Αρχική Infokids Συνταγές Καλά Χριστούγεννα: Το Χριστουγεννιάτικο μενού του Infokids.gr

Καλά Χριστούγεννα: Το Χριστουγεννιάτικο μενού του Infokids.gr

Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να βρεθείτε με πρόσωπα αγαπημένα και συγγενείς που όλο το χρόνο λόγω ασχολιών και προγραμματισμού δεν έχετε τη δυνατότητα να τα λέτε και τόσο συχνά. Επίσης, είναι μια αφορμή να μπείτε στη κουζίνα μαζί με τα παιδιά και με οδηγό τη φαντασία, εύκολα υλικά και πάνω απ' όλα διάθεση για δημιουργικότητα φτιάξτε όμορφα φαγητά για να γιορτάσετε αυτές τις ξεχωριστές ημέρες. Εμείς, πάντα πιστοί στο καθιερωμένο γευστικό μας ραντεβού σας παρουσάζουμε το φετινό Χριστουγεννιάτικο μενού μας!

%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bb%ce%b1-%cf%84%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%8d

Χριστουγεννιάτικη Μπάλα Τυριού

250 γρ.τυρί κρέμα
2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
αλατι
πιπέρι
1 φλ. σπόρια από δύο ρόδια

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το τυρί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το γιαούρτι και αλατοπίπερο. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για λίγο ώστε να σφίξει. Πλάθουμε μια μπάλα και την ρολάρουμε πάνω στο ρόδι.

%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%af%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%84%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%8d

Πικάντικα κριτσίνια τυριού

Υλικά

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι τριμμένη πικάντικη κεφαλογραβιέρα
1½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι πιπέρι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι και 2 κουταλιές παγωμένο νερό
1/4 κουταλάκι πάπρικα

Εκτέλεση:

Βάζουμε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 180° C και ύστερα λαδώνουμε καλά με ελαιόλαδο 2 μεγάλα ταψιά. Aναμειγνύουμε στο μπλέντερ το αλεύρι, το τυρί, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αναμειγνύουμε ξανά. Σταδιακά προσθέτουμε στο μπλέντερ κρύο νερό και αναμειγνύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης γύρω από τα μαχαίρια του μπλέντερ. Αλευρώνουμε καλά μια καθαρή επιφάνεια, ζυμώνουμε λίγο την μπάλα της ζύμης και, με ένα μακρύ πλάστη που αλευρώνουμε κάθε τόσο, ανοίγουμε ένα φύλλο παραλληλόγραμμο. Ξεκινώντας από το πλάτος, κόβουμε 16 λωρίδες. Ύστερα τις κόβουμε στη μέση. Διαμορφώνουμε με τα χέρια μας κάθε λωρίδα σε ένα μακρύ κριτσίνι. Μεταφέρουμε τα κριτσίνια στα ταψιά, τα αλείφουμε με άφθονο ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι. Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να γίνουν «χρυσά» και τραγανά, τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν και τα σερβίρουμε.

%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%cf%81

Λουκανικοπιτάκια με καραμελωμένα κρεμμύδια

Yλικά:

300 γρ. λούκανικα χωριάτικα
1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 φύλλα σφολιάτας
7 κρεμμύδια
1 1/2 κ.σ. ζάχαρη
Λίγο ξύδι μπαλσάμικο κρέμα
1 κρόκο αυγού
σουσάμι για πασπάλισμα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
100 γρ. γραβιέρα

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να καραμελώσουν. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κρέμα μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Καθαρίζουμε τα λουκάνικα από το περίβλημά τους και τα χτυπάμε στο πολυμηχάνημα. Προσθέτουμε τη γραβιέρα, τον κρόκο αυγού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και βάζουμε το μείγμα σε ένα κορνέ. Βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Απλώνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια σε τρεις οριζόντιες λωρίδες και από πάνω, στρώνουμε το μείγμα με το κορνέ, χωρίς όμως να φτάνουμε στις άκρες της σφολιάτας. Με ένα πινέλο, αλείφουμε τα κενά της σφολιάτας με τον κρόκο και βάζουμε το δεύτερο φύλλο. Πατάμε λίγο με το χέρι μας τα κενά, για να κολλήσουν. Κόβουμε τις άκρες από το ζυμάρι και την πίτα στα τρία. Πιέζουμε τις άκρες με ένα πηρούνι, χαράζουμε με ένα μαχαίρι και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 20 λεπτά.

%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b9-%ce%b1%cf%87%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%81%cf%8c%ce%b4%ce%b9

Υλικά
500 γρ. σπανάκι
3 μέτρια αχλάδια της αρεσκείας μας
οι σπόροι από 2 ρόδια
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε με το σύρμα το λάδι, με το λεμόνι, τη μουστάρδα, το πιπέρι και αλάτι. Κόβουμε τα αχλάδια σε φέτες και τις βάζουμε να μαριναριστούν για περίπου 10 λεπτά στο λαδολέμονο που φτιάξαμε.

Καθαρίζουμε το σπανάκι από μαραμένα φύλλα και χοντρά κοτσάνια. Κρατάμε μόνο τα τρυφερά φύλλα και τα πλένουμε σε μια λεκάνη με νερό και ξίδι, το οποίο αλλάζουμε 2-3 φορές μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα χώματα.

«Τραβάμε» τα αχλάδια από τη λεκάνη με μια κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στη λεκάνη το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν. Αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Απλώνουμε τη σαλάτα σε μια μεγάλη πιατέλα και γαρνίρουμε με τα αχλάδια, τα κουκουνάρια και τους σπόρους ροδιού. Τρίβουμε από πάνω κατσικίσιο τυρί ή φέτα.

%ce%ba%ce%bf%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bb%ce%ac-%ce%ba%cf%81%ce%ad%ce%bc

Φιλέτο Κοτόπουλο αλά κρεμ 

4 φιλετά από στήθος κοτόπουλου
250 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί
1 Ζωμός Κότας
1½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
Λίγο φρέσκο θυμάρι
Λίγο αλεύρι
4-5 κουτ. σούπας βούτυρο
Αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και το σοτάρουμε σε τηγάνι με 3-4 κουταλιές από το με βούτυρο. Μόλις το κοτόπουλο πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές, προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό περίπου. Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί, και ρίχνουμε τον ζωμό κότας και ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί ο ζωμός και εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατόπιν συμπληρώνουμε με νερό τόσο όσο χρειαστεί για να καλύψει μέχρι τη μέση τα φιλέτα από το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει και να μείνει με λίγη σάλτσα. Στο μεταξύ, σε άλλο σκεύος ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι , μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν τα υγρά τους. Τα ρίχνουμε στο σκεύος όπου μαγειρεύεται το κοτόπουλο μαζί με το θυμάρι και την κρέμα γάλακτος. Τα αφήνουμε όλα μαζί να σιγοβράσουν για άλλα 15 λεπτά περίπου, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα τους. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα μανιταριών ζεστό στα πιάτα και αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b1-%ce%b3%ce%b5%ce%bc%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae

Γαλοπούλα γεμιστή

Υλικά:

1 γαλοπούλα μέτρια (2 κιλά περίπου)
1 κρεμμύδι ξερό (χοντροκομμένο)
1 πράσο (χοντροκομμένο)
1 καρότο (χοντροκομμένο)
2 κλαδάκια σέλινο (χοντροκομμένα)
1 ξύλο κανέλα
2 φύλλα δάφνη
5 κόκκους γαρίφαλα
Φλούδα από 1 πορτοκάλι
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη γέμιση

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
300 γρ. βούτυρο
100 γρ. κουκουνάρια
Χυμός 1 πορτοκαλιού
1 ποτήρι κονιάκ
2 ποτήρια μαυροδάφνη
50 γρ. μαύρες σταφίδες
6 δαμάσκηνα κομμένα σε καρεδάκια
1 κουτ. γλυκού πολτό τομάτας
200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
1 κιλό κάστανα καθαρισμένα

Εκτέλεση

Βγάζουμε τα συκωτάκια της γαλοπούλας, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε καρεδάκια. Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τη γαλοπούλα. Εάν έχει πούπουλα, την καψαλίζουμε πρώτα και στη συνέχεια την πλένουμε καλά.Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, το σέλινο, δάφνη, το ξύλο κανέλας, τα γαρίφαλα, τη φλούδα του πορτοκαλιού, λίγο αλάτι, και βράζουμε για 10 λεπτά.Στη συνέχεια, βάζουμε στην κατσαρόλα τη γαλοπούλα και τη βράζουμε για μία ώρα.Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση, σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε κατσαρόλα με το μισό βούτυρο, μαζί με τα κουκουνάρια. Ρίχνουμε τα συκωτάκια, τον κιμά, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το πολτό τομάτας, το ρύζι και σβήνουμε με το μισό κονιάκ και ένα ποτήρι μαυροδάφνη. Ρίχνουμε ένα ποτήρι ζωμό, από τη γαλοπούλα που βράσαμε και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά

