Κεφτεδάκια με κιμά και ρεβίθια

Κεφτεδάκια με κιμά και ρεβύθια

Ποιο παιδάκι μπορεί να πει “όχι” σε μια πιατέλα με ζεστά και τραγανά κεφτεδάκια που μόλις έχουν βγει από το τηγάνι; Μάλλον κανένα για αυτό και μας ζητάνε να τους τα φτιάξουμε με την πρώτη ευκαιρία. Θέλοντας όμως να τα κάνουμε να τρώνε και τα “ανεπιθύμητα” ρεβίθια που είναι τόσο θρεπτικά και τόσο πολύτιμα για την σωστή ανάπτυξής τους έχουμε βρει μια συνταγή που τα παντρεύει με τον κιμά και το αποτέλεσμα είναι φοβερό.

Τα ρεβίθια είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης μεγάλης διατροφικής αξίας, ισάξια του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Θεωρείται μια πλήρης τροφή που μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το κρέας. Είναι μία πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλι, χαλκό, ζίγκο, βιταμίνες Α, B1, B2, B6, B12, και νιασίνη. Δεν περιέχει νάτριο και χοληστερόλη. Ξεχωρίζουν από τα άλλα όσπρια λόγω της ποιότητας των πρωτεϊνών τους, που ανέρχονται στο 20% – 30%, περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα σε άριστη αναλογία και ιδιαίτερα το αμυνοξύ μεθειονίνη, για αυτό τον λόγο οι πρωτεΐνες του ρεβιθιού θεωρούνται πλήρεις πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες των άλλων οσπρίων , φρούτων και λαχανικών ταξινομούνται ως “μερικώς πλήρεις” ή “ελλειμματικές” επειδή το ποσοστό των απαραίτητων αμινοξέων τους είναι χαμηλό και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ανθρώπινου οργανισμού.

Και τώρα σας αποκαλύπτουμε μερικά μυστικά για το σωστό μαγείρεμά τους ώστε να μην χάνονται τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους.  Ένα φλιτζάνι ξερά ρεβίθια ισοδυναμεί με δύο μαγειρεμένα. Η προσθήκη σόδας κατά το φούσκωμα των ρεβιθιών καταστρέφει την βιταμίνη Β1. Χρειάζονται 1 – 2 ώρες βράσιμο περίπου. Πρέπει να μαγειρεύονται με τη φλούδα γιατί σε αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό του ασβεστίου και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες.


Υλικά:

1 φλιτζ. ρεβίθια βρασμένα
1 φλιτζ. χοιρινό κιμά
1 κρεμμύδι
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι κόλιανδρο σε σκόνη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές αλεύρι
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι για πανάρισμα
ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

Στον κάδο του μπλέντερ βάζετε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει μια πάστα. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπολ και ρίχνετε μέσα τον κιμά, το αλεύρι και το μαϊντανό. Πλάθετε ομοιόμορφα στρογγυλά κεφτεδάκια. Τα περνάτε από το αλεύρι και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Απλώνετε τα κεφτεδάκια σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν.