Αρχική Infokids Συνταγές Κολοκυθοτυρόπιτα

Κολοκυθοτυρόπιτα

H σημερινή ανοιξιάτικη μέρα που ξημέρωσε μας έφτιαξε τη διάθεση για να φτιάξουμε μια αλμυρή κολοκυθοτυρόπιτα! Οι πίτες είναι μια έξυπνη λύση για να αγαπήσουν τα παιδιά τα λαχανικά και εμείς στο σπίτι πάντα φροντίζουμε να τρώμε τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα μια πιτούλα!Ξέρετε πόσο ωφέλιμο είναι για τον οργανισμό μας το κολοκυθάκι; Η υψηλή περιεκτικότητα αυτού του μικρού λαχανικού σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των ματιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην ενδυνάμωση της καρδιάς και των πνευμόνων και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η βιταμίνη Α, εκτός των άλλων, φροντίζει για σωστή όραση, υγιές δέρμα και καλή λειτουργία των πνευμόνων, ενώ η βιταμίνη C στηρίζει το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα. Μια κούπα κολοκύθι έχει 36 θερμίδες και το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν τη διαδικασία της πέψης, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα και περιορίζουν τη λαιμαργία. Οπότε σηκώστε τα μανίκια και ακολουθήστε τις οδηγίες μας για να φτιάξετε μια νόστιμη, ζουμερή και άκρως θρεπτική πίτα της γιαγιάς!

Yλικά:

½ κιλό φύλλο κρούστας

για τη γέμιση της πίτας

1 ½ κιλό τρυφερά κολοκυθάκια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια φέτα θρυμματισμένη
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
4 αυγά
¾ φλιτζανιού ρύζι Καρολίνα
1 φλιτζάνι γάλα
½ φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Τρίβω τα κολοκυθάκια στον τρίφτη τα πασπαλίζω με αλάτι και τα αφήνω σε τρυπητό για 20 λεπτά να αφήσουν τα υγρά τους. Μετά τα στύβω με τα χέρια μου να φύγουν τα υγρά τους.
Βάζω ένα αντικολητικό τηγάνι στη φωτιά ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμυδάκια, τους κολοκυθανθούς ψιλοκομμένους αν τους χρησιμοποιήσω και το ρύζι. Ρίχνω λίγο νερό- μισό φλιτζανάκι- και τα αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά και να μείνουν στεγνά με το λαδάκι τους. Σε μια λεκάνη ενώνω τα τριμμένα κολοκυθάκια, το περιεχόμενο του τηγανιού, το μισό φλιτζάνι γάλα και τα υπόλοιπα υλικά. Κρατάω μόνο από τα αυγά τον ένα κρόκο. Λαδώνω ένα μέτριο ταψάκι και στρώνω σουρωτά ή μη τα μισά φύλλα κρούστας ενώ λαδώνω ενδιάμεσα. Ρίχνω το μίγμα της γέμισης και σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, σουρωτά ή όχι. Χαράζω τη πίτα σε κομμάτια. Χτυπάω το κρόκο με το υπόλοιπο γάλα και περιχύνω τη πίτα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά .


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.