Παιδίατρος εξηγεί γιατί δεν είναι παράλογο να τιμωρούνται με αφαίρεση επιμέλειας, οι γονείς ανεμβολίαστων παιδιών

Ο εμβολιασμός κάθε άλλο παρά ρίσκο μπορεί να θεωρηθεί - 8 παιδιά διασωληνώθηκαν μέσα σ’ έναν χρόνο

Το αντιεμβολιστικό κίνημα έχει επεκταθεί παγκοσμίως καθώς όλο και αυξάνεται ο αριθμός των γονεών που επιλέγουν συνειδητά να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από το πρόγραμμα εμβολιασμών. Το αντιεμβολιαστικό λόμπι είναι τόσο ισχυρό, που μόνο στην Ευρώπη ένα εκατ. άτομα αρνούνται τη διενέργεια εμβολιασμών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών θα συρρικνωθούν περαιτέρω, με κίνδυνο την επανεμφάνιση «ξεχασμένων» ασθενειών όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα και η πολιομυελίτιδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη είναι το γεγονός ότι στην Ιταλία από την επόμενη σχολική χρονιά θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών που εγγράφονται και παρακολουθούν τα μαθήματα σε τάξεις παιδικών σταθμών και σε Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια της χώρας.  Η απόδειξη μέσω του ειδικού βιβλιαρίου υγείας ότι έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται τα προβλεπόμενα εμβόλια θα είναι υποχρεωτική για την εγγραφή σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, δηλαδή μέχρι το έκτος έτος της ηλικίας.

Από το Δημοτικό και πέρα δεν προβλέπεται η απαγόρευση εγγραφής και παρακολούθησης των μαθημάτων, αλλά θα μπορεί να επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και 7.500 χιλιάδες ευρώ στους γονείς και το δικαστήριο ανηλίκων θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει, αν το κρίνει αναγκαίο, την αφαίρεση της γονικής επιμέλειας. Συνολικά, τα υποχρεωτικά εμβόλια είναι δώδεκα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται εκείνα κατά της ιλαράς, της ερυθράς, της πολιομυελίτιδας, της ηπατίτιδας Β, της ανεμοβλογιάς και του κοκκύτη. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από σειρά διαφωνιών και δημοσίων συζητήσεων σχετικά με το αν τα εμβόλια θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά δια νόμου και με το που αρχίζει και που τελειώνει η ελευθερία των γονέων εκείνων οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να επιστρέψει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών έπειτα από την δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι την τελευταία περίοδο έχουν αυξηθεί στην Ιταλία τα κρούσματα ιλαράς.

Η απάντηση ενός Έλληνα παιδιάτρου 

Σε μια προσπάθεια να χτυπήσει το αντιεμβολιστικό κίνημα και δείξει στους γονείς πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των παιδιών, με αφορμή το νέο εμβολιαστικό καθεστώς των παιδιών στην Ιταλία, ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας δημοσίευσε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook την κάτωθι ανάρτηση ώστε να αφυπνίσει όσους τίθενται κατά κάθε εμβολίου:

Η Ιταλία πρόσφατα πήρε πολύ σκληρά μέτρα με βαριά πρόστιμα έως και πιθανή αφαίρεση της επιμέλειας σε γονείς που δεν εμβολιαζουν τα παιδιά τους. Κάποιοι κατηγόρησαν το μέτρο ως φασιστικό που επηρεάζει την ελευθερία του ατόμου. Πάμε λοιπόν να δείξουμε γιατί δεν είναι έτσι, χρησιμοποιώντας πραγματικά παραδείγματα.

– Αυτή τη στιγμή εγώ μόνο, έχω 3 παιδιά με ρευματοειδη αρθρίτιδα τα οποία δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της ιλαράς επειδή ξεκίνησε η νόσος τους . Αυτά τα παιδιά επιπρόσθετα λαμβάνουν αγωγή ανοσοκαταστολής για να ελέγξουν την ασθένεια τους .

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy