Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Πώς οι διατροφικές συνήθειες της εγκύου επηρεάζουν το παιδί

Πώς οι διατροφικές συνήθειες της εγκύου επηρεάζουν το παιδί

Pregnant-woman-eating-saladΟι γυναίκες που τρώνε πάρα πολύ ή ελάχιστα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν τον κίνδυνο να αποκτήσουν παχύσαρκο παιδί, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης τους.

Με τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας να αυξάνονται με την πάροδο των χρόνων, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας, οι Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη να δίνονται σαφείς οδηγίες στις γυναίκες για το βάρος που πρέπει να αποκτούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία περισσότερων από 4.000 έγκυων γυναικών και των παιδιών τους. Συνολικά, περίπου 20,4% των αγοριών και των κοριτσιών που γεννήθηκαν από γυναίκες που πήραν περισσότερα κιλά απ’ ό,τι συνίσταται στην εγκυμοσύνη, ήταν υπέρβαρα στις ηλικίες μεταξύ 2-5 ετών.

article-2603973-1D1805B200000578-491_634x424Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν παρόμοια με το 19,5% των παιδιών που γεννήθηκαν από γυναίκες που πήραν λιγότερα κιλά από τη συνιστώμενη ποσότητα βάρους και με το 14,5% εκείνων που ακολούθησαν τις κατευθυντήριες του γυναικολόγου τους.

Τα στοιχεία για τις γυναίκες που διατήρησαν ένα υγιές βάρος στην εγκυμοσύνη τους ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, σύμφωνα με το Αμερικανικό περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Μια λεπτή γυναίκα που έτρωγε πάρα πολύ στην εγκυμοσύνη είχε 80% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει παχύσαρκο παιδί, ενώ οι πιθανότητες μειώθηκαν στο 63% για εκείνες που κατανάλωναν πολύ μικρές ποσότητες φαγητού.

Η διαπίστωση ότι τα παιδιά των λεπτών γυναικών επλήγησαν ιδιαίτερα αποδεικνύει ότι δεν ευθύνονται πλήρως τα γονίδια για τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού. Αντ’ αυτού, θεωρείται ότι οι συνθήκες που επικρατούν μέσα στη μήτρα επηρεάζουν το μεταβολισμό του αγέννητου παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να υπάρξουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στον έλεγχο της όρεξης του αγέννητου παιδιού ή την αποθήκευση του λίπους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.