Γίγαντες σκορδάτοι αλάδωτοι

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα και η νηστεία επιβάλλει την αποχή από το λάδι. Αυτός ο μικρός “περιορισμός” είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φάμε οικογενειακώς όσπρια. Οι γίγαντες έχουν υψηλή διατροφική αξία πλούσια σε ενέργεια για τον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να τον επιβαρύνει με χοληστερόλη και λίπη. Συγκεκριμένα περιέχουν : Ενέργεια 356 kcal/100 gr, Υδατάνθρακες 59,52gr, Φυτικές ίνες 11% Πρωτεϊνες 23,8gr, Λίπη συνολικά 2.60gr, είναι πλούσιοι σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, έχουν πολύ χαμηλές θερμίδες 80 -100 έχουν πολύ καλή πηγή σιδήρου 4 mlg /100gr και περιέχουν φυλλικό οξύ ( βιταμίνη Β9 ), μία ουσία με αντικαρκινική δράση.

Υλικά:

500 γρ. φασόλια γίγαντες
5-6 σκελίδες σκόρδο
3-4 κουταλιές σούπας ρύζι καρολίνα
δάφνη και θυμάρι
Αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα φασόλια και τα μουσκεύουμε σε νερό τουλάχιστον για 6 ώρες. Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε κρύο νερό και τα βράζουμε χωρίς αλάτι μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Σε μερικά φασόλια αυτό μπορεί να πάρει και 2 ώρες.Όταν βλέπουμε ότι κοντεύουν να βράσουν, ζεσταίνουμε δίπλα σε άλλη κατσαρόλα μέχρι βρασμού άλλο νερό, αρκετό.Σουρώνουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε να συνεχίσουν το βρασμό τους με το καινούργιο βραστό νερό.Προσθέτουμε τη δάφνη, το θυμάρι και τα σκόρδα ψιλοκομμένα.Όταν οι γίγαντες πάρουν μια βράση, προσθέτουμε και το ρύζι. Αν όμως το ρύζι μας είναι αναποφλοίωτο, καλύτερα να το ρίξουμε από την αρχή με τα φασόλια στο καινούργιο νερό για να μαλακώσει καλύτερα. Όταν το ρύζι κοντεύει να γίνει, προσθέτουμε το πιπέρι και το αλάτι που επιθυμούμε. Αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.