Η εγκυμοσύνη σου ανά εβδομάδα / μήνα – Ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Μόλις ανακαλύψατε ότι είστε έγκυος! Συγχαρητήρια! Όταν ο πρώτος ενθουσιασμός καταλαγιάσει, ίσως νιώσετε ανασφάλεια και αγωνία, ειδικά αν περιμένετε το πρώτο σας μωράκι. Όμως, η απόκτηση παιδιού είναι μια εμπειρία που σίγουρα θα σας αλλάξει τη ζωή! Κάθε μήνας φέρνει μαζί του νέες εξελίξεις όταν κυοφορείτε. Το μωράκι σας αλλάζει μέρα με την ημέρα, το ίδιο και το σώμα σας που προσπαθεί να συγχρονιστεί με την ανάπτυξή του. Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τι σας συμβαίνει και να απολαύσετε το μαγικό αυτό ταξίδι, παρακάτω θα βρείτε έναν οδηγό με πλήθος πληροφοριών από ειδικούς για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας ανά μήνα.

1ος μήνας εγκυμοσύνης

πρώτος μήνας εγκυμοσύνης

O υπολογισμός της διάρκειας της εγκυμοσύνης ξεκινά από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και όχι από την ημέρα που έγινε η σύλληψη. Αν δεν γνωρίζετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου δεν πειράζει, καθώς το πρώτο υπερηχογράφημα μπορεί να καθορίσει την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Ως τη τέταρτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας το μέγεθος του εμβρύου θα έχει φτάσει τα 5 χιλιοστά και η εμφύτευση θα έχει ολοκληρωθεί. Επίσης οι ζαλάδες είναι συνηθισμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο.

Μάθε περισσότερα για τον πρώτο μήνα εγκυμοσύνης.

2ος μήνας εγκυμοσύνης

δεύτερος μήνας εγκυμοσύνης

Το μέγεθος του εμβρύου έχει φτάσει τα 5 χιλιοστά και η εμφύτευση έχει ολοκληρωθεί. Ήδη έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται το νευρικό σύστημα, η καρδιά και ορισμένα αγγεία του μωρού σας, ενώ ο καρδιακός παλμός του εμβρύου μπορεί να εντοπιστεί στο υπερηχογράφημα. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου της κύησης μπορεί να έχετε έντονη επιθυμία για τροφές που δεν συνηθίζατε πριν, ή να απεχθάνεστε εκείνες που μέχρι τώρα ήταν οι αγαπημένες σας.

Μάθε περισσότερα για τον δεύτερο μήνα εγκυμοσύνης.

3ος μήνας εγκυμοσύνης

τρίτος μήνας εγκυμοσύνης

Τώρα σχηματίζεται το πρόσωπο του μωρού. Τα μάτια είναι πλέον ευδιάκριτα, όπως και το στόμα και η γλώσσα. Επίσης, αρχίζουν να σχηματίζονται τα χέρια και τα πόδια. Στο ίδιο διάστημα αναπτύσσονται τα κύρια όργανα του εμβρύου, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, τα νεφρά και το συκώτι. Πιθανόν να νιώθετε ναυτία και τάση για εμετό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά κυρίως το πρωί. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες υποφέρουν από συμπτώματα ναυτίας από την 5η ή 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Μάθε περισσότερα για τον τρίτο μήνα εγκυμοσύνης.

4ος μήνας εγκυμοσύνης

τέταρτος μήνας εγκυμοσύνης

Το έμβρυο έχει πάρει το σχήμα ενός κανονικού μωρού. Τα περισσότερα όργανα, οι μύες, τα οστά, καθώς επίσης και τα γεννητικά όργανα έχουν σχηματιστεί πλήρως. Το έμβρυο έχει αρχίσει να κινείται, όμως δεν θα μπορείτε ακόμα να αντιλαμβάνεστε τις κινήσεις του. Η εγκυμοσύνη ίσως έχει αρχίσει να φαίνεται από τη 14η εβδομάδα, όμως αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Περίπου το 50% των εγκύων θα παρουσιάσουν πόνο στη μέση. Ο πόνος αυτός οφείλεται κυρίως στις βιοχημικές και ορμονολογικές αλλαγές.

