Η πιο λάθος ερώτηση για τα παιδιά που κάνουν οι μαμάδες μεταξύ τους

Οι ερωτήσεις που θέτουμε είναι σημαντικές, διότι προφανώς οι απαντήσεις που θα λάβουμε είναι αποτέλεσμα της ερώτησης που θέσαμε. Έτσι, οι λανθασμένες ερωτήσεις μας δίνουν λανθασμένες απαντήσεις και όταν βασίζουμε τις αντιδράσεις, τις σχέσεις, τις αποφάσεις και τις απόψεις μας σε λανθασμένες απαντήσεις, χάνουμε τον έλεγχο. Καταλήγουμε στο λάθος μονοπάτι και αναρωτιόμαστε γιατί τα πράγματα δεν λειτουργούν σωστά και γιατί έχουν γίνει τόσο δύσκολα.

Αυτή ήταν η περίπτωση της μαμάς-blogger Rebecca Eanes πριν από οκτώ χρόνια, όταν ο πρωτότοκος γιος της ήταν τριών ετών. Εγώ, όπως και πολλοί άλλοι γονείς, συνήθιζα να κάνω μια ερώτηση ξανά και ξανά. Τι κάνω όταν…

• Τι κάνω όταν το παιδί μου χτυπήσει;
• Τι κάνω όταν το παιδί μου δεν ακούει;
• Τι κάνω όταν αντιμιλάει;
• Τι κάνω όταν δεν κοιμάται το βράδυ;
• Τι κάνω όταν… τι κάνω όταν…

Δεν είναι δύσκολο να βρείτε απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από αυτές. Τα βιβλία και τα περιοδικά είναι γεμάτα απαντήσεις. Οι ειδικοί, οι φίλοι, η οικογένεια, όλοι φαίνεται να έχουν μια απάντηση για το ερώτημα «τι κάνω όταν…» και η απάντηση που θα δεχθείτε θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθείτε στο παιδί σας και το σχέδιο δράσης που θα αναλάβετε.

Όταν ρώτησα «τι να κάνω όταν το παιδί μου αντιμιλάει;» η απάντηση που ήρθε σε μένα και την οποία επικρότησα ήταν «βάλ’ τον τιμωρία». Συνέχισα να τον βλέπω ως ένα κακομαθημένο παιδί που αντιμιλάει (γιατί είχα λάβει μια απάντηση που ενίσχυσε την αρχική μου πεποίθηση) και συνέχισα να τον βάζω τιμωρία όπως με είχαν συμβουλεύσει. Φυσικά, το σχέδιο δεν λειτούργησε. Η σχέση μας υπέστη ρήξη και η συμπεριφορά του επιδεινώθηκε. Όσο περισσότερο προσπαθούσα να τον συνετίσω, τόσο περισσότερο αντιμιλούσε και πολύ σύντομα οι μέρες μας γέμισαν με καθημερινές μάχες και δάκρυα, ενώ εγώ ένιωθα εντελώς ηττημένη.

Ίσως έχετε βρεθεί σε μια παρόμοια κατάσταση, ίσως αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε σε μια διαρκή μάχη εξουσίας με το παιδί σας και τίποτα δεν λειτουργεί όπως νομίζατε ότι θα λειτουργούσε. Ίσως οι σχέσεις σας να είναι τεταμένες. Ίσως σας δόθηκε λάθος απάντηση επειδή κάνατε την λάθος ερώτηση. Αυτή είναι σίγουρα μια καλύτερη ερώτηση:

• Γιατί;
• Γιατί το παιδί μου χτυπάει;
• Γιατί το παιδί μου δεν ακούει;
• Γιατί αντιμιλάει;
• Γιατί δεν κοιμάται τη νύχτα;

Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Επειδή το «γιατί» εστιάζει συγκεκριμένα στο παιδί και στο τι πρέπει να κάνετε όταν επικεντρώνετε το ενδιαφέρον σας στο πρόβλημα. Αλλάζει τελείως τον τρόπο που βλέπετε το παιδί σας και, ως εκ τούτου, τον τρόπο που αντιδράτε.

Όταν ξεκίνησα να ρωτάω με αυτόν τον τρόπο, οι απαντήσεις που πήρα ήταν τελείως διαφορετικές. Η απάντηση στο «γιατί αντιμιλάει;» ήταν «επειδή αισθάνεται παραμελημένος». Η απάντηση στο «γιατί αισθάνεται παραμελημένος» ήταν «γιατί το νέο του αδερφάκι είναι τεράστια αλλαγή για εκείνον». Επομένως, δεν χρειαζόταν τιμωρία, χρειαζόταν περισσότερο χρόνο με τους γονείς του. Χρειαζόταν να αισθανθεί ασφάλεια και επιβεβαίωση. Έπρεπε σαν μητέρα να επικεντρωθώ περισσότερο σε εκείνον και όταν το έκανα, η παράξενη συμπεριφορά του εξαφανίστηκε!

Δεν είναι πάντα εύκολο να φτάσουμε στο «γιατί», αλλά όταν προσεγγίζουμε τα θέματα με περιέργεια και θέτουμε τις σωστές ερωτήσεις, οι σωστές απαντήσεις θα έρθουν τελικά και οι σωστές απαντήσεις φέρνουν πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα!

Πηγή: creativechild.com