Αρχική Νέα Egalia: Το σχολείο που "αγκαλιάζει" τα δύο φύλα

Egalia: Το σχολείο που "αγκαλιάζει" τα δύο φύλα

Ένα πρωτότυπο σχολείο προσχολικής αγωγής άνοιξε τις πύλες του πέρσι στη Στοκχόλμη, στοχεύοντας να καταρρίψει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν αναφορικά με τα δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Tο Egalia, ελληνιστί Αγκαλιά, δεν θυμίζει σε τίποτα το παραδοσιακό παιδικό σταθμό καθώς αποφεύγεται συστηματικά η αναφορά των λέξεων "αγόρι" και "κορίτσι" όπως και οι αντωνυμίες "αυτός" και "αυτή" ενώ όλοι οι μαθητές αποκαλούνται "φίλοι" σε μια προσπάθεια εξίσωσης των δύο φύλων και άτυπης κατάρριψης της διαφορετικότητας στη αντιμετώπιση των παιδιών ως προς το φύλο τους. Τα κλασικά παραμύθια όπως η Κοκκινοσκουφίτσα και η Χιονάτη που εμμένουν σε μια στερεοτυπική απεικόνιση των δύο φύλων παραμερίζονται δίνοντας τη θέση τους σε παραμύθια που οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα υιοθετημένα παιδιά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Κι αν όλα αυτά σας ακούγονται παράξενα και αντιπαιδαγωγικά, η απάντηση των υπευθύνων είναι αποστομωτική. Όλα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί υπό την καθοδήγηση ειδικών παιδαγωγών με ειδίκευση σε θέματα φύλου, που εργάζονται εντός του σχολείου και είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν τα παιδιά να αποδεχθούν την φυλετική τους ταυτότητα ιδωμένη ως κάτι απολύτως φυσιολογικό. Η δημιουργία του Egalia εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Σουηδίας και των υπολοίπων χωρών του ευρωπαϊκού βορρά για κατασκευή της ισότητας μεταξύ των φύλων. Η δημιουργία αυτού του ιδιόρρυθμου σχολείου βασίζεται στην άποψη ότι αν η φυλετική ισότητα αφομειωθεί από τα παιδιά στην παιδική τους ηλικία, η ένταξη στο κοινωνικό σύνολο θα είναι ομαλότερη και ελαχιστοποιείται ο μετέπειτα κίνδυνος εμφάνισης διχασμού προσωπικότητας.
Οι μαθητές του Egalia, αγόρια και κορίτσια, παίζουν μαζί κουζινικά και μαγειρεύουν ενώ δίπλα τους βρίσκονται τα γνωστά τουβλάκια Lego. Τα παιδιά έχουν την απόλυτη ελευθερία να επιλέξουν όποιο παιχνίδι τους εκφράζει χωρίς να καταπιέζονται από τίποτα και από κανέναν. «Η κοινωνία απαιτεί από τα κορίτσια να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα πρότυπα, να είναι ευγενικά και όμορφα, ενώ για τα αγόρια να είναι αρρενωπά, σκληρά και εξωστρεφή», λέει ένας δάσκαλος του σταθμού. «Το σχολείο μας τους δίνει μια φανταστική ευκαιρία να είναι ο,τι ακριβώς θέλουν να είναι», προσθέτει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Egalia επ' ουδενί δεν αρνείται τις βιολογικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών καθώς οι κούκλες έχουν την σωστή ανατομία, στοχεύοντας στην κατανόηση της κατ' ουσίας ισότητας των δύο φύλων.
Η αποδοχή των Σουηδών στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε γενικές γραμμές ήταν θετική χωρίς βέβαια να εκλείψουν και οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια των Σουηδών να επιτύχουν την ισότητα των δύο φύλων αρχίζει να ξεφεύγει από τα όρια της λογικής φτάνοντας στην αντίπερα όχθη, την εμμονή.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.