- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει στο Infokids.gr το νέο της βιβλίο για την παιδική διατροφή και την άσκηση

Το πάθος της για τη γυμναστική, η αγάπη της για τα παιδιά και για τις μαντινάδες που ξεκίνησε να γράφει από μικρή παρέα με τον παππού της, οδήγησαν την Ελένη Πετρουλάκη στη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου για τη διατροφή και την άσκηση.

Ψάχνοντας να βρει μια ιστορία για τις κόρες της και καθώς είχε στερέψει από ιδέες για παραμύθια, ένα βράδυ πριν από 3-4 χρόνια γεννήθηκε «Η Ντοματούλα που δε χωρούσε στο τελάρο». Όπως αναφέρει η ίδια στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Infokids.gr, η έκδοση του βιβλίου έγινε ύστερα από παρότρυνση από φίλες της, ως μία ανάγκη να παρακινήσει τα μικρά παιδιά και τους γονείς να δούνε τη γυμναστική με άλλο μάτι, σαν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Φαντάστηκε λοιπόν δύο ήρωες, τη ντομάτα και το καρότο, οι οποίοι αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας αυτή την αποστολή.

Η καθιστική ζωή, η πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή, η ελλιπής ενασχόληση με τον αθλητισμό, το ελεύθερο παιχνίδι που τείνει να εξαφανιστεί στις μεγαλουπόλεις, οι σταθερές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, η υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφών αποτελούν τους κύριους λόγους που οδηγούν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Εκτός των άλλων η καταξιωμένη γυμνάστρια, μιλώντας στο Infokids.gr, θέτει επί τάπητος το μείζον ζήτημα της ενημέρωσης όσον αφορά τη διατροφή των παιδιών:

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ενημέρωση όσον αφορά την παιδική διατροφή και γενικότερα από διάφορα σεμινάρια στα οποία έχω συμμετάσχει, έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει ακόμη το σύνδρομο της κατοχής, με την έννοια ότι οι γιαγιάδες που πολλές φορές είναι υπεύθυνες για την ανατροφή των παιδιών, γιατί στις περισσότερες οικογένειες πλέον δουλεύουν και οι δύο γονείς, έχουν την εντύπωση ότι όσο πιο βαρύ, τόσο πιο γερό και υγιές είναι το παιδί, με αποτέλεσμα να το πιέζουν να φάει. Πιστευω ότι η επόμενη γενιά θα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα, αλλά τα στατιστικά δείχνουν ότι είμαστε ακόμα στην πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη. Είναι τραγικό αυτό… »

Τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει η έλλειψη φυσικής άσκησης στη μελλοντική τους υγεία ως ενήλικες;

«Καταρχήν από τη σχολική ηλικία είναι δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσουν σκολίωση, κύφωση, λόρδωση, ένα από τα τρία είναι σίγουρο. Για να μην επεκταθώ πάλι στο θέμα της παχυσαρκίας. Βλέπουμε καθημερινά δεκάχρονα παιδιά που ζυγίζουν 60 και 70 κιλά. Είναι απαράδεκτη εικόνα. Και γενικότερα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα γιατί οι λιποαποθήκες χτίζονται σε μικρή ηλικία, οπότε τα παιδιά μεγαλώνοντας, και ειδικά όταν επεμβαίνει ο γονιδιακός παράγοντας, αν βλέπουμε ότι οι γονείς του έχουν την τάση για πάχος, το ίδιο θα αντιμετωπίσει και παιδί. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, να συμβουλευτούν ειδικό, παίζει μεγάλο ρόλο και η ψυχολογία του παιδιού, πώς θα του το περάσεις όλο αυτό και όχι να το επιβάλεις γιατί θα υπάρξει αντίδραση. Είναι πάρα πολύ λεπτό το σημείο, είναι πολύ δύσκολο».

Σε κάποιο σημείο του βιβλίου, ο Καροτούλης λέει στη Ντοματούλα ότι «Αν σου αρέσουνε τα σπορ, δε θα πάμε για ρεκόρ!». Πολλοί γονείς θεωρούν ότι ο αθλητισμός σημαίνει απαραίτητα και πρωταθλητισμός. Τι θα τους συμβουλεύατε;

«Σημασία έχει το παιδί να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Το αν θα κάνει πρωταθλητισμό είναι άλλο θέμα. Πρέπει να βάλει τη γυμναστική στη ζωή του, να γίνει τρόπος ζωής, γιατί μόνο όταν αυτό γίνει σε μικρή ηλικία, θα γίνει συνήθεια, θα το κουβαλάει μετά για το υπόλοιπο της ζωής του. Βλέπετε πόσο δύσκολο είναι οι μεγάλοι να μπουν σε ένα πρόγραμμα. Ενώ όταν αυτό έχει γίνει βίωμα, όπως λέμε στα παιδιά ότι πρέπει να πλένουν τα δόντια τους πρωί και βράδυ, το ίδιο πρέπει να γίνεται και με την άσκηση του σώματος. Για να συνάδει το μυαλό με το σώμα πρέπει να υπάρχει άσκηση, αλλιώς δεν υπάρχει καλή κυκλοφορία στο αίμα, δεν λειτουργεί σωστά οι εγκέφαλος και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι γονείς».

