Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Γκρέιπφρουτ: Γνωρίστε το φυσικό αντιβιοτικό που κρύβεται στο ψυγείο σας

Γκρέιπφρουτ: Γνωρίστε το φυσικό αντιβιοτικό που κρύβεται στο ψυγείο σας

Grapefruit_flavourΓράφει η Σαμαρά Ράνια, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Το γκρέιπφρουτ ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Είναι οπωροφόρο δέντρο του γένους κίτρος και καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό του. Θεωρείται πολύ πιθανό, να αποτελεί μετάλλαξη της φράπας.

Κατάγεται από τη Τζαμάικα ενώ καλλιέργειες υπήρχαν στα νησιά Barbados το 1750. Διακρίνεται σε κατηγορίες ποικιλιών, με κυριότερη την κίτρινη Μαρς Σίντλες. Άλλες ποικιλίες είναι η Πινκ Μαρς με τη ροζ σάρκα, η Τέξας Ρεντ με τη βαθειά κόκκινη σάρκα, η Φόστερ και η ποικιλία Τόμπσον.

Το ξινό αυτό φρούτο, δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε πολλούς από εσάς, λόγω της περίεργης γεύσης του. Όμως, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λόγω των φυτοχημικών στοιχείων που περιέχει. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη A, C, φυλλικό οξύ (Βιταμίνη Β9), φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και πολύ νερό!

Τι μας προσφέρει όμως η κατανάλωσή του; Ας δούμε τις ιδιότητές του..

Προστασία κατά του καρκίνου
Οι ποικιλίες των κόκκινων και ροζ γκρέιπφρουτ, είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και την πρόληψη κατά του καρκίνου του προστάτη. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο γκρέιπφρουτ έχουν σύμφωνα με μελέτες, την ιδιότητα ακόμη και να εμποδίσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ βοηθούν στην προστασία κατά του καρκίνου του δέρματος, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.

Μειώνει τη χοληστερόλη
Σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει στο Πανεπιστήμιο Hebrew, η πηκτίνη που εμπεριέχεται στο γκρέιπφρουτ, μπορεί να μειώσει τις τιμές της χοληστερόλης, απομακρύνοντάς την από τον οργανισμό, μειώνοντας έτσι, σε μεγάλο βαθμό, τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Από τη μελέτη αυτή αποδείχθηκε ότι, όσοι κατανάλωσαν τη λευκή ή κόκκινη-ροζ ποικιλία γκρέιπφρουτ, μείωσαν την ολική χοληστερόλη τους κατά 15,5% και 7,6% αντίστοιχα, την HDL-(κακή) χοληστερόλη κατά 20,3% και 10,7% αντίστοιχα, καθώς και τα τριγλυκερίδια κατά 17,2% και 5,6% αντίστοιχα.

Ενισχύει την “άμυνα” του οργανισμού
Η υψηλή περιεκτικότητα του γκρέιπφρουτ σε βιταμίνη C, προστατεύει τον οργανισμό μας από διάφορες ασθένειες, καθώς θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατά των μικροβίων, λοιμώξεων, ιών, βακτηρίων κ.ά. Η βιταμίνη C που περιέχεται σε ένα γκρέιπφρουτ, καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας κατά 80%!!!

78779255

Μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
Το γκρέιπφρουτ περιέχει έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, το οποίο αυτόματα το κάνει να είναι ιδανικό φρούτο για άτομα με υψηλά ποσοστά σακχάρου στο αίμα ή ακόμη και για όσους ήδη πάσχουν από διαβήτη. Σύμφωνα με μελέτη, όσοι καταναλώνουν ½ γκρέιπφρουτ ως φρούτο – όχι χυμό -, πριν από κάθε γεύμα, μπορούν να μειώσουν τις μεταγευματικές τιμές σακχάρου.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Το εκχύλισμα από τους σπόρους των γκρέιπφρουτ είναι ένα ευρέως φάσματος, βακτηριοκτόνο, μυκητοκτόνο, μικροβιοκτόνο και αντιπαρασιτικό. Είναι αποτελεσματικό σε 800 είδη βακτηριδίων και ιών και σε 100 είδη παθογόνων μυκήτων, παρασίτων και ζυμών. Το ινστιτούτο Pasteur της Γαλλίας, διεξάγει έρευνες σχετικά με την δραστικότητα του ως προφυλακτικό μέσο έναντι του ιού HIV, καθώς επίσης και ορισμένων δευτερευόντων λοιμώξεων συσχετιζόμενων με την ασθένεια του AIDS, ενώ παράλληλα η χρήση του επεκτείνεται όλο και περισσότερο, για την αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα
Εκτός από όλα τα “καλά” που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας, ταυτόχρονα μπορεί να αποβεί και πολύ επικίνδυνο. Το γκρέιπφρουτ επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού μας να μεταβολίσει κάποια φάρμακα κι έτσι, μπορεί οι αλληλεπιδράσεις να είναι από τοξικές μέχρι και θανατηφόρες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Canadian Medical Association Journal” (CMAJ), πολλά είναι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν σοβαρές παρενέργειες όταν αναμειγνύονται με γκρέιπφρουτ. Και, για να μιλήσουμε με αριθμούς, μεταξύ των ετών 2008 και 2012, ο αριθμός των φαρμάκων που ενδέχεται να αλληλεπιδρούν με γκρέιπφρουτ και να προκαλούν σοβαρές και ανεπιθύμητες ενέργειες φτάνει τον αριθμό 43. Μερικές από τις ανεπιθύμητες ενέργεις από την παράλληλη πρόσληψη φαρμάκων και γκρέιπφρουτ είναι: αναπνευστική ανεπάρκεια, γαστρεντερική αιμορραγία, νεφρική τοξικότητα κ.ά.

Καλό είναι λοιπόν, εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, να συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας πριν την κατανάλωση γκρέιπφρουτ, για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.