Αρχική InfoTeens Sports Extreme sports: Άλμα από την άκρη του διαστήματος

Extreme sports: Άλμα από την άκρη του διαστήματος

To 1960, o συνταγματάρχης Joe Kittinger έκανε το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης με άλμα από το μεγαλύτερο υψόμετρο στην ιστορία. Τώρα, ο BASE jumper Felix Baumgartner βάζει όλες του τις δυνάμεις για να καταφέρει να σπάσει αυτό το ρεκόρ - με τη βοήθεια του Joe. Όπως ομολογούν οι δύο κοσμοναύτες, οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του άλματος του Kittinger και της αποστολής του Felix είναι πολλές, το ίδιο όμως και οι ομοιότητες.

Το άλμα του Felix Baumgartner από τα 36.000 προορίζεται για τις 8 Οκτωβρίου στο Roswell του Νέου Μεξικό. Ο διαστημικός θαλαμίσκος του Red Bull Stratos έχει υποβληθεί και περάσει από δοκιμές προσομοίωσης σε μεγάλο υψόμετρο.

Ο Αυστριακός αθλητής των extreme sports, Felix Baumgartner, έπρεπε να υπομείνει τις καθυστερήσεις λόγω κάποιων επισκευών, αλλά είναι πλέον έτοιμος να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση.

«Αισθάνομαι σαν μια τίγρης κλεισμένη στο κλουβί που περιμένει να την ελευθερώσουν», δήλωσε ο 43χρονος Baumgartner, ο οποίος θα αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη από 1.110 χιλιόμετρα την ώρα ή αλλιώς 1 Mach, κατά τη διάρκεια του υπερηχητικού του ταξιδιού στη Γη.

Θερμοκρασίες που φτάνουν τους μείον 56 βαθμούς Κελσίου, ατμοσφαιρικός αέρας με ελάχιστο οξυγόνο για να διατηρήσει την ανθρώπινη ζωή, ατμοσφαιρική πίεση τόσο χαμηλή ώστε να κινδυνεύει να προσβληθεί από τη νόσο των δυτών και «βρασμό» του αίματος είναι καταστάσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που έχει κατασκευασθεί για το εγχείρημα Red Bull Stratos.

Ο θαλαμίσκος, ο οποίος ζυγίζει κάτι περισσότερο από 1.315 κιλά, υπέστη ζημιά κατά την διάρκεια της προσγείωσής του σε ανώμαλο έδαφος μετά το τελικό δοκιμαστικό άλμα του Baumgartner από υψόμετρο 29.610 μέτρων τον Ιούλιο. Κατά τη διάρκεια της ελεύθερης πτώσης ο Baumgartner ανέπτυξε ταχύτητα έως 864 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Κεντρικός σκοπός του προγράμματος Red Bull Stratos είναι να συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες για την επιστήμη, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των ταξιδιών στο διάστημα και την έξοδο των αστροναυτών σε πολύ μεγάλα υψόμετρα. Το άλμα θα επιχειρήσει επίσης να σπάσει ένα σύνολο από ρεκόρ, όπως τη μεγαλύτερη ταχύτητα σε ελεύθερη πτώση, το υψηλότερο άλμα, την υψηλότερη επανδρωμένη πτήση με αερόστατο και την μεγαλύτερης διάρκειας ελεύθερη πτώση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.