Μάθε περισσότερα για τον τέταρτο μήνα εγκυμοσύνης.

5ος μήνας εγκυμοσύνης

πέμπτος μήνας εγκυμοσύνης

Πιθανόν να νιώθετε ήδη τις κινήσεις του μωρού σας από τη 16η εβδομάδα. Η ανάπτυξη του μωρού είναι ταχύτατη σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης. Από τη 16η εβδομάδα θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τις πρώτες κινήσεις του μωρού. Κατά τη διάρκεια του πέμτου μήνα η ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 200mg, δηλαδή όχι περισσότερο από μιάμιση κούπα καφέ φίλτρου ή δυόμισι κούπες τσάι.

Μάθε περισσότερα για τον πέμπτο μήνα εγκυμοσύνης.

6ος μήνας εγκυμοσύνης

έκτος μήνας εγκυμοσύνης

Μεταξύ 16ης και 22ης εβδομάδας θα αρχίσετε να νιώθετε τις πρώτες κινήσεις του μωρού. Από την 20ή εβδομάδα της κύησης μπορεί να προκύψουν κάποιες μελαχρωματικές αλλαγές στην επιδερμίδα της εγκύου. Λόγω της διάτασης του δέρματος είναι πιθανό να προκύψουν ραγάδες στην κοιλιά, στο στήθος και στους μηρούς. Σε αυτό παίζει ρόλο η σύσταση του δέρματος, το μέγεθος της κοιλιάς στην εγκυμοσύνη, αλλά και η διατροφή της γυναίκας πριν από και κατά την εγκυμοσύνη.

Μάθε περισσότερα για τον έκτο μήνα εγκυμοσύνης.

7ος μήνας εγκυμοσύνης

έβδομος μήνας εγκυμοσύνης

Οι κινήσεις του μωρού πλέον είναι πιο έντονες και αντιληπτές και το μωρό ανταποκρίνεται στο άγγιγμα και στους ήχους. Γύρω στις 26 εβδομάδες τα βλέφαρα του εμβρύου ανοίγουν για πρώτη φορά. Την 27η-28η εβδομάδα γίνεται το Υπερηχογράφημα Αναπτύξεως, με το οποίο ελέγχονται τα οστά και η φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, καθώς το κέντρο βάρους σας έχει αλλάξει, θα δίνετε στη λεκάνη σας κλίση προς τα εμπρός και στο επάνω τμήμα του κορμού σας προς τα πίσω, για να ισορροπήσετε το βάρος της μήτρας και του εμβρύου.

Μάθε περισσότερα για τον έβδομο μήνα εγκυμοσύνης.

8ος μήνας εγκυμοσύνης

όγδοος μήνας εγκυμοσύνης

Το μέγεθος του μωρού στις 30 εβδομάδες είναι στα 30 εκατοστά. Η ανάπτυξη του μωρού συνεχίζεται. Το δέρμα του γίνεται πιο απαλό και λείο και το χνούδι αποβάλλεται. Την 30ή-32η εβδομάδα γίνεται το Υπερηχογράφημα 3ου Τριμήνου για τυχόν υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου. Από την 30ή μέχρι την 34η εβδομάδα θα αισθανθείτε και πάλι κόπωση. Σε αυτή τη φάση η κόπωση οφείλεται στο παραπανίσιο βάρος της εγκυμοσύνης.

Μάθε περισσότερα για τον όγδοο μήνα εγκυμοσύνης.

9ος μήνας εγκυμοσύνης

ένατος μήνας εγκυμοσύνης

Τη 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης το μωρό παίρνει θέση με το κεφάλι προς τα κάτω. Την 36η-40ή εβδομάδα γίνεται το καρδιοτοκογράφημα. Με αυτό παρακολουθούμε την καρδιακή λειτουργία του εμβρύου σε συσχέτιση με τη δραστηριότητα της μήτρας. Από την 32η έως την 36η εβδομάδα, επισκέπτεσθε τον μαιευτήρα σας ανά 15ήμερο. Από την 37η εβδομάδα, επισκέπτεσθε τον μαιευτήρα σας κάθε εβδομάδα.

Μάθε περισσότερα για τον ένατο μήνα εγκυμοσύνης.