Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Ο κίνδυνος πίσω από τις δίαιτες express

Ο κίνδυνος πίσω από τις δίαιτες express

Οι δίαιτες express κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερο και υπόσχονται να εξαφανίσουν τα περιττά μας κιλά και να μας χαρίσουν το ιδανικό σώμα που επιθυμούμε. Εάν κάποιος νοιάζεται μόνο για το νούμερο που γράφει η ζυγαριά και όχι για το λίπος και την υγεία του, τότε θα μείνει ικανοποιημένος ακολουθώντας μία δίαιτα αστραπή.
Τι συμβαίνει όμως στον οργανισμό μας με τις δίαιτες express;
Ποιες είναι αυτές οι δίαιτες, τι υπόσχονται και τι πραγματικά μας προσφέρουν;

Γράφει ο Μουστούλας Αριστείδης, διαιτολόγος-διατροφολόγος

Οι δίαιτες αστραπή είναι είτε υπερβολικά υποθερμιδικές (στερητικές) ή πρωτεϊνικές (τύπου Atkins). Οι δίαιτες αυτές υπόσχονται απώλεια ακόμα και 6 κιλών την εβδομάδα. Αυτό που πετυχαίνουν οι δίαιτες express είναι η μείωση της μυϊκής μάζας και των υγρών του σώματος και όχι της λιπώδους μάζας που είναι και το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι δίαιτες express προκαλούν πέρα από τα προσωρινά συμπτώματα (ζαλάδες, πονοκεφάλους, κόπωση, γρήγορη εξάντληση, δυσκοιλιότητα) το φαινόμενο γιο-γιο (αυξομείωση βάρους). Η υπερβολική μείωση των θερμίδων, καθώς και η απώλεια της μυϊκής μάζας οδηγούν στην μείωση του μεταβολισμού. Ο μειωμένος μεταβολισμός σε συνδυασμό με τη μη υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών θα οδηγήσουν πολύ σύντομα το σώμα μας στο αρχικό του βάρος. Η μεγάλη διαφορά όμως είναι ότι ενώ είχαμε χάσει μυϊκή μάζα, τώρα παίρνουμε λίπος. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνουμε την υγεία μας αλλά και να φαινόμαστε πιο «γεμάτοι».
Σε κάθε προσπάθεια που κάνουμε για να χάσουμε βάρος πρέπει να έχουμε ως στόχο την απώλεια λίπους και όχι μυϊκής μάζας. Το να χάνουμε λίπος αντί της μυϊκής μάζας μας βοηθάει τόσο στην υγεία μας όσο και στην εμφάνισή μας.
Βασική προϋπόθεση είναι, η απώλεια κιλών να προέρχεται από ισορροπημένο και ήπια υποθερμιδικό διαιτολόγιο. Η αργή απώλεια των κιλών είναι βασικός παράγοντας για την καύση του λίπους και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας είναι 0,5 – 1kg την εβδομάδα (περίπου το 1% του σωματικού βάρους την εβδομάδα), με αποδεκτή απώλεια μυϊκού ιστού έως 25%. Η απώλεια του μυϊκού ιστού μπορεί να περιοριστεί, όταν παράλληλα με το πρόγραμμα διατροφής υπάρχει και κάποια μορφή άσκησης σε τακτική βάση.
Ξεχάστε λοιπόν τις μαγικές λύσεις που υπόσχονται οι δίαιτες express και βάλτε στη ζωή σας υγιεινές διατροφικές συνήθειες και άσκηση σε εβδομαδιαία βάση. Είναι αποδεδειγμένα ο μόνος τρόπος για ένα υγιές και όμορφο σώμα.

Μουστούλας Αριστείδης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Λ. Πεντέλης 12-14, Χαλάνδρι 152 34
210 6836928


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.