- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Επισκεφθήκαμε τον παραμυθένιο πύργο όπου στεγάζεται το Μουσείο Παιχνιδιών! (εικόνες)

Πέντε ημέρες πριν ανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχθεί το αθηναϊκό κοινό, το Infokids.gr βρέθηκε στο Μουσείο Παιχνιδιών [2] για να σας μεταφέρει στο παραμυθένιο σκηνικό που δημιουργούν τα χιλιάδες παιχνίδια από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, τα οποία βρήκαν στέγη στο κτήριο της οικίας Κουλούρα, επί της λεωφόρου Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο. Μπαίνοντας στο εντυπωσιακό οίκημα, το ξύλινο αλογάκι που δώρισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον αγαπημένο του εγγονό υποδέχεται τους επισκέπτες, δίνοντας μια πρώτη γεύση για όσα πρόκειται να θαυμάσουν στη συνέχεια της ξενάγησής τους.

Η συλλογή παιχνιδιών της Μαρίας Αργυριάδη ξεκίνησε γύρω στο 1980 και αποφάσισε να τη δωρίσει στο Μουσείο Μπενάκη όταν, όπως η ίδια λέει χαρακτηριστικά: «κατάλαβα ότι τελικοί αποδέκτες πρέπει να είναι τα παιδιά». Το τμήμα παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη ιδρύθηκε το 1991. Η συλλογή που συγκαταλέγεται στις καλύτερες της Ευρώπης, περιλαμβάνει περισσότερα από 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού -από την αρχαιότητα μέχρι το 1970- καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής. Τα εκθέματα θα εναλλάσσονται κατά καιρούς με διάφορες θεματικές εκθέσεις.

Το αλογάκι που χάρισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον εγγονό του

Η ενότητα της ελληνικής συλλογής περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά αντικείμενα και παιχνίδια από τους αρχαίους, τους ρωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους, χειροποίητα παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια και αντικείμενα του 18ου-20ού αιώνα, λαϊκά πανηγυριώτικα και αστικά εμπορικά του 20ού αιώνα, επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και εθιμικά εποχιακά παιχνίδια.

Η ενότητα της ευρωπαϊκής συλλογής αποτελείται από κούκλες και παιχνίδια, αστικά και λαϊκά, της περιόδου από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες του 19ου και 20ού αιώνα με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Βιβλία-μελέτες που αφορούν στο παιδί και το παιχνίδι, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, στοιχεία για Έλληνες κατασκευαστές παιχνιδιών, 3.000 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και εκπαίδευσης ή γενικά πληροφοριακά, συνθέτουν μια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη για κάθε ενδιαφερόμενο.

Στόχος του μουσείου είναι να υποδεχθεί όσο πιο διαφορετικές ομάδες κοινού είναι εφικτό και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Το γεγονός ότι θεωρείται άκρως επιτυχημένο πριν ακόμη ανοίξει επίσημα για το κοινό, το επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι αριθμοί: Ήδη έχουν γίνει κρατήσεις για 1.000 παιδιά μέσα σε 5 ώρες από το άνοιγμα της γραμμής για τις τηλεφωνικές κρατήσεις θέσεων!

Το Μουσείο Παιχνιδιών θα λειτουργεί για εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να το επισκεφθούν 4.139 παιδιά σε 182 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα και υπάρχει λίστα αναμονής περί τα 1.700 παιδιά μέχρι το καλοκαίρι. Πέρα από τα προγράμματα που προορίζονται για παιδιά, έχουν σχεδιαστεί προγράμματα ενηλίκων, προγράμματα ενημέρωσης εκπαιδευτικών, εποχιακά προγράμματα για το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, καθώς και ένα ειδικό πρόγραμμα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες.

Η ιστορία του Πύργου των Παιχνιδιών

Ο ιστορικός πύργος Κουλούρα, όπου στεγάζεται το Μουσείο Παιχνιδιών, είναι ένα εντυπωσιακό οίκημα που μετράει σχεδόν 120 χρόνια ιστορίας. Το 1897 ο επιχειρηματίας μετάλλων, Σπυρίδων Δεσπόζιτος, άρχισε να χτίζει την έπαυλη που ολοκληρώθηκε το 1906. Το 1917 αγοράστηκε από τον Υδραίο εφοπλιστή και ευεργέτη Αθανάσιο Κουλούρα, ο οποίος έζησε εκεί από το 1923 μέχρι το 1953, οπότε και πέθανε. Η σύζυγός του Βέρα δώρισε το οίκημα στο Μουσείο Μπενάκη μέσω της διαθήκης της, που ανοίχτηκε μετά τον θάνατό της το 1979. Το συνολικά 584 τετραγωνικών μέτρων κτήριο έχει ανάμεικτες επιρροές από διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, κυρίως της δυτικής και βόρειας Ευρώπης. Το 2008 κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Open Day Μουσείου Παιχνιδιών
Πότε: Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017
Από τις 10:00 έως τις 18:00
Διευθύνση: Λεωφόρος Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο
Τηλ: 213 0258498