- InfoKids - http://www.infokids.gr -

Έξυπνες συμβουλές για να μειώσουμε τις μερίδες φαγητού που καταναλώνουμε

Μία από τις βασικότερες αιτίες της παχυσαρκίας είναι η αύξηση στο μέγεθος των μερίδων που καταναλώνουμε.

Παρατηρούμε τα πιάτα που σερβίρονται στα εστιατόρια, στις αλυσίδες «γρήγορου» φαγητού και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο σπίτι [1]μας, να γεμίζουν όλο και περισσότερο.

Προκειμένου να μειώσετε τις μερίδες του φαγητού σας χωρίς να πεινάσετε, αρκεί να μάθετε να ερμηνεύετε την ποσότητα του φαγητού με βάση τις παρακάτω αναλογίες:

-30 γραμ. = 1 σπιρτόκουτο
-45 γραμ. = 2 αλκαλικές μπαταρίες
-85 γραμ. = 1 ποντίκι υπολογιστή
-90 γραμ. = εσωτερικό παλάμης
-120 γραμ. = μέγεθος παλάμης με αντίχειρα (χωρίς τα υπόλοιπα δάχτυλα)
-180 γραμ.= μέγεθος παλάμης με αντίχειρα (μέχρι το μέσο του δείκτη)
-200 γραμ. = 1 κονσέρβα
-½ φλιτζάνι = 1 λάμπα
-1 φλιτζάνι = 1 γροθιά
-1 & ½ φλιτζάνι = 1 & ½ CD
-1 κουταλιά γλυκού = 1 ευρώ
-1 κουταλιά σούπας = 1 κερί ρεσό

-Για κάθε φλιτζάνι ρύζι βραστό (100 γραμ.) αντιστοιχεί 1/3 του φλιτζανιού ωμό ρύζι.
-Για κάθε φλιτζάνι ζυμαρικά βραστά (100 γραμ.) αντιστοιχούν 55 γραμ. ωμά ζυμαρικά.
-Για κάθε φλιτζάνι φακές βραστές (100 γραμ.) αντιστοιχεί περίπου 1/3 του φλιτζανιού ωμές φακές.
-Για κάθε φλιτζάνι φασόλια βραστά (100 γραμ.) αντιστοιχεί ½ φλιτζάνι ωμά φασόλια.
-Το κρέας με το ψήσιμο χάνει περίπου το ¼ του αρχικού του βάρους.

Επιπλέον, εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω γενικές συμβουλές σχετικά με τη διαδικασία του γεύματος θα επωφεληθείτε στο μέγιστο όσον αφορά τη διατήρηση του σωματικού βάρους σας: