Κέικ σουφλέ σοκολάτας με φουντούκια

Ξεκινάμε δυναμικά τη μέρα μας με ένα σοκολατένιο κέικ που παντρεύει με μοναδικό τρόπο το σουφλέ σοκολάτας με το κέικ της μαμάς. Για έξτρα γεύση προσθέτουμε και τα φουντούκια!

Ξέρετε ότι είναι ένας καρπός με πολύ μεγάλη θρεπτική αξία;

Είναι πολύ πλούσιο σε λιπαρά και κυρίως σε «καλά» μονοακόρεστα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της «κακής» και της ολικής χοληστερόλης, συμβάλλοντας στην πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών

Υλικά:

250 γρ. βούτυρο ή βιτάμ
375 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
8 αυγά
ελάχιστο αλάτι
3 κ.σ. κακάο
2 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. φουντούκια τριμμένα
4 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.Τοποθετούμε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε μια μικρή κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε και μόλις λιώσουν, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το κονιάκ, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.Τρίβουμε τα φουντούκια στο κόφτη.Ξεχωρίζουμε τα αυγά.

Χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι και μόλις αφρατέψουν προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε για 5 – 6 λεπτά μέχρι να γίνουν μια μαρέγκα πηχτή. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τους κρόκους. Κατεβάζουμε από το μίξερ, ρίχνουμε το φουντούκι, το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, στρώνουμε τον πάτο με αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.Ψήνουμε στο φούρνο για 12 λεπτά. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε το μείγμα σε μικρά ατομικά φορμάκια και να ψήσετε για 8 λεπτά.

Διαβάστε επίσης:

Κέικ χριστουγεννιάτικο αστέρι

Κέικ σοκολάτας με κάστανο

Χριστουγεννιάτικο κέϊκ με λευκή σοκολάτα από τον Άκη Πετρετζίκη