- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

“Κάτσε να διαβάσουμε τα μαθήματά σου, παιδί μου”: Γονείς, δεν πρέπει να εμπλέκεστε με το διάβασμα

"Κάτσε να διαβάσουμε τα μαθήματά σου, παιδί μου": Γονείς, δεν πρέπει να εμπλέκεστε με το διάβασμα των παιδιών

Οι γονείς δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο έργο του δασκάλου, γιατί τα παιδιά βιώνουν έτσι μια σύγχυση. Πρέπει να εμπιστεύονται τον δάσκαλο. Στις μικρές τάξεις, ιδιαίτερα στην Α’, χρειάζεται οπωσδήποτε έλεγχος της εργασίας του παιδιού και πολλές φορές καθοδήγηση εξηγεί ο ειδικός παιδαγωγός Βασίλης Κατσάρας.

Η καθοδήγηση όμως πρέπει να είναι ήπια και όσο το παιδί μεγαλώνει να γίνεται πιο χαλαρή, μέχρι ο μαθητής να αποκτήσει αυτονομία. Η πρώτη αυτονομία, δηλαδή ο μαθητής να είναι σε θέση να εκτελεί χωρίς βοήθεια τις εργασίες του, [2] προβλέπεται για την Γ’ Τάξη και η δεύτερη για την Ε’ Τάξη. Παρατηρείται, όμως, το φαινόμενο, γονείς να διαβάζουν τα παιδιά τους ακόμη και στο Λύκειο.

Βέβαια, για να πάρουμε λίγο και το μέρος των γονιών, οι γονείς έχουν προσδοκίες, έχουν όνειρα και έχουν «επενδύσει» στο παιδί ή στα παιδιά τους. Περιμένουν μέσα από την επιτυχία του παιδιού τους στο σχολείο, να δουν τις προσπάθειές τους να καρποφορούν. Είναι χαρά και ικανοποίηση να βλέπουν το παιδί τους να τα καταφέρνει και να μη δυσκολεύεται. Είναι όμως και η προσωπική τους επιβεβαίωση ότι τα έχουν καταφέρει καλά ως γονείς. Είναι μια -πολλές φορές αβάσιμη- ανακούφιση ότι το παιδί τους εξασφαλίζει ένα -σύμφωνα με τα κριτήριά τους- καλό μέλλον.

Κι εδώ είναι που έρχεται ο δάσκαλος να κατευθύνει, να καθησυχάσει και να βοηθήσει τον γονιό στο δύσκολο έργο του [3]. Ο δάσκαλος είναι αυτός που θα εξηγήσει στον γονιό τι χρειάζεται να κάνει. Ο γονιός θα πρέπει να τον εμπιστευτεί. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει πάντα. Ο δάσκαλος είναι αυτός που οφείλει να ενδυναμώσει αυτή τη σχέση και να την κάνει γόνιμη και ουσιαστική.

Οι ρόλοι του δασκάλου και του γονιού θα πρέπει να είναι απόλυτα διακριτοί

Πρώτα από όλα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την πρόοδο του μαθητή η σωστή συνεργασία σχολείου-εκπαιδευτικού και οικογένειας του μαθητή. Με τις πρώτες συναντήσεις των γονέων με τον/την εκπαιδευτικό του τμήματος και αφού εξασφαλιστεί κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο εκπαιδευτικός θα εξηγήσει στους γονείς τι ακριβώς πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παιδί τους στη μελέτη. [4]

Διαβάστε επίσης:

Η εικόνα της 8χρονης Νικολέτας στο σχολείο εξηγεί γιατί δεν πρέπει να είναι ποτέ στην τάξη χωρίς νοσηλευτή [5]

“Πίσω από κάθε παιδί κρύβεται ο γονιός”: Υπεύθυνοι οι γονείς για τη βίαιη συμπεριφορά των παιδιών λέει γνωστός ψυχίατρος [6]

Πάτρα: Εξιτήριο για τον 6χρονο Φώτη που χαροπάλεψε έπειτα από το ατύχημα με τα καρτ [7]

Η κόρη της Κέιτ Μος στην πασαρέλα με… αντλία ινσουλίνης! [8]