Αρχική InfoTeens Υγεία Φακοί επαφής για εφήβους: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφαλή χρήση τους

Φακοί επαφής για εφήβους: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφαλή χρήση τους

eye examΣτην Ελλάδα περίπου 350.000 άνθρωποι, ενήλικες και έφηβοι, είναι χρήστες φακών επαφής . Επίσης, στις ηλικίες 16-19 ετών, ένα στα τρία παιδιά χρειάζεται διόρθωση αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός τη χρησιμοποιεί. Στην  εφηβική ηλικία, η σωστή διόρθωση και αποκατάσταση της όρασης αποτελεί ζήτημα θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του οπτικού συστήματος, αλλά και την ικανότητά των παιδιών να δραστηριοποιούνται στο κοινωνικό περιβάλλον. Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, χειρούργος οφθαλμίατρος,  Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργών Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής μας δίνει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που συχνά ταλαιπωρούν τους εφήβους λίγο πριν πάρουν την απόφαση να φορέσουν φακούς επαφής

Σε ποια ηλικία επιτρέπεται να φοράω φακούς επαφής;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι δίνουν φακούς όταν ο/η νέος/α βρίσκεται ανάμεσα στις ηλικίες 11 με 14 ετών. Σημασία έχει το πόσο υπεύθυνος είναι ο/η νέος/α και κατά πόσο φροντίζει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και φροντίδας που αποτελούν προϋπόθεση για τη χρήση των φακών επαφής. Απαλλασσόμενοι οι νέοι από το σκελετό των γυαλιών αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισθάνονται περισσότερο ελκυστικοί στα άτομα του περιβάλλοντός τους.

getty_rm_photo_of_contact_lens_on_fingerΠόση φροντίδα χρειάζονται οι φακοί επαφής;

Με τα σύγχρονα προϊόντα καθαρισμού οι φακοί επαφής χρειάζονται πολύ μικρή φροντίδα. Ένα ειδικό υγρό καθαρισμού και μία θήκη φύλαξης είναι αρκετά. Πολλοί από τους εφαρμοστές φακών επαφής υποστηρίζουν ότι οι νέοι είναι πιο υπεύθυνοι στον καθαρισμό και τη σωστή φύλαξη των φακών επαφής από τους χρόνιους χρήστες, οι οποίοι με τα χρόνια γίνονται ασυνεπείς ως προς τα μέτρα υγιεινής. Οι νέοι αποδεικνύονται επίσης πιο προσεκτικοί στις οδηγίες του γιατρού τους και δεν αλλάζουν συνέχεια υγρά καθαρισμού, κάτι που θα μπορούσε να τους προκαλέσει προβλήματα με την ανοχή των οφθαλμών τους στους φακούς επαφής.

Είναι άνετοι οι φακοί επαφής και ανεκτοί από το μάτι;

Οι σύγχρονοι φακοί επαφής είναι σχεδιασμένοι κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πάρα πολύ άνετοι όταν φορεθούν και είναι τόσο λεπτοί που δεν φαίνονται στο μάτι. Θεωρείται ότι η εφαρμογή φακών επαφής την πρώτη φορά συνοδεύεται από πόνο. Αυτή η αντίληψη είναι κατανοητή καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι καθώς θα ακουμπούν το μάτι με το φακό, θα έχουν ένα δυσάρεστο συναίσθημα πόνου. Όμως μαθαίνοντας πώς να χειρίζονται τους φακούς τους, βρίσκουν τη διαδικασία εύκολη και τελείως ανώδυνη. Μερικές φορές φορώντας τους φακούς, αισθανόμαστε τα μάτια να στεγνώνουν. Αυτό συνήθως δεν συμβαίνει στους νέους, αλλά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα ενυδατικά κολλύρια φυσιολογικών δακρύων λύνουν το πρόβλημα αυτό.

contact_lens_98551001Είναι ασφαλές να φορούν οι έφηβοι φακούς επαφής;

Σε πολλές περιπτώσεις η χρήση φακών επαφής κρίνεται ασφαλέστερη της χρήσης γυαλιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γυαλιά μπορούν να σπάσουν κατά τη διάρκεια διάφορων δραστηριοτήτων, όπως σε αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, κ.λ.π. Ακόμη κι αν ένα άθλημα χρειάζεται ειδικά γυαλιά, όπως το σκι, είναι ευκολότερο αυτά να φορεθούν πάνω από φακούς. Με τη χρήση τους αυξάνεται επίσης η περιφερική όραση ( η οποία περιορίζεται από το σκελετό των γυαλιών ), με αποτέλεσμα να μπορούμε να δούμε μια μπάλα ή μια ρακέτα όταν έρχονται κατά πάνω μας. Σε μελέτη, η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι οι αθλητές μπορούν να ανεβάσουν την απόδοσή τους έως και 25% φορώντας φακούς επαφής.

Μπορούν να κολλήσουν οι φακοί επαφής πίσω από το μάτι;
Αυτό δεν μπορεί ποτέ να συμβεί, γιατί υπάρχει φυσικός φραγμός μεταξύ του πρόσθιου και τον οπίσθιου τμήματος του οφθαλμού.

timthumbΤι γίνεται με τους έγχρωμους φακούς επαφής;

Οι έγχρωμοι φακοί επαφής μπορεί να είναι διακοσμητικοί ή να διορθώνουν και τις διαθλαστικές ανωμαλίες. Εφόσον συνταγογραφούνται και εφαρμόζονται από ειδικό, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Πολλοί νέοι/ες έχουν την τάση να δοκιμάζουν τους έγχρωμους φακούς επαφής των φίλων τους. Αυτό είναι επικίνδυνο για την υγιεινή των οφθαλμών τους, γιατί μπορεί να προσβληθούν από σοβαρή μόλυνση (μεταφερόμενη από το μάτι κάποιου άλλου!).

Μπορεί κάποιος να κοιμάται με τους φακούς επαφής; 

Με τους πιο πολλούς φακούς επαφής απαγορεύεται να κοιμόμαστε, γιατί δεν τηρούν τους κανόνες οξυγόνωσης του κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται σοβαρές μολύνσεις. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Αν έχω αστιγματισμό δεν είναι καλύτερο να φοράω γυαλιά; 

Αυτό είναι τελείως λάθος. Με τα σημερινά δεδομένα σχεδόν όλες οι περιπτώσεις με αστιγματισμό καλύπτονται από ειδικούς μαλακούς φακούς επαφής, οι οποίοι ονομάζονται τορικοί.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης

 χειρούργος οφθαλμίατρος

Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργών Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.