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς σε πρακτικό επίπεδο για να χτίσουν μια καλή σχέση των παιδιών με τη γυμναστική;

«Πιστεύω ότι και οι ίδιοι πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής γιατί τα παιδιά συνήθως μιμούνται τους γονείς τους. Έχω μεγάλη εμπειρία όσον αφορά τη διδασκαλία γύρω από τα παιδιά και από τις ερωτήσεις που τους κάνω πάντα, διαπιστώνω τον τρόπο ζωής που έχουν οι γονείς, γιατί γνωρίζετε ότι τα παιδιά είναι αυθόρμητα και ειλικρινή και συχνά μου λένε ότι “Η μαμά μου κάθεται στον καναπέ”. Τι παράδειγμα θα δώσουμε λοιπόν στα παιδιά μας, όταν εμείς οι ίδιοι δεν γυμναζόμαστε και η διατροφή που κάνουμε είναι απαγορευτική σε τραγικό βαθμό και το μόνο που βλέπουν τα παιδιά στα ντουλάπια είναι ανθυγιεινές τροφές; Πιστεύω ότι παίζει ρόλο ο τρόπος ζωής που κάνουν οι μεγάλοι. Έτσι επηρεάζονται πολύ τα παιδιά».

Η γυμναστική στο σχολείο θεωρείτε ότι αρκεί; Πώς θα μπορούσε το σχολείο να βοηθήσει τα παιδιά;

«Φέτος αφαίρεσαν ακόμα δύο ώρες γυμναστικής από το σχολικό πρόγραμμα. Πώς θέλουμε να πάμε μπροστά, να μην υπάρχουν παχύσαρκα παιδιά όταν ακόμα και στα σχολεία αφαιρούμε αυτές τις δύο πολύτιμες ώρες που αντιστοιχούν στην άσκηση; Η γυμναστική είναι απαραίτητο μάθημα στο εξωτερικό. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, διάφορα χαρτιά απαλλαγής που φέρνουν συνήθως οι μαθητές, και πολλές φορές δεν υπάρχει καν ουσιαστικός λόγος, θεωρώντας το αγγαρεία και όχι κάτι που θα τους κάνει καλό. Υπάρχει ενημέρωση και υπάρχουν και πολλοί σύλλογοι, όπως υπάρχουν και στην Ελλάδα, και πραγματικά θα συμβούλευα τους γονείς ότι τα παιδιά τους πρέπει να έχουν μια πλήρη άποψη όσον αφορά τον αθλητισμό και να βρουν αυτό το άθλημα που τους ταιριάζει. Και αργότερα, στην ηλικία των 11-12 ετών, να ασχοληθούν συστηματικά με αυτό, από τη στιγμή που έχουν κάνει τα ίδια την επιλογή. Δεν έχει να κάνει με το οικονομικό θέμα, κατανοώ ότι είναι δύσκολο στην εποχή μας, αλλά η εγγραφή σε κάποιο σύλλογο κοστίζει ένα μηδαμινό ποσό το μήνα που αξίζει να δώσεις για το παιδί σου. Πολλοί γονείς θεωρούν ότι είναι σημαντικό να μάθει μία ξένη γλώσσα, αλλά η άσκηση θα το βοηθήσει σε όλη του τη ζωή να μην αντιμετωπίσει προβλήματα».

Αρκετά παιδιά αντιδρούν και δεν μπορούν να συμβαδίσουν με το πρόγραμμα μιας αθλητικής δραστηριότητας. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι εκγύμνασης στο σπίτι;

«Αντιδρούν γιατί δεν έχουν βρει αυτό που τους αρέσει. Υπάρχουν τόσα αθλήματα. Θεωρώ ότι πρέπει να έχει άποψη το παιδί και να μπορεί να κρίνει τι του αρέσει. Από την άλλη, υπάρχουν trainers που μπορούν οι γονείς να φέρουν στο σπίτι, να κάνουν μια συζήτηση μαζί τους με μια πολύ λογική τιμή, και αν πάλι δεν προλαβαίνουν τα παιδιά, έστω και μισή ώρα γυμναστικής στο σπίτι είναι σημαντική σε μορφή παιχνιδιού, εάν είναι σε μικρότερη ηλικία.

Διδάσκω 25 χρόνια, έχω δει ότι υπάρχει αύξηση του ενεργού πληθυσμού που γυμνάζεται καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξεις τη νοοτροπία των μεγάλων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλοί κάνουν γυμναστική λίγο πριν το καλοκαίρι, μόνο και μόνο επειδή έχει καθιερωθεί η νοοτροπία ότι μόνο όταν εκθέσουμε το σώμα μας σε κοινή θέα, τότε έχουμε ανάγκη διόρθωσης. Αυτό είναι μέγα λάθος. Πρέπει να υπάρχει αυτοσεβασμός, να αισθανόμαστε εμείς καλά με τον εαυτό μας. Από εκεί και πέρα, η γυμναστική είναι και εκτόνωση, φεύγουν όλα τα νεύρα, έχει πολλά οφέλη. Λίγο-πολύ, ο περισσότερος κόσμος τα γνωρίζει, απλά λίγοι είναι εκείνοι που τα κάνουν πράξη.

Εγώ από την πλευρά μου θα κάνω μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με αφορμή το βιβλίο να κινητοποιήσω τον κόσμο και ιδιαίτερα τους γονείς, όσον αφορά την παιδική διατροφή και την παιδική παχυσαρκία. Θέλω η Ντουματούλα και ο Καροτούλης να είναι το έναυσμα για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για πιο υγιή παιδιά. Θα κάνω προσπάθεια στα δημόσια και στα ιδιωτικά σχολεία να υπάρξει ενημέρωση. Θα ξεκινήσω μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα για να ενημερώσω τους γονείς και να υπάρξει μια επανάσταση στο θέμα της διατροφής των παιδιών».

Το ταξίδι της «Ντοματούλας που δε χωρούσε στο τελάρο» πρόκειται να ξεκινήσει την Τρίτη 27/9 στις 19:00 από την Πάτρα και το Ξενοδοχείο Βυζαντινό.