Ένα από τα γλυκά που έχει γίνει αρκετά δημοφιλές και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι το banoffee. Πρόκειται για μια λαχταριστή τάρτα γεμισμένη με καραμέλα βουτύρου, μπανάνες και χτυπημένη κρέμα από πάνω. Η γεύση είναι αξεπέραστη. Σήμερα λοιπόν την προτείνουμε και ως γέμιση αλλά και γαρνιτούρα στα επίσης αγαπημένα cupcakes.
Υλικά:
60 γρ. βούτυρο σε θερµοκρασία δωµατίου
70 γρ. καστανή ζάχαρη
1 αβγό ελαφρά χτυπηµένο
1 µπανάνα ώριµη πουρέ
115 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
50 γρ. καραµέλες βουτύρου (toffees)
Για την επικάλυψη
180 γρ. κρέµα γάλακτος χτυπηµένη
3-4 κουταλιές καραµέλα
1 µπανάνα κοµµένη ροδέλες
Εκτέλεση:
Χτυπάτε το βούτυρο µε τη ζάχαρη στο µίξερ µέχρι να αφρατέψει. Μετά, προσθέτετε το αβγό και συνεχίζετε το χτύπηµα. Βάζετε τη µπανάνα πουρέ, το αλεύρι κοσκινισµένο και τα toffees. Ανακατεύετε καλά µε σπάτουλα. Μοιράζετε το µίγµα µας στα φορµάκια για cupcakes και τα ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180°C για 16 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Εν συνεχεία θα φτιάξετε την επικάλυψη. Βάζετε µια κουταλιά από τη χτυπηµένη κρέµα σε κάθε κέικ. Μετά, βάζετε από ένα κουταλάκι καραµέλα και προσθέτετε ροδέλες µπανάνας.
Αν δεν βρείτε έτοιµη καραµέλα φτιάξτε την ως εξής: Βάζετε ένα κλειστό κουτάκι µε ζαχαρούχο γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτετε ζεστό νερό µέχρι να καλύψετε καλά το ζαχαρούχο γάλα. Βράζετε για 3 ώρες περίπου. Κατά διαστήµατα προσθέτετε νερό έτσι ώστε να είναι συνέχεια καλυµµένο µε νερό το γάλα, αλλιώς θα εκραγεί. Το βγάζετε από το κατσαρολάκι και το αφήνετε να κρυώσει καλά. Ανοίγετε το γάλα και ανακατεύετε καλά την καραµέλα.
Καραµέλες βουτύρου µπορείτε να βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Αν, όµως, δεν έχετε βάζετε στο µίγµα σας 50 γρ. καραµέλα.