Το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα και γαρίφαλο, τις σταφίδες, τα κομμένα δαμάσκηνα, και κομμένα τα μισά κάστανα.Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με όση γέμιση χωράει στην κοιλιά της, τη ράβουμε και την τοποθετούμε σε ανάλογο σκεύος.Στην υπόλοιπη γέμιση που μας έμεινε, προσθέτουμε ζωμό, τα ολόκληρα κάστανα, ανακατεύουμε και την ψήνουμε σκεπασμένη στο φούρνο.

Αλείφουμε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και την ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 2½ ώρες περίπου. Όταν αρχίσει να ροδίζει, τη σβήνουμε με το υπόλοιπο κονιάκ, τη μαυροδάφνη και το χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε ζωμό από τη γαλοπούλα που βράσαμε, τη σκεπάζουμε και ανα διαστήματα τη περιβρέχουμε με το ζωμό που έχει στο ταψί. Όταν είναι έτοιμη τη βγάζουμε από το ταψί και περνάμε από σουρωτήρι τη σάλτσα της. Αφαιρούμε το λίπος και την κρατάμε ζέστη. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με την υπόλοιπη γέμιση σε πιατέλα.

%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%bf

Κορμός σοκολάτας με κάστανο

Υλικά

1/2 φλιτζάνι γάλα
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
5-6 κάστανα γλασέ ή γλυκό του κουταλιού κάστανο για γλασάρισμα
'Αχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
1/2 κιλό κουβερτούρα
1 κιλό κάστανα
3/4 του φλιτζανιού βούτυρο φρέσκο λιωμένο

Εκτέλεση

Με ένα κοφτερό μικρό μαχαίρι καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική σκληρή φλούδα. Ρίχνετε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό, βάζετε μέσα τα κάστανα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 25 λεπτά.
Τα στραγγίζετε, τα καθαρίζετε, τα πολτοποιούμε και τα αφήνετε να περιμένουν σε ένα μπολ. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε. Προσθέτετε στο μπολ με τα κάστανα τη μισή ποσότητα κουβερτούρας, το γάλα, τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε καλά.

Στρώνετε μια λαδόκολλα σε μια μακρόστενη φόρμα και ρίχνετε μέσα το μείγμα. Απλώστε το καλά και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Το ξεφορμάρετε και το βάζετε σε μακρόστενη πιατέλα. Περιχύνετε με την υπόλοιπη λιωμένη κουβερτούρα στον κορμό και γαρνίρετε με κάστανα γλασέ ή γλυκό του κουταλιού κάστανο και άχνη ζάχαρη. Διατηρείτε το γλυκό στο ψυγείο και το σερβίρετε κομμένο σε φέτες.

%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1-cupcakes-%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%bb%ce%b9%ce%b1%cf%82

Χριστουγεννιάτικα Cupcakes βανίλιας

Για τα cupcakes

210 γρ. αλεύρι μαλακό
125 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
350 γρ. ζάχαρη
2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
240 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κύβους του 1 εκ.
4 αυγά
240 γρ. γάλα 3,5% λιπαρά
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την βουτυρόκρεμα

125 γρ. βούτυρο
200 γρ. άχνη
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γ. βανίλια
2 κ.σ. γάλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να έχουν μια κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα τη φορά ανακατεύοντας καλά πριν βάλουμε το επόμενο και με μια σπάτουλα παίρνουμε το μείγμα που έχει μείνει στα τοιχώματα του μπολ. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη λεία. Με ένα κουτάλι ή με τη βοήθεια ενός κορνέ βάζουμε στις θήκες για μάφιν τη ζύμη μέχρι περίπου τα ¾ του ύψους και ψήνουμε στη μεσαία σκάλα του φούρνου για περίπου 15 – 20 λεπτά. Eν συνεχεία προχωράμε στην παρασκευή της βουτυρόκρεμας. Ανακατεύουμε στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα, την άχνη, το βούτυρο και 1 πρέζα αλάτι. Προσθέτουμε 2 κ.γ. σιρόπι βανίλιας και χτυπάμε σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα για 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρουμε μια κρεμώδη υφή. Τέλος, ρίχνουμε και το γάλα και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.