σε φροντίζει) και κανονίστε κάποιες ολιγόωρες επισκέψεις που θα γίνουν παρουσία σας.
Το να επιλέξετε μία baby-sitter, έχει επίσης, πολλά πλεονεκτήματα. Σας επιτρέπει να κρατάτε το παιδί σπίτι σας και να είστε σίγουροι ότι απολαμβάνει αποκλειστικά την προσοχή του ατόμου που το φυλά. Το παιδί μπορεί να μένει σε ένα περιβάλλον ασφαλές (το σπίτι) πράγμα που περιορίζει τις πιθανότητες να κολλήσει κάποιες ασθένειες. Το παιδί θα παίζει περισσότερο ή θα βγαίνει περισσότερες βόλτες έξω από το σπίτι.
Η όποια επιλογή γίνει χρειάζεται προσεκτική εξέταση και έρευνα και όποια απόφαση και αν πάρετε μπορεί να τεθεί δοκιμαστικά σε λειτουργία πριν αποφασίσετε να δεσμευθείτε.
Καλή επιτυχία!